galéria megtekintése

„Al tuhd-nahl vinny? Koesi!”

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 30. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

A közösségi médiában olvasható reakcióból ítélve sokakat meglepett a tervezett romániai szabályozás, amely – ha a parlament is rábólint – tiltja a stoppolást. A nemzetközi gyakorlat igencsak eltérő: Kubában például szinte kötelező felvenni a kuncsorgó utast, míg az USA-n belül államonként eltérő a szabályozás.

Nagyon megdöbbentünk 1990 nyarán egyetemi jó barátommal: miután körbestoppoltuk Angliát, Doverből átérve Calais-ben, a francia oldalon már senki sem akart felvenni bennünket hazafelé. Mégpedig napokon át nem, így aztán a kompállomáson aludtunk. Végül egy osztrák furgonba könyörögtük be magunkat, így szinte egészen Hegyeshalomig jöhettünk egy szuszra. Ízelítőt kaptunk abból: ahány ország, annyi szokás.

Stoppoló pap Moszkvában
Stoppoló pap Moszkvában
Iliya Pitalev / Ria Novosti

Romániában a kormány a héten gyakorlatilag a stoppolás betiltásáról határozott; igaz, a végső szót erről a parlament hatáskörébe utalta – derül ki a bukaresti híradásokból. Ám a romániai gyakorlatnak van olyan eleme, amelynek ismerete nélkül nehéz megérteni, hogy miért döntöttek így. A szomszéd országban elterjedt, hogy pénzt kér az autós a fuvarért, a felvett utas pedig automatikusan fizet. Vagyis a vezető illegálisan, adózatlanul szállít embereket, kuncsaftokat vonva el a hivatásos fuvarosoktól.

 

A logika ugyan érthető, de ez még önmagában nem indokolja, miért kellene tiltani. Ott van például Kuba. Mint korábban a karibi országban élt szerkesztőségi kollégáink mesélik, kevés az autó és rossz a tömegközlekedés, és bátorított gyakorlat az utasok felvétele (még ha beszállnak is a benzinpénzbe). Amerikában sokkal komplikáltabb a stoppolás, mint azt a beatnemzedék „bibliájából”, Jack Kerouac Útonjából gondolnánk. Nevadában, Idahóban és Utahban, valamint északkeleten, néhány kisebb új-angliai államban tiltják.

Másutt törvényes, de van, ahol közlekedésbiztonsági okokból a leállósávban nem az, csak azon túl, a zöld területen. De mint a Hitchwiki, a stopposok online lexikona felhívja rá a figyelmet, a pontos szabályozással sokszor maguk az amerikai rendőrök sincsenek tisztában, és nem is feltétlenül bírságolnak. Gyakorló stopposok tapasztalata alapján, akik összesen 114 ezer mérföldet utaztak így, a többi közt a nyugati part államaiban, Texasban és északkeleten a legkönnyebb fuvaroztatnia magát az embernek.

A Hitchwiki Európában általában élvezetes szórakozásnak tartja a stoppolást, és Magyarországon is jónak ítéli. Ám arra felhívja figyelmet: a magyarok nem nagy „nyelvészek”, angolul inkább csak a fiatalabbakkal érdemes próbálkozni. „Az idősebbek egy része beszélhet egy keveset németül vagy oroszul. Amint azonban vidékre érünk, számítsunk nyelvi akadályra” – teszi hozzá a lexikon. Egyben betanít egy-egy hasznos magyar mondatot az utazónak. Így például: „Seeya! Al tuhd-nahl vinny? Koesi!” Amit Kölcsey nyelvén így írunk: Szia! El tudnál vinni? Köszi!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.