galéria megtekintése

A riválisok is összefogtak a miniszterelnök ellen

0 komment

NOL

Egyre elszigeteltebb a hatalmához ragaszkodó Nuri al-Maliki kormányfő Irakban. Kinevezett utódja s korábbi jobbkeze, a szintén síita Haidar al-Abidit támogatja az Egyesült Államok, Irán, Törökország és Szaúd-Arábia is.

Az ország az Ön kezében van – e szavakkal adta át a kormányfői megbízást Fuad Masszum iraki elnök Haidar al-Abadinak. Hogy Irak irányítása mennyire van a 62 éves síita politikus kezében, azt nehéz eldönteni. Elődje, a 2006 óta kormányzó, szintén síita Nuri al-Maliki nem akar távozni posztjáról és azt állítja, hogy csalárd módon, alkotmányellenes manőverrel fosztották meg a harmadik miniszterelnöki terminustól.

Maliki körömszakadtáig ragaszkodik a kormányfői székhez, és mobiltelefonon irányítja a hozzá hű erőket
Maliki körömszakadtáig ragaszkodik a kormányfői székhez, és mobiltelefonon irányítja a hozzá hű erőket
Rod Seward / Reuters

A Egyesült Államok és Irán, valamint Törökország és Szaúd-Arábia kedden egyértelműen Masszum és al-Abadi mögé állt. Barack Obama amerikai elnök is arra sürgette az iraki politikai erőket, hogy vessenek véget belső csatározásaiknak, amelyek jelentős részben hozzájárultak ahhoz, hogy a szunnita Iszlám Állam (IS) fegyveres csapatai a közel-keleti ország harmadát ellenőrzésük alá vonták. Obama egyébként egy szóval sem említette Malikit – emlékeztet a Reuters.

 

A Maliki leléptetését célzó nemzetközi összefogás egyik pikantériája, hogy a szunnita Szaúd-Arábia gyakorlatilag minden más kérdésben síita Irán regionális riválisának számít. A három éve polgárháború sújtotta Szíriában Rijád az ellenzéket, Teherán Bassár el-Aszad elnök rezsimjét látja el fegyverrel és pénzzel.

– Maliki távozása elengedhetetlen ahhoz, hogy az IS előrenyomulását meg lehessen állítani. Az elfoglalt területeken ugyanis nem csak ők, hanem a velük együttműködő szunnita lázadók is harcolnak. És nekik elegük van Malikiból, aki az elmúlt három-négy évben szisztematikusan másodrangú állampolgárokká alacsonyította a szunnitákat – mondta lapunknak Wagner Péter, a Magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa.

A jazidiek Irak egyik nagyon régi vallási kisebbsége. A szunnita szélsőségesek hallálal fenyegetik őket, ha nem térnek meg
A jazidiek Irak egyik nagyon régi vallási kisebbsége. A szunnita szélsőségesek halállal fenyegetik őket, ha nem térnek meg
Reuters

Wagner szerint a szunnita felkelés kevés figyelmet kap a nemzetközi sajtóban, ahogy azt is kevesen látják, hogy a bagdadi kormányerők ellen harcolók nem mindegyike az IS-t erősítő dzsihadista-terrorista. A szunnitákat és az IS-t a közös ellenség, nevezetesen Maliki hozta össze – ezt a szunnita térségekben élő törzsek vezetői is elismerték –, s e fegyveres koalíció révén futamították meg Moszulban a kormány hadsereg az egyik 15 ezer fős hadosztályát.

Maliki lényegében már az amerikai csapatok 2011 végi kivonulása előtt elkezdte semmisnek tekinteni a szunnitáknak korábban tett engedményeket, üldözni kezdte a szunnita politikusokat, belelövetett a kormány lépései ellen tüntetőkbe. Ezzel párhuzamosan egyre romlott a biztonsági helyzet a szunniták lakta tartományokban (Ramadi, Falludzsa), Itt havonta 100-200 terrorakciót követtek el, a síita irányítású iraki hadsereget pedig megszállónak tekintették – mutatott rá a szakértő.

A hatalmához ragaszkodó Malikivel akár még hetekig is kitarthat a kötélhúzás. Irán szava persze döntő, de látni kell, hogy a síita pártszövetsége által megpuccsolt kormányfő ügyesen rátette a kezét az iraki hadsereg – amerikai kiképzést és felszerelést – kapott elitalakulataira. A két dandárból, illetve a különleges erőkből álló 30-40 ezer fős kontingenst Maliki lényegében mobiltelefonról irányítja, és azok egyelőre hűek hozzá.

Kedden mindenesetre az egyre elszigeteltebb helyzetben lévő politikus nyilatkozatban szólította fel az előző nap általa még az utcára vezényelt egységeket, hogy tartsák távol magukat a belpolitikai eseményektől, azokba ne avatkozzanak be. – A kérdés az, hogy a szunniták valóban gesztusnak tekintik-e al-Abadi kinevezését, s neki lesz-e ereje, hatalma ahhoz, hogy kiegyezzen a szunnitákkal, akik aztán – kilépve az IS-szel kötött ad hoc katonai szövetségből – a vallási kisebbségeket irtó szélsőségesek ellen forduljanak – vélte Wagner.

Jazidi menekültek. Százával rohanják meg a mentésükre érkező helikoptereket is
Jazidi menekültek. Százával rohanják meg a mentésükre érkező helikoptereket is
Rod Seward / Reuters

A Maliki és az Abadi, illetve a legnagyobb síita pártszövetségen, a Dawán belül kirobbanó testvérharc azért is érdekes, mert az új kormányfő elődje árnyékában nőtt fel, hozzá korábban teljesen lojális volt. A manchesteri egyetemen 1981-ben elektromérnökként végzett Abadi Szaddám Huszein rezsimjének 2003-as bukása után létrehozott ideiglenes kormányban távközlési miniszter volt. 2006-ban a Dawa színeiben választották be az iraki törvényhozásba, itt a pénzügyi bizottságot is vezette. Most júliusban lett az új törvényhozás elnök-helyettese.

Az új kormányfő „brit neveltetésű" – élete jelentős részét Nagy-Britanniában töltötte. Politikai száműzetésben, távol a Szaddám-rezsimtől. Fivérei közül kettőt az 1980-as években politikai okokból letartóztattak, majd kivégeztek Irakban.

Eközben az észak-iraki Szindzsár város melletti hegyen tíz nap után még mindig 20-30 ezer jazidi kóborol étlen-szomjan és mindenféle védelem nélkül a szunnita szélsőségesek ostromgyűrűjében. Bár az iraki hadsereg próbálja evakuálni őket, ez nagyon lassan halad. A hegyet szemtanúk szerint több száz holttest borítja már. „Gondolhatod, milyen lehet, amikor ötszázan akarnak elférni egy helikopteren, de egyszerre csak tíz-húsz embernek van hely" – mesélte az állapotokról a BBC-nek az egyik mentőalakulat tagja. A hegyen csapdába esett jazidiek helyzetén egyelőre nem segítenek az amerikaiak katonai teherszállítókról ledobott segélyei és az IS egységeire mért légicsapások sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.