galéria megtekintése

A Vatikán szerint a Zika-vírus sem ad okot az abortuszra

6 komment


Veres Dóra
NOL

Még a magzatokban feltehetően fejlődési rendellenességeket okozó Zika-vírussal fertőzött nőknek sem engedélyezné a művi vetélést a Vatikán. Ferenc pápa azonban engedélyezné a fogamzásgátlást azoknak a nőknek, akik az érintett területeken élnek.

Juan Pedro egyike annak a több mint 4000 babának, aki mikrokefáliával született Brazíliában
Juan Pedro egyike annak a több mint 4000 babának, aki mikrokefáliával született Brazíliában
Nacho Doce / Reuters

„4 nappal ezelőtt kapcsolatba kerültem a Zika-vírussal. Most pedig megtudtam, hogy körülbelül 6 hetes terhes vagyok. Ma. Ma tudtam meg, hogy várandós vagyok. Van egy kisfiam, nagyon szeretem. Szeretem a gyerekeket. De nem hiszem, hogy bölcs dolog lenne megtartani egy gyereket, akinek szenvednie kell. El kell vetetnem a magzatot. Nem tudom, kihez fordulhatnék. Kérem, segítsenek, amilyen gyorsan csak tudnak” – idézi a Guardian a Women on Web nevű szervezetnek írt egyik levelet.

 

A nőknek szóló digitális közösséghez azok fordulhatnak, akiknek abortusztablettára van szükségük. E-mailen lehet őket megkeresni, ők pedig megpróbálnak segíteni a bajba jutottakon. A Zika-vírus terjedésével egyre nő a latin-amerikai országokból érkező segítségkérő e-mailek száma – mondta a kanadai szervezet alapítója, Rebecca Gomperts, aki megjegyezte, egyetlen potenciálisan fertőzött nő sem szeretné kockáztatni gyermeke egészségét, hiszen kutatók bebizonyították, hogy összefüggés van a Zika-vírus és a mikrokefália, vagyis kóros kisfejűség között.

Február elején az ENSZ emberi jogi biztosa azt kérte a Zika-vírus által sújtott országoktól, hogy tegyék lehetővé a fogamzásgátlást és az abortuszt a helyi nők számára, a Vatikán azonban ezt hevesen ellenzi.

„Nemcsak hogy az abortusz és az abortusztabletta növekvő használata illegitim válasz a krízisre, de mivel egy gyermek életének kioltásával jár, még csak nem is preventív”

– áll a Szentszék közleményében.

„Hangsúlyozni kell, hogy a mikrokefália diagnózisa nem indok a halálos ítéletre” – mondta Bernardito Auza érsek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője, aki szerint egy ilyen válaszreakció csak megerősítené a nemzetközi közösség kudarcát, hogy képtelenek megállítani a vírust. 

Ferenc pápa szintén elítélte az abortuszt, azonban a Mexikóból hazatérő egyházfő Rómában az újságíróknak azt mondta, engedélyezni kell azoknak a nőknek, akik ki lehetnek téve a Zika vírus fertőzésének, hogy használhassanak fogamzásgátló eszközöket. 

A brazil egészségügyi minisztérium közlése szerint október óta több mint 4000 mikrokefália-gyanús kisbaba született az országban, ahol arra kérik a nőket, a járvány végéig várjanak a teherbe eséssel a lehetséges súlyos következmények miatt. Brazíliában illegális az abortusz, kivéve, ha a magzat nemi erőszakból fogant, vagy a terhesség veszélyezteti az édesanya életét, illetve ha a gyereknél veleszületett agyi fejlődési zavart, anencephaliát diagnosztizálnak.

Nincs védőoltás, de ez sem izgatja a Vatikánt
Nincs védőoltás, de ez sem izgatja a Vatikánt
Oswaldo Rivas / Reuters

Salvadorban, Kolumbiában, Jamaicában és Salvadorban szintén azt kérték, aki teheti, ne essen teherbe.

„Hogy várhatják el ezektől az asszonyoktól, hogy ne kerüljenek áldott állapotba, ha nem adják meg nekik a lehetőséget a terhesség megakadályozására?”

– tette fel a kérdést Cécile Pouilly, az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szóvivője.

A nőjogi aktivisták is nemtetszésüknek adtak hangot. Salvadorban például 1998 óta az abortusz minden formája tilos. A bigottan katolikus ország alkotmánya a magzat élethez való jogát a fogantatástól számítva a legszigorúbban védi. Nem számít, hogy nemi erőszakból vagy vérfertőzésből fogant-e a gyermek, súlyos beteg-e, ahogy az sem, hogy a szülés veszélyezteti-e az édesanya életét. Így az ott élő, Zika-vírussal fertőzött nőknek esélyük sincs, hogy megszakíthassák a terhességet.

Kolumbiában valamivel jobb a helyzet, ott a magzat súlyos betegsége esetén engedélyezhetik a beavatkozást – emberi jogi aktivisták szerint ebbe a kategóriába esik a kóros kisfejűség is.

„A legszegényebb régiókban élő nők érintettek leginkább”

– nyilatkozta a Washington Postnak Rebecca Gomperts, aki megjegyezte, Venezuelából rengeteg levelet kapnak. Az egyik nő például arról számolt be, hogy a Zika tünetei jelentkeztek nála – kiütései lettek, láza és hasmenése volt – három héttel azután, hogy megtudta, babát vár. Azonnal orvoshoz fordult, a tünetek hamar el is múltak, és az orvos megpróbálta megnyugtatni, hogy ez biztosan nem a Zika-vírus. Ő azonban továbbra is nagyon aggódik a kisbabája miatt, és nincs, aki segíthetne neki. Venezuelában egyetlen esetben engedélyezik a magzatelhajtást. ha az anya élete veszélyben van.

Sokan keresik őket azzal kapcsolatban is, hogy szeretnék a gyereket, de van rá esély, hogy fertőzöttek, és arról érdeklődnek, mégis a terhesség mely szakaszában okozhat a vírus gondokat a magzatnál, ám ezekre a kérdésekre ők sem tudják a választ. Akinek tudnak, elküldik a kért tablettákat, ám azt Gomperts is elismeri, hogy a dolog nem veszélytelen. 2008-ban egy nőt előállítottak és emberöléssel vádoltak meg, miután abortusztablettát kért e-mailen keresztül, ám végül felmentették.  

Gomperts szerint az, amire a kormányok kérik a nőket, naiv és nem életszerű. Sok esetben ugyanis a terhesség nem tervezett, másrészt a legszegényebb régiókban élő nők alapvetően nem tudnak gondoskodni a megfelelő fogamzásgátlásról sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.