galéria megtekintése

De miért lett közellenség a burkini?

25 komment


Poór Csaba

Ki az iszlám szélsőségesség, ki a nők elnyomásának jelképét látja az egész testet és az arcot is eltakaró muszlim női viseletben, a több városban is betiltott burkiniben. Bírálói szerint viszont a korlátozás diszkriminatív, és az Iszlám Államot segíti.

Nemrég még üzletet látott benne és felvette kínálatába egy világszerte ismert ruházati kereskedőlánc, mára viszont nem kívánatos több franciaországi strandon, sőt, moralizáló, politikai és jogi okfejtések tárgya lett a burkini. Az egész testet és az arcot is eltakaró muszlim női viselet, a burka és a bikini nevéből született szó olyan fürdőruhát jelöl, amely az arcon, valamint a kéz- és lábfejen kívül mindent eltakar.

Fotó: Stringer / Reuters

Az európai létjogosultságáról szóló viták az után lángoltak fel, hogy a múlt héten Cannes-ban, majd néhány nap elteltével a közeli Villeneuve-Loubet-ben és a korzikai Siscóban is kitiltották a viseletet a strandokról, és hasonló korlátozás bevezetését tervezi az északon, a Doveri-szoros közelében fekvő Le Touquet is. Cannes polgármestere, David Lisnard, aki néhány éve még telket adott egy szaúdi donor által pénzelt mecset építésére, „az iszlamista szélsőségesség jelképének" nevezte a burkinit, Villeneuve-Loubet elöljárója pedig közegészségügyi okokra hivatkozott. Korzikán az a hétvégi, tettlegességig fajuló konfliktus vezetett a tilalomhoz, amely azért pattant ki, mert egy muszlim családfő rossz néven vette, hogy lefényképezték egy burkiniben strandoló hozzátartozóját.

 

Egy hónappal a 85 emberéletet követelt, nizzai kamionos terrorámokfutás után szinte törvényszerű, hogy a korlátozások a francia riviéráról indultak. Ráadásul Franciaországban nem szokatlan a hasonló szigor: az első európai állam volt, amely egy 2011-ben életbe lépett és három évvel később az emberi jogok európai bírósága által is helybenhagyott jogszabállyal megtiltotta, hogy a muszlim nők közterületen és a közintézményekben burkát vagy más, a vallásukra utaló fátylat, kendőt viseljenek. Néhány hónappal később Belgiumban is bevezettek ilyen korlátozást. Hollandiában még csak hasonló tervek vannak napirenden, Svájc, Spanyolország és Olaszország egyes részein regionális tilalmat rendeltek el, Nagy-Britanniában pedig az iskolák írhatnak elő kötelező öltözködési szabályokat.

Bírálói szerint a burkini tilalma diszkriminatív, hiszen más vallásokhoz kötődő viseletekre – például a zsidó kipára vagy a katolikus apácák fityulájára – nincs érvényben korlátozás. Akad, aki úgy véli, hogy a szigor egyenesen „ajándék", érvként szolgál az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet toborzóinak, mások a szabadság korlátozását látják benne.

A támogatók, köztük Laurence Rossignol, a női jogok francia minisztere szerint viszont éppen az iszlám országaiban amúgy természetes burkini jelképezi a nők elnyomását. A Deutsche Welle német rádióadó egyik munkatársa kommentárjában felidézte, hogy a regula nemcsak a muszlimokat, hanem az ortodox zsidókat is érinti, a vallásszabadság pedig csak addig tart, amíg nem sért másokat. Az újságíró egy példával is igyekezett alátámasztani álláspontját. Mint írta, a társadalmi normák miatt akkor sem tudna eleget tenni a vallási előírásoknak, ha egy olyan felekezet híve lenne, amely teljes meztelenségre kötelez.

A német alkotmányt sértené a tiltás

Egy csaknem negyedszázada Berlinben élő, libanoni származású család a minap kénytelen volt idő előtt távozni egy németországi fürdőből, mert két nőtagja is burkinit viselt, ami felháborította a strand több vendégét. Bár rendkívülinek számít, ez az eset is érzékelteti, hogy Németországban szintén vita zajlik a hagyományos muszlim viseletekről. 

Miután a közelmúltbeli terrorcselekmények hatására Thomas de Maiziere (CDU) belügyminiszter átfogó biztonsági csomagot mutatott be, a CDU/CSU pártszövetség vezette tartományok belügyminiszterei ismét felvetették a burka tilalmának szükségességét, mondván: a viselet megnehezíti az integrációt. A koalíciós partner, az SPD viszont arra hivatkozik, hogy sem az ansbachi robbantásos, sem a würzburgi fejszés merényletet nem lehetett volna megakadályozni ilyen intézkedéssel. Figyelmeztetnek a jogászok is: a korlátozás sértené a német alkotmányt.  (Gyürki Brigitta)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.