galéria megtekintése

Aggódunk a magánéletünkért, mégse védjük elég jól

Százmillió eurós bírságot kaphatnak az adatkezelést sértő cégek

0 komment

Doros Judit
NOL

Nagy multinacionális cégek, amelyek tevékenységében jelentős szerepet játszik az adatforgalom, eddig igyekeztek olyan európai országokat választani székhelyül vagy telephelyül, ahol lazábbak az adatvédelemre vonatkozó rendelkezések.  

Ha életbe lép az új, egységes szintű európai uniós szabályozás, erre már nem lesz módjuk, hisz minden országban ugyanazokkal a szigorított előírásokkal kell majd szembenézniük – ez az egyik legfontosabb üzenete annak a jogszabálynak, amelyet március közepén tárgyalt az Európai Parlament.

Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos szerint a Snowden-ügy ébresztőt fújt az emberek számára. Bobby Yip / Reuters

Az uniós tagországok 19 évvel ezelőtt, 1995-ben fogadták el a most érvényben lévő adatvédelmi törvényt, amely afféle „patchwork" munka volt: innen is, onnan is összeollózták egy-egy ország gyakorlatát, rendeleteit – hangzott el az adatvédelemről nemrégiben szervezett strasbourgi sajtószemináriumon.

 

Ez a törvény azonban mára több részletében is elavult, főként, ha figyelembe vesszük az új adathordozók megjelenését, a digitális technológia szupergyors fejlődését, a felhőalapú adattárolás egyre nagyobb elterjedését – mondta el újságíróknak az általános adatvédelmi rendeletért felelős német zöldpárti képviselő, Jan Philipp Albrecht.

A képviselők azt szeretnék elérni, hogy az eddigi „filléres" büntetési tételek helyett vaskos bírsággal sújthassák azokat a cégeket, amelyek megszegik az adatkezelési előírásokat: ők az éves globális forgalmuk öt százalékára rúgó, de minimum 100 millió eurós bírságra számíthatnak.

Ez két és félszerese annak az összegnek, amelyet eredetileg az Európai Bizottság javasolt, ám – miként azt Viviane Reding uniós igazságügyi biztos a plenáris ülésen megerősítette – végül elfogadták ezt a módosítást.

Az Európai Parlament most a jogszabálytervezetről első olvasatban alkotott álláspontját szavazta meg annak érdekében, hogy a ciklus munkáját összefoglalva a következő parlament pontot tehessen majd e folyamat végére.

Elhangzott: a képviselők erősebb védelmet kívánnak biztosítani az uniós polgároknak az olyan típusú megfigyelésekkel szemben, mint amilyenre 2013 júniusában, az úgynevezett Snowden-ügy kapcsán fény derült.

Larry Downing / Reuters

Ezért döntésük szerint amennyiben egy vállalat – például egy keresőcég, egy közösségi oldal vagy felhőszolgáltató – egy uniós polgár bármilyen személyes adatát harmadik országnak szeretné átadni, az adat továbbítása előtt engedélyt kell kérnie a tagállam nemzeti adatvédelmi hatóságától, s az érintett személyt is értesítenie kell az adattovábbításról.

Az új szabályok lehetővé teszik az internetes adatok erősebb védelmét: biztosítják például a személyes adatok törlésének jogát és keretek közé szorítják a profilalkotást – vagyis azt a folyamatot, amikor a közösségi oldalakról szerzett adatok alapján elemzik egy-egy ember munkahelyi teljesítményét, gazdasági vagy földrajzi helyzetét.

A EP honlapján olvasható egyik interjúban Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos az adatvédelem szigorításának szükségességéről úgy nyilatkozott: hozzá vagyunk szokva az ingyenes internetes szolgáltatásokhoz, de ennek az az ára, hogy sok mindent megtudnak rólunk.

Szerinte a Snowden-ügy ébresztőt fújt az állampolgárok számára a hírszerző ügynökségek kémtevékenységéről, a digitális világ árnyoldaláról, a napi szinten használt okostelefonok, laptopok, táblagépek veszélyeiről. Az új adatvédelmi szabályozás olyan nagyvállalatokra is kiterjed majd, mint az Apple, a Facebook és a Google, amelyeknek szintén alkalmazkodniuk kell a szigorúbb előírásokhoz.

Noha az Eurobarométer felmérése szerint egyre többen aggódnak a magánélet védelme miatt, a legtöbb emberben nem tudatosul a biztonságra való törekvés amikor közösségi oldalakat használ és alkalmazásokat tölt le – mondta a biztos, aki szerint a felhasználók felelőssége is, hogy milyen biztonsági beállításokat használnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.