galéria megtekintése

Az USA a sorsukra hagyja az éhező iraki menekülteket

NOL

Az ENSZ a legmagasabb fokú vészhelyzetet  hirdette ki a közel-keleti országban. Az Egyesült Államok már nem aggódik annyira a jazidiekért, mint korábban.

Jazidi nők Dohukban. Rengetek családot szakított szét a szunnita szélsőségesek érkezése
Jazidi nők Dohukban. Rengeteg családot szakított szét a szunnita szélsőségesek érkezése
Reuters

A kegyetlenségükről ismert IS-militánsok által körülvett hegyet felderítő amerikai szakértők szerint jócskán csökkent a menedéket keresők száma. Ezt a Pentagon is megerősített egy mai közleményben, mely szerint sokkal kevesebb jazidi van a Szindzsár hegyen, mint ahogy korábban gondolták. A BBC által idézett szöveg szerint az elmúlt éjszakákon több ezer embernek sikerült elmenekülnie.

„A hegyen rekedt jazidiek sokkal jobb állapotban vannak, mint azt korábban gondoltuk. Továbbra is van vizük és élelmük, amit mi dobtunk le nekik... Ennek értelmében a mentési akció valószínűsége egyre halványabb" – olvasható a közleményben.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Veszélyérzet
Vélemény
Édes forradalom
Vélemény
Esti könyörgés
Vélemény
Harc a kulcsért

Az USA azért hangsúlyozta, hogy ennek ellenére a jazidieknek juttatott amerikai segély – szerdán hetedik alkalommal dobtak le csomagokat a rászorulóknak, ezekben mintegy 114 ezer adag étel és 160 ezer liter víz volt – és az IS elleni légi csapások nem maradnak abba.

Bár a Pentagon egész derűlátó, a túlélők kevésbé ideális körülményekről számolnak be. Az iraki légierő által hétfőn kimentett Karim a CNN-nek hosszan mesélt az utóbbi idők viszontagságairól, és a hegyi életről. „Nincs étel, nincs ital. Az ember nem alszik. Nagyon-nagyon szegényesek a körülmények. Nagyon nem jó" – nyilatkozta szerdán a fiú, aki testvéreivel együtt menekült meg.

Jazidiek menekülés közben. Van, aki dacból maradt
Jazidiek menekülés közben. Van, aki dacból is maradt
Reuters

Több mint egy hete indultak el Szindzsár városából, épp mielőtt az IS bevette volna a várost. Mivel apjuk nem volt hajlandó elmenekülni, a család szétszakadt. „Mind próbáltuk meggyőzni az apámat, de mint sokan mások, nem volt hajlandó otthagyni a házat. Azt mondta, hogy túlságosan megalázó lenne" – mondta Karim testvére, Tabed.

„Én azonban úgy döntöttem, hogy nem ejthetik rabul a lányokat és a nőket, ezért elmentünk." Autóba szálltak, de nem sokkal később máris szembetalálták magukat az IS harcosaival, akik épp egy hídról lőtték le az embereket. „Kiugrottam az autóból és levetettem magam a hídról. Nagyon féltem az IS-től" – mesélte Karim 15 éves húga.

A család ezután a hegyekben keresett menedéket, és bár elmondásuk szerint ott nagyobb biztonságban voltak, nagyon nehéz volt a túlélés, hiszen a perzselő napsütés elől alig találtak menedéket, élelmük sem volt, így az első négy napban csak vizet ittak. Ha találtak is némi kenyeret, azt a csecsemőknek adták.

A gyerekek már biztonságban vannak, és néhány napja azt is megtudták, hogy apjuk túlélte az IS ámokfutását. Már ő is a hegyen van. Az viszont kérdéses, hogy mikor tud csatlakozni gyermekeihez, ugyanis a mai bejelentés fényében szertefoszlani látszik a remény, hogy az Egyesült Államok mihamarabb létrehozza azt a korábban beígért biztonsági folyosót, amelyen keresztül elmenekülhetnek.

Az ENSZ mindeközben bejelentette, hogy hármas szintű vészhelyzet van az országban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nemzetközi szervezet így könnyebben tud majd segélyt küldeni Irakba, valamint az anyagiakban is jobban tudja majd segíteni a káosz állapotába süllyedt közel-keleti országot. Irakon kívül három másik ország, Szíria, Dél-Szudán és a Közép-Afrikai Köztársaság került ebbe a besorolásba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.