galéria megtekintése

Ajtót mutattak Dilmának

1 komment


Körösi Ivett

Karneváli hangulat uralkodott el a brazil törvényhozás alsóházában, amikor vasárnap este 10 óra 10 perckor a 342. ellenzéki képviselő is arra szavazott, hogy meginduljon a felelősségre vonási eljárás a munkáspárti (PT) államfő, Dilma Rousseff ellen: „Eu sou Brasileiro” (Brazil vagyok) – zendített rá a kormányellenes tüntetések „betétdalává” vált brazil focihimnuszra a képviselők többsége.

Dilma Rousseff népszerű volt, mikor megválasztották
Dilma Rousseff népszerű volt, mikor megválasztották
Ueslei Marcelino / Reuters

A késő éjszakáig húzódó szavazás során végül az 513 fős alsóház 367 tagja – vagyis a szükséges kétharmadnál több képviselő – gondolta úgy, hogy Dilma ellen meg kell indítani az eljárást, amiért a gyanú szerint a 2014-es újraválasztási kampány idején állami bankoktól felvett hitellel tömte ki az államkasszában jelentkező lyukakat. A vádakat tagadó elnök ezzel még közelebb került a „kirúgáshoz".

 

A szenátus várhatóan májusban dönt arról, hogy meginduljon-e az impeachmentnek is nevezett eljárás, amely egyebek között Dilma féléves hivatali felfüggesztésével és 13 év kormányzás után a PT hatalomvesztésével járna. „Száz százalék, hogy a szenátus Dilma ellen szavaz” – mondta lapunknak David Fleischer, a Brazíliavárosi Egyetem politológiaprofesszora, miután rámutatott, hogy az egykori marxista gerilla támogatói kisebbségben vannak a szenátusban.

Pedig Brazília első női államfője 2010-es megválasztásakor rendkívüli népszerűségnek örvendett, ráadásul erős gazdaságot és komoly támogatottságot örökölt meg. A nyersanyagárak világpiaci emelkedéséből és a kínai befektetésekből származó profitot elődje, Luiz Inácio Lula da Silva egyebek között a szegénység elleni harcra fordította, és mintegy 30 millió embert emelt be a középosztályba.

Sokan így örültek, hogy felelősségre vonják az elnököt
Sokan így örültek, hogy felelősségre vonják az elnököt
Adriano Machado / Reuters

A brazil nyersanyagok világpiaci árának csökkenése és a kínai gazdaság lassulása azonban súlyosan érintette Dilmát, aki költséges gazdaságösztönző intézkedésekkel próbálta meg fenntartani a növekedést, ám ezt csak ideig-óráig jelentett megoldást. „Nem volt hajlandó csökkenteni a kiadásokat, sőt, növelte azokat” – magyarázta Fleischer, aki szerint mindeközben az egekbe szökött az infláció és a munkanélküliség. Az egykori „brazil modell” már a múlté: a gazdaság a tavalyihoz hasonlóan idén is közel négy százalékkal zsugorodhat. Mindez Dilma népszerűségén is nyomot hagyott: az elmúlt három év alatt 80-ról 10 százalékra esett a támogatottsága.

Az igazi felháborodást azonban nem is a gazdasági visszaesés, hanem a korrupciós botrányok váltották ki. Ezrek vonultak utcára, miután kiderült, hogy az állami olajvállalat, a Petrobras és munkáspárti politikusok között többmilliós kenőpénzek cseréltek gazdát, amelyeket részben politikai kampányokra fordítottak. Dilma személy szerint nem keveredett az ügybe, ám sokak szerint kizárt, hogy energiaügyi miniszterként semmiről sem tudott.

Dilma Rousseff támogatói nagyon csalódottak
Dilma Rousseff támogatói nagyon csalódottak
Paulo Whitaker / Reuters

Nem a PT azonban az egyetlen párt, amely korrupciós botrányban érintett. Az alsóházi képviselők legalább harmada (!) – közülük sokan a Dilma elleni eljárás megindítása mellett tették le voksukat vasárnap – ellen vizsgálat folyik, vagy már vádat is emeltek ellenük. Dilma épp ezért azzal védekezik, hogy koholt vádak alapján próbálják elmozdítani, és valójában az ellenzék puccskísérlete zajlik. Bár így is igen feszült a belpolitikai légkör, a helyzet fokozódhat. A Petrobras-ügyben jelenleg is folyik a nyomozás, és Fleischer úgy tudja, jövő héten újabb, „bombasztikus” információk kerülhetnek napvilágra, amelyek sokat árthatnak Dilmának.

Egy új kormánynak sem lesz azonban könnyű dolga. A gazdasági helyzet jelenti a legnagyobb kihívást. „A magánszektor teljesen bizalmát vesztette, és az elmúlt időszakban drasztikusan csökkentette a befektetéseket. Az új kormánynak meg kell mutatnia, hogy komoly partner. Ezen túl jó pár népszerűtlen gazdasági intézkedést is meg kell hoznia” – véli Fleischer, aki szerint a törékeny helyzetet erőszakos tüntetések is fenyegetik. Az augusztusi riói olimpiára szerinte azonban mindez nem lesz hatással, mivel a város már 95 százalékban készen áll az eseményre. „A Zika-vírus, a Dengue-láz és a víz szennyezettsége nagyobb problémát jelentenek” – teszi hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.