galéria megtekintése

Az olcsó magyar munkaerő miatt forr a levegő Northamptonban

NOL

Egyre dühösebbek a Northamptoniak, miután kiderült, hogy a Greencore szendvicsgyár Magyarországon keres olcsó munkaerőt. A The Guardian munkatársa ellátogatott a brit városba, ahol mintegy 8 ezer ember van állás nélkül, így a kelet-európai munkaerő híre csak olaj volt a tűzre.

„Ez valami szörnyű! Hajlandó lennék én 5 fontos órabérért is dolgozni. Akár keményebb munkát is elvégeznék. Ha szemetet kellene szednem, megtenném. Mi, akik itt születtünk és itt nőttünk fel, segítségért kiáltunk" – nyilatkozta a brit lap riporterének egy 32 éves, ötgyermekes northamptoni nő, aki elmondása szerint hónapok óta keres munkát. Elkeseredettségét csak növelte, hogy bár van szendvicsgyári tapasztalata, nem hallott arról, hogy a Greencore munkaerőt keresne.

A northamptoniak szerint őket kellene a cégnek foglalkoztatni
A northamptoniak felháborodtak a külföldi munkaerő miatt
Northamptonshire Telegraph

Nagy-Britanniában azt követően robbant igazán nagyot a hír, hogy a Daily Mail a hét elején címlapon tette fel a költői kérdést: „Nem maradt senki Nagy-Britanniában, aki szendvicset tud készíteni?" A korábban már felröppent hírek széles közönséghez eljutottak, és a magyar munkásoknak 6,5 fontos minimálbért kínáló cég története sokakban felkeltette a régi félelmet: a kelet-európai bevándorlók „elhalásszák" a munkát a britek elől. A The Guardian értesülései szerint azonban valójában csupán tucatnyi embert kerestek Magyarországon a northamptoni gyárba, ám a tervek szerint 2016-ig mintegy 300 ember akarnak felvenni, és a helyiek félnek, hogy azokat az állásokat is külföldiekkel töltik fel.

 

Az igen sikeres ír cég, amely a Marks & Spencernek, az Asdának, a Waitrose-nak és a Sainsbury's-nek is szállít szendvicseket azonban azzal érvel, hogy azért keresnek külföldön munkaerőt – a Greencore gyáraiban jelenleg számos lengyel, litván, és albán állampolgár dolgozik –, mert „ez a munka nem mindig az a fajta, amit a helyiek szívesen elvégeznek". A hírek szerint valóban megfeszített a tempó a gyárakban. A hvg.hu is megírta, a cég nem árul zsákbamacskát: az állásinterjú során közlik, hogy a munka megterhelő és egész nap állni kell, cserébe viszont képzési programokat kínálnak.

Ilyen szendvicseket kell készíteni a gyárakban
Ilyen szendvicseket kell készíteni a gyárakban
Northamptonshire Telegraph

A briteknél állítólag az verte ki igazán a biztosítékot, hogy az egyik brit újságírónak nyilatkozó magyar munkás azt mondta, „ez az a fajta piszkos munka, amit az angolok nem akarnak elvégezni."

Egy albán dolgozó szintén kemény munkakörülményekről számolt be. Mint mondta, legfeljebb 12 órát dolgozhatnak, ám gyakran kell túlórázni. Bár a cég ezt korábban tagadta, a férfi szerint, aki nem vállalja be a hideg gyártósoron töltött plusz órákat, könnyen elvesztheti az állását.

Egy frissdiplomás lengyel „kiváló lehetőségnek" nevezte a munkát, ugyanakkor elismerte, hogy nem éppen ideális: „Büdös, zajos és kemény".

Northamptonban azonban sokan állítják, hajlandóak lennének elvégezni bármit, csak legyen állás. „7800 munkanélküli ember él itt. Hozzájuk kellett volna először fordulni" – mondta az EU- és bevándorlás-ellenes UKIP helyi képviselője, Rose Gibbons. „Rendkívül feldühítették az embereket. Sértő, és hazug állítás, hogy a helyiek nem akarnak dolgozni" – tette hozzá a politikus, akihez hasonló szólamokat pendített meg több helyi konzervatív és munkáspárti politikus is.

A Greencore szerint a helyiek nem szívesen végeznék el ezt a munkát
A Greencore szerint a helyiek nem szívesen végeznék el ezt a munkát
Northamptonshire Telegraph

A Greencore azonban korábban úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy valóban nehéz olyan britet találni, aki szívesen végez effajta munkát. A hr-vezető szerint a közelmúltban meghirdették az állásokat Northamptonban is, de egyszerűen alig akadt helyi lakos, aki munkára jelentkezett volna náluk. A gyár egyik régi brit alkalmazottja hasonlóan nyilatkozott. „Sok embert ismerek, akik segélyt kérnek, de amikor azt mondom nekik, hogy itt van munka, felhúzzák az orrukat. Úgy tekintenek a gyári munkára, mintha az rangon aluli lenne."

Sokak szerint ugyanakkor a cég alkalmazottjai egyáltalán nem törték magukat össze, hogy helyieket alkalmazzanak. „Úgy csinálnak, mintha lusta emberek lennénk, mert nem jelentkeztünk a hirdetésre. De az a helyzet, hogy én nem láttam sehol ezeket az álláshirdetéseket" – panaszkodott a The Guardian munkatársának egy anyuka, aki épp arra várt, hogy sorra kerüljön egy állásközvetítőnél.

„Olcsó munkaerőt keresnek. Annyi profitot akarnak lefölözni, amennyit csak lehet" – tette hozzá egy másik nő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.