galéria megtekintése

Az iszlám lett az első számú közellenség

9 komment


Dési András

Erőteljesen iszlámellenes programot fogadott el stuttgarti pártkongresszusán az Alternatíva Németországnak (AfD). A radikális jobboldali párt – amely a 16 tartományi parlamentből nyolcban már jelen van – úgy gondolja, hogy az iszlám nem része a szövetségi köztársaságnak.

Az első számú ellenség az euró volt, három évvel az Alternatíva Németországnak (Alternative für Deutschland, AfD) megalakulása után azonban már senki sem beszél a korábban annyiszor elátkozott közös pénzről. A radikális jobboldali párt – amelyik a 16 tartományi parlamentből nyolcba bejutott – célkeresztjében teljesen más áll. Az iszlám, amely az AfD szélsőjobbos szárnya szerint teljesen összeegyeztethetetlen a német alaptörvénnyel, ráadásul képtelen arra, hogy a felvilágosodás útjára lépjen.

Nyeregben érzik magukat. Az AfD arca, Frauke Petry a stuttgarti kongresszuson
Nyeregben érzik magukat. Az AfD arca, Frauke Petry a stuttgarti kongresszuson
Wolfgang Rattay / Reuters

A stuttgarti pártkongresszuson elfogadott és a 2017-es Bundestag-választási kampányra is érvényes program úgy fogalmaz, hogy az iszlám nem tartozik Németországhoz. Multikulturalizmus helyett a német kultúra irányadó szerepét hangsúlyozzák. Az üzenet világos a szövetségi köztársaságban élő négymillió muzulmánnak és Angela Merkelnek is. A kancellár, egyben CDU-elnök többször kimondta, hogy az iszlám a demokratikus és szabadelvű Németország része. Az AfD-hez hasonló, az iszlámot elutasító nézetet vall viszont Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje, aki egy hete az első fordulóban a voksok 35 százalékát kapta. Az sem véletlen, hogy a CDU-tól jobbra elhelyezkedő, a német politikában gyökeret verni látszó politika erő az FPÖ-vel és a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Fronttal (FN) érez lelki-eszmei rokonságot.

 

Míg Jörg Meuthen, az AfD vezetője szerint a párt az új konzervatív  többséget kívánja megteremteni, helyettese, Frauke Petry arról beszélt, hogy nem elégszenek meg az ellenzéki szereppel. – Olyan programot kínálunk, amelyet keresztül fogunk vinni az uralkodó elittel szemben – hangoztatta az AfD arcának is tekintett, a sajtóban legsűrűbben nyilatkozó drezdai vegyész-vállalkozó.

A muzulmánoknak más üzeneteket is küldtek Stuttgartból. Megtiltanák, hogy idegen (muzulmán) államok mecsetépítéseket finanszírozzanak. Betiltanák a minareteket és a müezzinek imára hívó énekét. Az iskolában tanárnőknek és diáklányoknak tilos lenne a fejkendő viselete. – A tilalomlista a politikai iszlámra vonatkozik, senkit sem akarunk korlátozni vallása szabad gyakorlásában – magyarázta Beatrix von Storch. Az alelnöki posztot betöltő jogásznő rendőri védelem alatt áll, miután halálos fenyegetéseket kapott. Pár hónapja a nemesi családból származó Von Storch vetette fel a fegyverhasználatot az illegális bevándorlókkal szemben.
A programba bekerült az NSZK határainak védelme, ha kell, kerítések felhúzásával. Az „idegen kultúrájú menedékkérők minden kontroll nélküli rohamát” elutasítják, ezzel szemben a magasan képzett, integrációra kész szakemberek bevándorlását melegen támogatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.