galéria megtekintése

„Az Egyesült Államok a világ legerősebb nemzete. Pont. Pont!”

9 komment


Horváth Gábor

A szüntelen változás elkerülhetetlen voltára és az Amerika erejébe vetett hitre építette Barack Obama utolsó, az ország helyzetéről a kongresszusban elmondott beszédét. A jövő januárban leköszönő elnök nem mondta ki Donald Trump nevét, de óvott a rasszizmustól és a haszontalan keménykedéstől.

„Unalmas, lassú, letargikus, alig lehet nézni" – írta már menet közben az interneten Donald Trump az elnök által tartott szokásos év eleji értékelő beszédről, a State of the Union Adressről. A republikánus elnökaspiráns azonban kivételnek számít. Barack Obama a független megfigyelők többsége szerint jól felépített,

nagyívű és optimista beszédet mondott,

amelynek alig egyharmada foglalkozott az elmúlt hét év eredményeivel.

 

Ehelyett inkább a közeli és a távolabbi jövőre koncentrált és az Amerika előtt álló közös célok elérése érdekében a jelenlegi megosztottság meghaladását sürgette. Az elnök hivatali ideje legfőbb csalódásának nevezte, hogy az amerikaiak túlságosan nagy része érzi úgy, nem számít a szava, nem tudja befolyásolni az eseményeket, és ezen ő sem tudott változtatni.

„Talán egy Lincoln vagy Roosevelt tehetségével bíró elnök jobban át tudta volna hidalni a pártok közötti szakadékot"

– mondta, gondosan egy-egy republikánust és demokrata pártit említve elődei közül.

Küzdjétek le a félelmeiteket! – üzente  az elnök
Küzdjétek le a félelmeiteket! – üzente az elnök
Pool / Reuters

Obama lendületesen cáfolta az amerikai gazdaság hanyatlásáról szóló hangokat, szerinte nem ez a valóság. „Az Egyesült Államok a világ legerősebb nemzete. Pont. Pont! Messze a legerősebb" – mondta, kiemelve, hogy

amikor valakinek a világban segítségre van szüksége, nem Oroszországhoz vagy Kínához fordul, hanem Amerikához.

A haderő vonatkozásában ismét elhangzott, hogy az USA többet költ védelemre, mint a világon ebben utána következő nyolc ország összesen, Amerikát és szövetségeseit egyetlen állam sem meri megtámadni. Más kérdés a terrorizmus, amely ellen könyörtelen fellépést hirdetett – ugyanakkor óvott a leegyszerűsítő keménykedéstől.

Egy másik republikánus elnöki pályázó, Ted Cruz korábbi, „szőnyegbombázást" sürgető beszédére utalva azt mondta, civileket nem lehet szőnyegbombázni.

Trump nevét sem ejtette ki, de többször is támadta a milliárdosból lett politikus nézeteit, a rasszizmust és a vallási türelmetlenséget,

a muzulmán hívők általános megbélyegzését. Sürgette az amerikaiakat, hogy mint a múltban annyiszor, most is küzdjék le félelmeiket. A nemzetközi konfliktusokról szólva pedig hű maradt önmagához, továbbra is a koalícióépítésben látja a megoldást.

Érzelmileg a beszéd csúcspontja volt, amikor Obama a mögötte ülő Joe Biden alelnökhöz fordulva közölte,

rábízza a rák gyógyítására irányuló új erőfeszítések koordinálását.

Biden a közelmúltban veszítette el rákos fiát, és emiatt nem is indult a Demokrata Párt elnökjelöltségéért. Az elnök a legfontosabb prioritások között említette a klímaváltozás elleni cselekvést, illetve az ehhez kapcsolódó technológiai fejlődés kihasználását. Emlékeztetett rá, hogy hatvan éve, amikor a szovjetek megelőzték Amerikát az űrkutatásban, nem tagadták le, hogy a Szputnyik fönt van, hanem olyan programot dolgoztak ki, amelynek segítségével 12 évvel később már a Holdon sétáltak.

A kézfogás Paul Ryan republikánus képviselőházi elnökkel. A fogadtatás már tükrözte a realitásokat
A kézfogás Paul Ryan republikánus képviselőházi elnökkel. A fogadtatás már tükrözte a realitásokat
Evan Vucci / Reuters

A beszéd fogadtatása azonban tükrözte a realitásokat. Bár gyakori volt a taps, ez leginkább a Demokrata Párt oldaláról érkezett, a legtöbb republikánus szinte végig összeszorított szájjal és gondosan térdére szorított kézzel ült a helyén.

„Beszélni, azt tud..."

Az elnök szavaira a Republikánus Párt nevében válaszoló Nikki Haley dél-karolinai kormányzó azt mondta, hogy Obama teljesítménye az elmúlt években elmaradt „szárnyaló szavaitól". Szerinte az elnök nem tud vagy nem akar foglalkozni a 2001. szeptember 11. óta legsúlyosabb terrorista veszéllyel. „Ha miénk lesz a Fehér Ház" – ígérte –, „alacsonyabb lesz az adó, kevesebb a kiadás és erősebb a hadsereg". „Olyan nemzetközi szerződéseket kötnénk, amelyet Izraelben ünnepelnének és Iránban tiltakoznának ellenük, nem pedig fordítva" – jelezte az Obamával szembeni elégedetlenségüket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.