galéria megtekintése

A túszejtő felesége már elhagyta Franciaországot

0 komment

NOL

Hayat Boumeddiene, a párizsi kóser szupermarketben túszokat ejtő Amedy Coulibaly felesége valószínűleg már napokkal korábban elhagyta Franciországot, írja a Le Monde.

A Le Monde egy magas rangú forrásra hivatkozva azt írja, hogy egy Boumeddiene-re nagyon hasonlító nő már január 2-án felszállt egy Madridból Isztambulba induló repülőgépre egy férfi társaságában, akinek a testvére állítólag nem ismeretlen a francia titkosszolgálatok számára. A nőnél ráadásul Boumeddiene útlevele volt.

A 26 éves Boumeddiene feltehetően már Szíriában van, a török titkosszolgálatok információi szerint január 8-án lépte át a török - szír határt, és nem használta fel január 9-ére, Madridba szóló repülőjegyét.

A nő és Coulibaly 2009-ben házasodtak össze egy vallásos szertartás keretében, polgári esküvőjök nem volt.

 

A Franciaországot sújtó terroresemények szerdán kezdődtek, amikor is három, fekete ruhába öltözött és símaszkot viselő férfi megtámadta a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségét. A támadásban 12-en vesztették életüket. Az egyik gyanúsított még aznap feladta magát, a másik kettő, Cherif és Said Kouachi azonban elmenekültek. Ők pénteken egy nyomdában barikádozták el magukat. Amikor a rendőrség megrohamozta az épületet, életüket vesztették. A Kouachi testvérpár állítólag az al-Kaida jemeni szárnyával volt kapcsolatban.

Egy 2010-es fotó Boumeddiene-ről
lemonde.fr

Csütörtök reggel Coulibaly - korábbi híradások szerint Boumedienne-nel együttműködve - lelőtt egy rendőrnőt, majd pénteken Coulibaly túszokat ejtett egy kóser szupermarketben a Portes de Vincennes-nél Párizsban. A nyomdával egy időben a rendőrök a szupermarketet is megrohamozták, négy túsz életét vesztette állítólag még a rendőrségi akció előtt, tizenöten kiszabadultak. Egyes források elképzelhetőnek tartották, hogy a nő is a túszejtővel volt, de a kavarodásban elmenekült. Miután a fivéreket és Coulibaly-t megölték, Franciaországban hajtóvadászatot indítottak a nő után.

Amedy Coulibaly és Hayat Boumeddiene
Amedy Coulibaly és Hayat Boumeddiene
lemonde.fr

A testvérpár és Coulibaly ismerték egymást, ennek egyik bizonyítéka, hogy Cherif felesége és Boumeddiene tavaly ötszáz telefonhívást váltottak egymással. Chérif Kouachi, Amedy Coulibaly és Hayat Boummedienne már 2010-ben is többször találkoztak. A két férfi látogatta Djamel Beghalt, akit 2005-ben tíz év börtönbüntetésre ítéltek, miután kiderült, hogy merényletet tervezett az USA párizsi nagykövetsége ellen. Beghal egyébként azt mondta, semmit sem tudott arról, hogy mire készülnek a Kouachi-fivérek és Coulibaly.

Amedy Coulibaly
Amedy Coulibaly
lemonde.fr

Coulibaly-t egyébként többször is elkapták különböző ügyekben, a börtönben tért át az iszlámra is. 2010-ben a terrorelhárítás letartóztatta, azzal vádolva, hogy részt vett a Smain Ait Ali Belkacem börtönből való kiszabadítási tervének elkészítésében. Belkacem az 1995-ös párizsi metrómerényletek egyik kulcsfigurája volt. A Coulibaly lakásán végzett házkutatás során Kalasnyikov-lőszereket találtak nála. Ezért ismét lecsukták, egy évvel ezelőtt szabadult.

Francia rendőrök egy párizsi zsinagóga környékén. Lövöldözésről kaptak hamis riasztást
Francia rendőrök egy párizsi zsinagóga környékén. Lövöldözésről kaptak hamis riasztást
Yves Herman / Reuters

2010-ben Boumedienne-t is kikérdezte a rendőrség, a lány azt vallotta, hogy egy Djamel Beghalnál tett látogatásuk során nyílpuskával végeztek lőgyakorlatot. A Le Monde képeket is közölt, amelyeken a nő látható az egész testét elfedő nikábban, egy erdő szélén, fegyverekkel.

A rendőrségi kihallgatások a Le Monde portréja szerint jól mutatják a fiatal nő folyamatos radikalizálódását. Boumeddiene a munkáját is otthagyta, és még a saját esküvőjén sem vett részt, mondván "az iszlámban nem kötelező a nőnek jelen lennie, ebben az esetben az apám képviselt." A nő a beszélgetések során állítólag kétségbe vonta, hogy Coulibaly komolyan gondolta az áttérést. A nő elmondása szerint Amedy nem igazn vallásos, és nem is járt minden pénteken a mecsetbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.