galéria megtekintése

„Amíg Moszkva veszélyt jelent, maradunk”

31 komment


Kőműves Anita

Itt vagyunk, készen állunk és elkötelezettek vagyunk szövetségeseink és egy békés Európa mellett. Elkötelezettségünk a NATO ötödik cikkelye mellett sziklaszilárd – mondta ­David W. Allvin amerikai vezérőrnagy hétfőn egy telefonos sajtóbeszélgetésen.

Allvin az USA európai parancsnokságának stratégiai és közpolitikai igazgatója, s annak apropóján nyilatkozott, hogy február elején kiderült: Barack Obama elnök a 2017-es költségvetésben négyszer annyi pénzt kért az Európába küldött hadfelszerelésre és a csapatok finanszírozására, mint egy évvel korábban.

Amerikai hadgyakorlat Németországban 2015 augusztusában
Amerikai hadgyakorlat Németországban 2015 augusztusában
Michael Dalder / Reuters

Az idei pénzügyi évben 789 millió dollárt szán erre a Pentagon, ami jövőre 3,4 milliárd dollárra emelkedhet, mivel az európai csapaterősítést a demokraták és a republikánusok egyaránt támogatják.

 

A katonai pilótaként harminc géptípussal repült Allvin szerint öt fő területen fejlesztik tevékenységüket. Növelik itt tartózkodó csapataik létszámát: egész évben három dandár, összesen mintegy 13-14 ezer fő lesz Európában. Több nemzetközi hadgyakorlatot tartanak, s több harci eszközt telepítenek. Fejlesztik a szövetségesek infrastruktúráját – a hírek szerint elsősorban kelet-európai repülőtereket újítanak fel. Jut pénz a szövetségesek haderejének fejlesztésére is. Az öt elemnek egy célja van: szükség esetén minél gyorsabban tudjon reagálni az USA és a NATO.

David W. Allvin vezérőrnagy
David W. Allvin vezérőrnagy

Újságírói kérdésre válaszolva a ­tábornok elmondta: a kiemelt amerikai jelenlét Európában addig marad fenn, amíg arra szükség van. „Nem látunk bele az orosz vezetés fejébe, nem tudjuk, milyen terveik vannak, de a lépéseinket ahhoz igazítjuk, amit ők tesznek” – mondta. Egyelőre kongresszusi vita folyik arról, milyen új helyszínekre kerülnének amerikai csapatok vagy eszközök. Korábban, mint azt a Népszabadság megírta, „informális tapogatózás” kezdődött arról, hogy esetleg hazánkba is telepítenének kisebb egységek gyakorlatozására szánt felszereléseket ­(European Activity Set, EAS).

A kérdésre, hogy mit gondol a Magyarország által szovjet gyártmányú helikopterei felújítására kiírt tenderről, a tábornok csak annyit mondott, arra biztatják szövetségeseiket, hogy nyugati gyártmányú hadi felszerelést vásároljanak. „Úgy könnyebben és hatékonyabban tudunk együtt, koalícióban harcolni” – felelte.

Négyszeres pénz

Az Egyesült Államok a hidegháború végeztével jelentősen csökkentette Európában állomásozó csapatai, támaszpontjai és idetelepített ­eszközei számát. Ám amikor 2014 nyarán Oroszország elfoglalta a Krím félszigetet, Obama elnök bejelentette, hogy a következő évi költségvetésben egymilliárd dollárt szán az orosz agresszió ellensúlyozására, a megnövelt amerikai jelenlétre. Az eredetileg egyéves időtartamra szánt tervből időközben hosszú távú jelenlét lett. 2016-ra 789 millió dollárt szánnak e célra, jövőre 3,4 milliárd lesz a költség­vetés. Ennek részletei:

Európába szállított eszközök:
1,9 milliárd USD.

Katonai jelenlét:
1 milliárd USD.

Gyakorlatok és képzés:
163 millió USD.

Infrastruktúra-fejlesztés:
217 millió USD.

Szövetségesek haderőfejlesztése, kiképzése:
86 millió USD.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.