galéria megtekintése

Banksy felbolydította New Yorkot

K. A.
NOL

A közkeletű mondás szerint a New York-iak már mindent láttak, nem lehet őket semmivel meglepni. Most mégis izgalom lett úrrá a hatalmas városon. Bevette magát a metropoliszba a titokzatos graffitiművész, Banksy, aki közölte: ebben a hónapban itt fog alkotni. A helyiek pedig folyamatosan lesik a közösségi médiát, vajon hol bukkan fel újabb alkotás. Ha pedig megvan a helyszín, már rohannak is, hogy megnézhessék, mielőtt valaki tönkreteszi vagy egyszerűen lelopja onnan.

Nagy visszhangot keltett, amikor múlt vasárnap a Central Parkban valaki – nem biztos, hogy maga Banksy – darabonként hatvan dollárért árulta az akár dollármilliókat érő alkotásokat. Senki nem ismerte fel a standon, miről van szó, és csak hatan vásároltak. Egyikük még alkudott is. Ezután a McDonalds gyorsétteremlánc kapott fricskát: a reklámfiguraként alkalmazott bohócszobrot értelmezte át a művész. A morcos képű Ronald McDonald piros cipőjét egy koszos ruhás, élő fiatal pucolja a héten minden nap egy másik étterem előtt.

Ezek mellett persze nap mint nap stencilek és fekete-fehér graffitik is jelennek meg a manhattani épületeken, amivel Banksy már kivívta a new york-i rendőrség, illetve Michael Bloomberg polgármester haragját is. „A graffiti rombolja az emberek magántulajdonát” idézte Bloomberget a Reuters hírügynökség.

A New York-iak sem egyformán reagálnak a legtöbbször Brooklynban vagy Manhattan déli részén, éjjel készülő graffitikre. Volt, amelyiket megpróbálták tönkretenni, de volt olyan is, hogy a ház tulajdonosának egymillió dollárt ajánlott valaki, ha leveheti és elviheti a befestett téglákat.

 

A legújabb alkotás Brooklyn Williamsburg városrészében készült. Az épület egyik díszítő elemét használja alapul: a rárajzolt két japán gésa sziluettje egy hídon történt véletlen találkozásra utal. Művészetrajongók tülekedtek a helyszínen, hogy megnézzék, amikor egy kapucnis férfi festékszóróval megpróbálta tönkretenni. Három Banksy-hívő azonban leteperte, és alkoholos kendőkkel megtisztította az alkotást.

Az ikertornyokról készült graffiti már el is tűnt

Ez a Banksy már el is tűnt
 REUTERS – Eduardo Munoz

A fenti esetből is kiderül, milyen múlékonyak ezek a művek: van, amelyiket hamar tönkreteszik vagy eltávolítják. Néha olyan rivális művészek teszik ezt, akik szerint Banksy nem is elég jó művész, csak ügyes a marketingje. Az egyik friss New York-i mű egy hét után már el is tűnt; nem tudni, ki tette vagy miért. A kis graffiti a 2001 szeptember 11-én ledöntött Világkereskedelmi Központ ikertornyait ábrázolta.

Banksy – akiről nem tudni még azt sem, egyetlen művész, vagy egy csoport – minden reggel internetes oldalán jelenti be, aznap mit és hol alkot. Banksy titokzatossága egyben védjegye is. 1993-ban tűnt fel Angliában. 2010-ben készült róla egy dokumentumfilm, de arcát itt is mindig kitakarták. „Kicsit olyan, mint Batman” mondta egy williamsburgi lakos a Reutersnek, miközben épp a fent említett "gésás" Banksy-graffitit fotózta. „Senki sem tudja, ki ő, a sötétben dolgozik és egész New York őt keresi.”

A The New York Daily News jelentése szerint nem csak a rajongók, hanem a rendőrség is keresi: vandalizmusért akarják felelősségre vonni. A New York-i rendőrség szóvivője nem erősítette meg, hogy keresnék a művészt, azt azonban igen, hogy minden, graffitivel kapcsolatos panaszt kivizsgálnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.