galéria megtekintése

A politikai bohózattól a magyar vérvonalig

Ongjerth Hanna

Rikító cipős futók és a külképviseleti névjegyzékbe sikeresen regisztrált magyar szavazók: a vasárnap hajnali szürkületben csupán Berlin legelszántabb lakói róják az Unter den Linden sugárút környéki utcákat.

A magyar nagykövetség előtt két német rendőr beszélget. Hátuk mögött, a fakóbarna pirogránit falakon tarka képek mesélik el, hogy milyen volt Magyarország huszonöt éve és milyen ma: balra a zugligeti menekülttábor konyhája és a páneurópai piknik képe tűnik fel, jobbra pedig napbarnított bőrű, szálkás izomzatú lány ugrókötelezik Budapest nevezetességeinek árnyékában.

Szavazók a magyarországi országgyűlési képviselő-választáson a berlini magyar nagykövetségen
Szavazók a magyarországi országgyűlési képviselő-választáson a berlini magyar nagykövetségen - Bócsi Krisztián / MTI

– Az itt élők közül biztosan azok jönnek a legtöbben szavazni, akik kormányváltást akarnak – mondja Kertész Ildikó. A szegedi lány két éve költözött Berlinbe, közgazdaságtant tanul. Szemei fáradtak, kezében néhány szál fehér kálát tart. Abból az étteremből hozta, ahol pincérnőként dolgozik. Hajnali négyig tartottak nyitva, így nem volt értelme hazamennie, zárás után egyenesen szavazni jött.

 

Berbekár Éva és Csőke Éva is az elsők között jöttek, Hamburgból és Magdeburgból érkeztek a német fővárosba. Kalandvágy és állampolgári kötelességtudat hajtotta őket. Kezükben egy pohár víz: egyenesen a szombat esti buliból jöttek voksolni.

Összesen több mint 1300 szavazót vártak Berlinbe. Délelőtt 11-re a követség előtti napsütötte flaszter megtelik az urnához igyekvő magyarokkal. Hiába szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben, még érhetik őket meglepetések. Vannak, akikről most derül ki, hogy rossz listára regisztráltak, mások nem tudják igazolni magukat.

Ám olyan is akad, aki anyakönyvi kivonattal és személyi igazolvány-fénymásolattal is érvényesen szavazhat.
Azok sem mennek rögtön haza, akik végeztek: egyesek derűs képpel mustrálják otthonuktól távolszakadt sorstársaikat, mások pedig a választási plakát előtt pózolva örökítik meg, hogy bizony, ők is éltek demokratikus jogaikkal.

Negyven évnél idősebbeket nemigen lehet látni. – A korombelieket nem érdekli a magyar politika. Belefásultak – jegyzi meg lakonikusan a nyugdíjas Tóth József. Aztán kifakad. Szégyelli, ami otthon történik. A bohózatba illő közéletet, a nevetséges politikai helyzetet. Azért kelt útra Lipcséből Berlinbe, mert meg akarja mutatni, hogy neki nem mindegy. Harmincévnyi kintlét után sem.

Szászi Károlynak viszont azt nem vetheti senki a szemére, hogy alábecsüli a szimbolikus tettek jelentőségét. Több mint kétszáz kilométert utazott Braunschweigból Berlinbe, hogy üresen adja le a szavazólapját. Tizenöt éve él Németországban, biztonságtechnikában utazik. Fekete bőrkabátot visel, fekete a hasáról lógó övtáska is. Simára borotvált koponyája fénylik. – Magyarország demokratúrában él. A Szent Korona-tan alapján vissza kell állítani a jogfolytonosságot, hogy az ország újra az igaz, szívükben és vérvonalukban is magyar embereké lehessen. Ez demokratikus úton nem megvalósítható. A népnek össze kell fognia, és első lépésként szakítania kell az EU-val – fejtegeti. Ő maga a jobb megélhetés reményében költözött ki Németországba. – Kiűztek minket – teszi hozzá magyarázatként.

A Berlinben dolgozó fiatal magyar építészeket összefogó Vörös Kubus csoport tagjai együtt érkeztek választani. Könnyedén találtak állást a szakmájukban. Többen közülük legalább két éve kint élnek. – Azért jöttem el szavazni, mert előbb-utóbb vissza szeretnék költözni Magyarországra. Ám amíg otthon a mostani körülmények várnak, eszemben sincs a hazatérésen gondolkodni - mondják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.