galéria megtekintése

Az elnök tart Ferenctől

0 komment

NOL

Nem gyakori eset, hogy egy katolikus ország államfője lemondja hivatalos látogatását a pápánál – ahogyan ezt Nicolas Maduro venezuelai elnök tette most. Maduro az eredeti tervek szerint ma délután találkozhatott volna az argentin Jorge Mario Bergoglióval, azaz Ferenc pápával, mielőtt az utolsó előtti pillanatban lemondott volna a közös fotó lehetőségéről.

Hogy valójában miért, azt inkább csak találgatni lehet, de Maduro valószínűleg attól tarthatott – és joggal –, hogy a katolikus egyházfő személyesen szólítja fel a politikai foglyok szabadon bocsátására. A venezuelai püspöki konferencia elnöke, Diego Padrón püspök vasárnap így is tett, nem sokkal azután, hogy Maduro lemondta a találkozóját Ferenccel. Padrón szerint elfogadhatatlan, hogy az egyház képviselői sem kereshetik fel a bebörtönzött politikai foglyokat, és határozottan síkra szállt az ítélet nélkül fogva tartott másként gondolkodók szabadlábra helyezése mellett. Egyben kifejezte az egyház készségét, hogy hozzájáruljon a kettészakadt társadalom közti párbeszéd és megbékélés elősegítéséhez.

Maduro hivatalosan vírusos megbetegetésre hivatkozva mondta le a találkozót
Maduro hivatalosan vírusos megbetegedésre hivatkozva mondta le a találkozót
Handout / Reuters

De ha Maduro nem is, két venezuelai fiatal csütörtök óta a Szent Péter téren tartózkodik. Mindketten San Cristobal városi tanácsát képviselik, amelynek polgármesterét, Daniel Ceballost több mint egy éve börtönben tartják, s mióta áthelyezték a Ramo Verde hirhedt katonai fegyintézetbe, éhségsztrájkba kezdett. Az olasz La Stampa olasz lap vatikáni közlése szerint a két fiatal maga is szolidaritásból péntek óta nem fogyaszt ételt, ezzel szeretnék elérni, hogy közvetlenül a pápának számolhassanak be a venezuelai helyzetről.

 

Venezuelában a másik fő hír most, hogy Felipe González volt spanyol szocialista kormányfő vasárnap Caracasba érkezett. Ő egyszer korábban már elhalasztotta utazását, amikor Maduro kormánya nemkívánatos személynek nyilvánította, hangsúlyozva, hogy nem tudják garantálni biztonságát, González ugyanis többször is kiállt a bebörtönzött ellenzéki vezetők elengedése mellett. Ceballos mellett sürgette a tavaly februárban elfogott Leopoldo Lopez, a fő ellenzéki erő vezetője és az idén február óta őrizetbe vett Antonio Ledezma, a főváros ellenzéki polgármestere szabadon bocsátását is. Maduro kormánya mindhármukat a tüntetések és erőszak szitásával vádolja. Tavaly 43-an haltak meg a rendszerellenes tüntetéseket kísérő összecsapások során.

Venezuelaban hatalmas ellenzéki tüntetéseken követelik a börtönben lévő ellenzéki vezetők szabadon engedését
Venezuelában hatalmas ellenzéki tüntetéseken követelik a börtönben lévő ellenzéki vezetők szabadon engedését
Carlos Garcia Rawlins / Reuters

González az érkezése után már felkereste Caracasban Lopez és Ledezma családját is, majd beszélt a két vádlott ügyvédeivel. A volt spanyol kormányfő bejelentette, hogy jelen kíván lenni a két bebörtönzött ellenzéki politikus kedden és szerdán esedékes bírósági meghallgatásán.

Fernandez de Kirchner és Ferenc vasárnap a Vatikánban. Jó reklám
Fernandez de Kirchner és Ferenc vasárnap a Vatikánban. Jó reklám
Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Ami a közös fotókat illeti, egy-egy politikusnak mindig jó reklám a találkozni a pápával, és van elnök, aki soha ki nem hagyná a kínálkozó lehetőséget. Ferenc honfitársa, Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök asszony vasárnap már ötödször kereste fel a katolikus egyházfőt a Vatikánban. Az audiencia egy és háromnegyed óráig tartott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.