galéria megtekintése

„A vámunió, nem az EU kényszerítette választásra Ukrajnát”

1 komment


Zalán Eszter

Tavaly év végéig soha semmilyen EU-orosz tárgyaláson orosz részről kifogásként, megvitatandó problémaként nem merültek fel az EU-ukrán szabadkereskedelmi tárgyalások – mondta magyar újságíróknak Balás Péter, az Európai Bizottság kereskedelmi főigazgatóságának többek között Oroszországgal, Ukrajnával foglalkozó helyettes főigazgatója, aki heti rendszerességgel tartja a kapcsolatot orosz kollégáival.

– Lett volna mód jelezni a kifogást. Ezek a tárgyalások nem titkosak, és a kritikus részeket az oroszokkal nem éppen barátságtalan kapcsolatot ápoló Viktor Janukovics zárta le – tette hozzá Balás, utalva arra, hogy a volt ukrán elnök beszámolhatott a fejleményekről orosz partnereinek.

A szabadkereskedelmi megállapodás hatályba lépése azt jelenti, hogy az EU jelenlegi versenyhátránya megszűnik Oroszországgal szemben. Pusztán az, hogy mostantól versenyeznie kell Oroszországnak, arról nem gondoljuk, hogy súlyosan hátrányos lenne számukra. Ez normális feltétele a gazdasági kapcsolatoknak. Egyetlen ország sem formálhat jogot arra, hogy ezt a versenyelőnyt örök időre fent kell tartani, vagy kompenzálni kéne ezért – fogalmaz Balás Péter, aki az Európai Bizottság részéről több éven át tárgyalt az ukránokkal a szabadkereskedelmi megállapodásról.

A 2005 óta Brüsszelben dolgozó Balás szerint az orosz érvelés azért sem megalapozott, mert a például az orosz ipar számára fontos gépkocsik tekintetében még 15 évig tarthat fenn védőintézkedéseket Ukrajna a megállapodás hatályba lépésétől. Az ukrán termékek előtt viszont megnyílik az uniós piac, ami így orosz termékek számára is kaput nyithat Európába. Az orosz befektetők, tulajdonosok pedig élvezhetik a megnövekedett ukrán export előnyeit.

 

Szabadkereskedelmi egyeztetés
Shamil Zhumatov / Reuters

Balás felidézte, hogy a Moszkva által vezetett eurázsiai vámunió megalakulása 2009-ben derült égből villámcsapásként érkezett, és emiatt került csapdába Ukrajna, és nem az akkor már 2007 óta az EU-val folyó tárgyalások miatt. – Ukrajna ekkor került választás elé – szögezi le Balás Péter, hozzátéve, hogy nem vitatják Oroszország jogát a vámunió meglapításához, de a következményeivel is tisztában kellett lenniük.

Akkoriban szabadkereskedelmi egyeztetések folytak Oroszországgal is, de akkor az oroszoknak nem volt kifogásuk a párhuzamosan zajló ukrán tárgyalásokkal szemben. Aztán 2009-ben a Moszkva által vezetett Belorussziával és Kazahsztánnal létrehozandó vámunió bejelentése áthúzta az EU-orosz szabadkereskedelmi tárgyalásokat, és három évvel késleltette Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

A szabadereskedelmi megállapodás bizonyos részeit április végén az EU egyoldalúan léptette életbe, ami Balás Péter „kötelező gesztusként" ír le, tekintve, hogy Ukrajnában ezért forradalom tört ki. Ennek értelmében az uniós termékek számára fokozatosan nyílik meg az ukrán piac, ami az ukrán termelőket is védi, és közben segítséget nyújt az ukrán áruk eladásában a számukra egyre nehezebbé váló orosz piacon.

Lapunk kérdésére Balás elmondta, egyelőre nincsenek arról adatok arról, az ukrán export mekkora hányada fordult Európa felé. Balás Péter ukrajnai élményei alapján viszont óriási érdeklődésről számolt be, amit persze az is éltet, hogy az orosz piac felé február óta nehezebb eljutni. Moszkva ugyanis hirtelen állat-egészségügyi, minőségi problémákat vetett fel az ukrán termékekkel szemben, megnövelte a gáz árát is, a vámeljárások pedig hosszabbá váltak.

Arra a kérdésünkre, hogy az EU mennyi konkrét segítséget nyújt Kelet-Ukrajnának, ahol a szeparatisták elszakadással fenyegetőznek, Balás Péter elmondta, a társulási megállapodásban a regionális fejlesztés keretében szerepelnek külön kelet-ukrajnai projektek. Hozzátette, az EU 5 milliárd eurót költött Ukrajnában, amelynek egy része Kelet-Ukrajnába ment. Balás Péter az új ukrán vezetéssel kapcsolatban elmondta: elképzelhetetlenül nehéz helyzetben vannak, s miközben reformszellemű a vezetés, az apparátus, a szakértőgárda ugyanaz.

Balást – aki a kétezres évek elején hazánk nagykövete volt a WTO-nál – nemrég kinevezték annak a csapatnak az élére, mely koordinál és szakértői támogatást nyújt az Európai Bizottság részéről az ukrán vezetésnek a reformok végrehajtására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.