galéria megtekintése

Hadüzenet után rögtön támadást indított az Anonymous

Alig egy nappal azután, hogy az Anonymous nevű hackerszervezet hadat üzent az Iszlám Államnak, máris több ezer, a szélsőséges szunnita szervezet tagjának Twitter-fiókját lőtték le.

„Inkább csak zavart okoznak, ám a segítségükkel jó néhány, az ISIS propagandáját hirdető oldalt lelőhetnek. De önmagában nem tudják megoldani a problémát” – nyilatkozta a BBC-nek Charlie Winter, az Iszlám Államra szakosodott biztonsági elemző, aki úgy véli, az Anonymous ugyan lelassíthatja a terroristákat, de az kérdéses, valójában mekkora kárt tudnak nekik okozni.

Az lesz a döntő, hogy vajon az emberi jogokért világszerte számos alkalommal fellépő Anonymous tovább megy-e annál, mint amit eddig tett. Nem a hétfői ugyanis az első eset, hogy a szervezet online támadást indít az ISIS ellen. A Charlie Hebdo szatirikus lap elleni, idén januári merényletet követően indították #OpISIS elnevezésű műveletüket, amelynek során több ezer, az iszlamista terrorszervezethez köthető Twitter-fiókot törtek fel és jelentettek be, egy részüket nyilvánosságra is hozva.

Kiberháborútól tart a brit pénzügyminiszter

George Osborne attól tart, hogy az Iszlám Állam súlyos csapást mér az ország infrastruktúrájára. „Az iszlám állam már most felhasználja az internetet visszataszító propagandájuk terjesztésére, de emellett az internet a terepe a radikalizációs törekvéseknek és az akciók megtervezésének is” – mondta a miniszter, hozzátéve: „A bankjainktól az autóinkon át a hadseregünkig és az iskoláinkig, bármi, amely online elérhető, veszélyben van”.

A BBC beszámolója szerint az Egyesült Királyság kormánya fokozni kívánja intézményei kibervédelmét, a tervek szerint megkettőzik az erre a célra fordított költségvetésüket, 1,9 milliárd fontot költenek majd 5 év alatt a kibervédekezésre, ez nagyjából 8 438 milliárd forintot jelent.

 

Kedden több mint 5500 Iszlám Állam-párti Twitter-fiókot lőtt le a hackercsoport, és nyilvánosságra hozták egy általuk a szélsőséges szervezet európai toborzójának tartott személy pontos címét is. Ugyanakkor nem árt szem előtt tartani, hogy korábban volt már rá példa, hogy az Anonymous tévesen azonosított terroristaként embereket, a személyes adatok nyilvánosságra hozatala pedig jogilag is problémás lehet.

Hadüzenet után rögtön támadás - akcióban az Anonymous
Reuters

Olivier Laurelli francia kiberbiztonsági szakértő az AFP-nek azt mondta, az Anonymous művelete kontraproduktív is lehet, megnehezítheti, hogy a titkosszolgálatok és a rendőrség azonosítsák a potenciális elkövetőket. A terroristák által használt Twitter-fiókok ugyanis segíthetnek a nyomukra akadni. „A hatásuk is csupán ideiglenes. Egy fiókot lekapcsolnak itt, egy másikat azonnal létrehoznak valahol máshol” – magyarázta a szakember.

Bekavarhatnak a titkosszolgálatoknak

„Az Anonymous helyében elsősorban a toborzási oldalakat lőném le, azokat tenném elérhetetlenné, és azoknak a fiataloknak a személyazonosságát hoznám nyilvánosságra, akik figyelemmel követik ezeket az oldalakat, különösképpen azokra, akik aktívan részt vesznek a kommunikációban" - mondta lapunknak Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő. Részleteket itt olvashatnak: >>>

Gabriella Coleman, az Anonymous-mozgalomról szóló könyv szerzője szerint sem a hackerek, sem az amerikai kormány nem fogja tudni megállítani az Iszlám Államot, legalábbis nem a virtuális térben. Szerinte végső soron az offline csatornák azok, amik igazán számítanak. S talán az Anonymous képes lesz hatást gyakorolni propagandájuk megjelenésére és megnehezítheti az új tagok toborzását, ám a honlapok és a Twitter-fiókok lelövése olyan, mint az ún. Vágd fejbe a vakondot játék. Egyet kiiktatnak, ám azonnal jön egy újabb.

A CBS News-nak David Gewirtz kiberbiztonsági szakértő arról beszélt, hogy az Anonymous komoly károkat okozhat a terrorszervezetnek. Nyomon követhetik például az ISIS pénzügyeit, így az őket finanszírozó forrásokat is. „A pénz áramlásának hátráltatása pedig már jelentős hatással lehet a terroristák műveleteire" – mondta Gewirtz.

Az Iszlám Állam ellentámadásba lendült

Az Anonymous szerint a szélsőséges szunnita szervezet felhívást intézett híveihez. Arra kérik a követőiket, ne kattintsanak ismeretlenektől érkező hyperlinkekre, ne beszéljenek idegenekkel a Telegram csevegő alkalmazáson, és a Twitteren sem, ugyanis a privát üzenetküldési funkción keresztül feltörhetik a fiókjaikat. Óvva intenek mindenkit, hogy az e-mail címüknél megadott név és a Twitter felhasználónevük egyezzen, „ez a hiba sok segítőnk fiókjába került” – írták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.