galéria megtekintése

A rendőr először segített, aztán csak ütött és üvöltött – VIDEÓ

2 komment


Kovács Klára

A szlovén és az osztrák határállomás, a Sentilj és Spielfeld közötti senki földjén napok óta több ezer menekült várja, hogy átjusson Ausztriába. Szlovén oldalon naponta többször érkeznek a buszkonvojok, amelyek a több száz méter hosszan elterülő sátorváros előtt teszik le a menekülteket. A feszültség folyamatos, a fáradt és fázó emberek mindent elkövetnek, hogy mielőbb az osztrák zóna közelébe érjenek. Sorozatosak a szökések és az áttörési kísérletek, de fogytán a rendőrök türelme is.

Tízfős csoportokban engedik be a buszról leszálló migránsokat a szlovén katonák. A gyerekek a talpig felfegyverzett katonák gyűrűjében a földön fekszenek, vagy a hőtartó fóliákkal játszanak. Már ezen a ponton mindenki hullafáradt, pedig az igazi megpróbáltatás csak ezután kezdődik.

A senki földjére csak motozás és a csomagok teljes kipakolása és átvizsgálása után léphetnek be a menekültek. Nem csoda, hiszen a kordonok között hömpölygő többezres tömegben sok minden veszélyes lehet. Késeket, bicskákat, botokat koboznak el a rendőrök és gyűjtenek halomba a földre.

 

Innen a menekültek útja a regisztráción keresztül az étkező és orvosi sátrak között vezet tovább. A hatalmas elkerített területen megszámlálhatatlan ember áll, ül vagy fekszik – jobb esetben a fűtött sátrakban, de többségüknek hely csak a hideg aszfalton jut.

A sátrak során túl, az osztrák átkelő előtt 50-70 fős csoportokban, a földön ülve várnak a buszokra a menekültek. Ők azok, akik még éjfélig átjutnak Ausztriába.

Hogy ne lássák, ha az éjjel esetleg kiürül a most még a földön ülőkkel teli terület. és hogy ne akarjanak átrohanni a határállomáson, a többiek előtt az osztrák rendőrök bezárják a kerítést,

vastag takarókat terítve az építményre. A bentrekedtek néhány percig még morgolódnak, de a többség idővel feladja. Szökés persze így is van. Egy kislány a bokor és a kerítés közötti vékony résen bújik át, a többiek pedig szétfeszítik a drótokat és úgy próbálnak előrébb jutni. A rendőrök viszont szemfülesek, és mindenkit visszavezetnek a kordonok mögé. Ezután pedig indul a kerítés foltozása. Vannak szakaszok, ahol a kerítés mellé két sor kordon is kerül.

„Három napja itt vagyunk. Nagyon rossz az ellátás, hideg van, fázunk” – mondja egy iraki férfi. Amikor befut egy kisteherautó, tele banánnal, körülbelül száz menekült rohamozza meg, tépi fel a ponyvát és üríti ki percek alatt a rakodóteret.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Közben besötétedik, a levegő hőmérséklete percek alatt több fokot zuhan, azoknak pedig, akik órák óta a földön ülve várakoznak, egyre fogy a türelme. Néhány fiatal férfi a katonák és a rendőrök sorfalán keresztül megpróbál előretörni, de azonnal rájuk veti magát 6-7 rendőr. A hangosbemondó folyamatosan int türelemre mindenkit, hogy nemsokára érkeznek a buszok. De nem olyan ütemben, ahogy a menekültek szeretnék. Egy-egy buszra fél-háromnegyed órát is várni kell.

A rendőrök is türelmetlenek. Az egyikük, aki néhány órával korábban még segített a kisgyerekes anyáknak összeterelni a gyerekeiket, most egy fiatal férfinak ad egy hatalmas nyaklevest, amiért az három emberrel előrébb ült le, a barátai mellé. Magyarázat nincs, csak ordítozás. A társaság csendben is marad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.