galéria megtekintése

„Ki a jobb, a tálibok vagy a francia politikusok?” – kiakadt a burkini megálmodója

NOL

Emlékeszem, amikor először teszteltem a burkini első változatát a Rosealands uszodában, mindenki csak bámult, hogy mit viselek. Elsétáltam az ugródeszkáig és beugrottam. A fejet fedő rész a helyén maradt. „Ez az!" – gondoltam, „tökéletes". Ez volt az első alkalom, hogy strandon fürödtem. Szabadnak és erősnek éreztem magam – emlékezett vissza a nagy vitát kiváltó burkini megalkotója, Aheda Zanetti.

Az ausztrál divattervező a Guardian hasábjain állt ki kreációja, a burkini mellett, amely az elmúlt hetek egyik legvitatottabb ruhadarabja lett Franciaországban, ahol legutóbb Nizzában követett el brutális merényletet egy iszlamista szélsőséges.

Azóta tucatnyi városban tiltották be vagy készülnek betiltani a burka strandváltozatát, a helyi vezetők szerint ugyanis nem összeegyeztethető az ország szekuláris normáival, és az iszlamista szélsőségesek állítólagos jelképe. Franciaországban 2011-től tilos az arcot takaró ruhadarabok viselete a nyílt utcán, ám az egész testet fedő burkini szabadon hagyja az arcot. Ennek ellenére a tiltás zöld utat kapott Cannes-tól Korzikáig, óriási vitát váltva ki Franciaországban. 

A világsajtót bejárták azok a képek, amelyeken a járőrök a burkini levételére szólítják fel vagy megbüntetik a strandoló, mélyen vallásos muzulmán nőket. A közösség tagjai szerint a tiltás még inkább elidegeníti a muzulmánokat.

 

Zanetti szerint a döntéshozók félreértik a burkinit. „Azért találtam ki, hogy ezáltal szabadsággal ruházzam fel a nőket. Az unokahúgom szeretett volna netballozni, de nem volt könnyű bekerülnie a csapatba, mert hidzsábot visel... Amikor végre megengedték, hogy játsszon, mind elmentünk, hogy szurkoljunk neki. De azt láttuk, hogy a ruha, amit visel, teljesen alkalmatlan a sportolásra" – idézte fel tizenkét évvel ezelőtti emlékeit a dizájner, aki hazament, és megtervezte a burkini első változatát, amelyet ő tesztelt először. Mint azt a brit lapban is írta, a névválasztás is véletlen volt, hiszen nem a burka vízparti változatát akarta megalkotni.

Amíg Franciaországban tilalommal sújtják, Ausztráliában a burkini már a vízimentők között sem akadály
Amíg Franciaországban tilalommal sújtják, Ausztráliában a burkini már a vízimentők között sem akadály
Tim Wimborne / Reuters

„A burka csak egy szó volt számomra, hiszen Ausztráliában nőttem fel. Miután megterveztem a strandruhát, gyorsan nevet kellett találnom neki" – magyarázta Zanetti. A Libanonban született nő úgy érzi, hogy az elmúlt időszakban teljesen félreértelmezték az egyébként nagyon is „pozitív" ruhadarabot.

„A burkini a szabadidős tevékenységek, a boldogság, a vidámság, a testmozgás és az egészség szimbóluma. Most azonban azt követelik a nőktől, hogy tűnjenek el a strandokról, és menjenek vissza a konyhába. A burkini szabadságot adott a nőknek, most viszont elvennék ezt? Ki a jobb, a tálibok vagy a francia politikusok? Egyformán rosszak" – írta Zanetti. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.