galéria megtekintése

Bojkottálják a nagyágyúk a Trump-fesztivált

6 komment


Horváth Gábor

Gondos koreográfiával minden napra jut legalább egy felszólaló családtag a republikánus konvención, de a Bush-klán és számos más nagyágyú is messze elkerüli Clevelandet.

Hétfőn – magyar idő szerint már kedden hajnalban – Donald Trump felesége, Melania, kedden Trump két gyermeke, Tiffany és ifjabb Donald, szerdán Eric fia, a zárónapon, csütörtökön Ivanka lánya és persze maga a milliárdos tart beszédet a Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvencióján. Az is felmerült, hogy Trump mind a négy estén fellép, ami alighanem megfelelt volna a politikáról alkotott saját elképzeléseinek, ám tanácsadóinak végül sikerült lebeszélni az ötletről. A jelölt így is ragaszkodott hozzá, hogy maga „rendezze" a négynapos politikai fesztivált. Így kerülhetett be a felszólalók közé néhány, a politikában ismeretlen arc, például Natalie Gulbis golfozó, aki tavaly a tisztes 363. helyig jutott a női világranglistán vagy Antonio Sabato egykori fehérneműmodell, tévés sorozatok és valóságshow-k szereplője.

Trump-ellenes tüntető Clevelandben
Trump-ellenes tüntető Clevelandben
Shannon Stapleton / Reuters

A szórakoztató elemek tehát nyilván rendben lesznek, de a választásokat megelőző konvencióknak más szerepük is van: demonstrálniuk kell a párt egységét. Ez most nem lesz egyszerű, hiszen a republikánusok számos vezéralakja nyíltan bojkottálja Trump nagy pillanatát.

 

Nem utazik el Clevelandbe egyetlen ­Bush sem, nem lesz ott John McCain, Mitt Romney vagy az elvben házigazda Ohio kormányzója, John Kasich sem. Steve Daines montanai szenátor inkább pisztrángozni megy, arizonai kollégája, Jeff Flake azt mondta, sajnos pont most kell lenyírnia a háza körüli gyepet.

Száz meztelen nő tiltakozott Donald Trump ellen

Száz amerikai nő vetkőzött le vasárnap az ismert fotóművész, Spencer Tunick kamerája előtt, hogy így tiltakozzanak Donald Trump ellen. >>>

Rabbitársai kérésére lemondta a szereplést az ortodox zsidó Haskel Lookstein is, akinél Ivanka Trump betért a házassága előtt. Más hiányzók is lesznek: több cég mellett megvonta támogatását az Apple, a Motorola, a UPS, a Ford és a JP Morgan is, és visszavett az arculati megjelenésből a Coca-Cola, a Microsoft és a Hewlett-Packard. Felszólal viszont Trump két legnagyobb, a párton belüli vetélytársa, Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi szenátor – tudják, ez az ára egy négy év múlva esedékes elnökjelöltségnek.

Az előválasztási procedúrát nem törvények, hanem a pártok belső határozatai szabályozzák. Ebből fakadóan a végeredménye sem kötelező – legalábbis nem jogi értelemben. Bár az ügyrendi bizottság elvben felrúghatta volna a szabályokat, ez politikai okokból értelmetlen, öngyilkos lépés lett volna. Trump elnökjelöltsége már május eleje óta nem kérdéses. A 2472 delegált közül több mint 1500 szavazatára számíthat.

A konvenció általában átmenetileg megnöveli a jelölt támogatottságát, erre most is lehet számítani. A Demokrata Párt ezért már a jövő héten megtartja saját rendezvényét. Addig is kisebb légiót küldtek Clevelandbe, hogy a tévéknek a helyszínen utasítsák vissza a Hillary Clinton ellen várható támadásokat. Ami eddig történt, az csak előkészület volt, most indul a kampány.

Stukkerrel csak a bejáratig!

Clevelandben két éve szervezik a republikánus konvenció elleni tüntetéseket. Ohióban törvényes a nyílt fegyverviselés, így az egyik nagy gyorshitelcég nevét viselő sportcsarnok körül sokak oldalán lóg majd pisztolytáska. A városi rendőrség nem örvend a legjobb hírnévnek. A konvenció miatt kapott 50 millió dolláros szövetségi támogatásból 2000 rohamrendőri ruházatot vettek, jelentős FBI-erősítés érkezett. Szükség is lesz rá, nagy a feszültség, komoly rendbontásoktól tartanak. Az első – Trump ellenfelei és hívei által szervezett – párhuzamos demonstrációkat hétfő estére tervezték. Korábban 45 ezer ember aláírásával petíciót adtak át a szervezőknek, hogy a tulajdonosok a sportcsarnokba is bevihessék fegyvereiket, ám ezt a jelöltet védő titkosszolgálat megvétózta: stukkerrel tilos a bemenet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.