galéria megtekintése

A menekültek is aggódnak a Brexit miatt

4 komment


Veres Dóra

Nem adják fel a menekültek. Bár tartanak a Brexit következményeitől, naponta 50-70 ember érkezik a francia kikötőváros, Calais hírhedt sátorvárosába, a Dzsungelbe, hogy innen induljon tovább Nagy-Britannia felé.

– Az elmúlt két hónapban nőtt a menekültek száma, áprilisban még nagyjából ötezren, most már több mint hatezren vannak – mondta a Népszabadságnak Francois Guennoc, a L'Auberge des migrants (A menekültek menedéke) nevű segélyszervezet alelnöke.

 

A Dzsungel lakói az elmúlt egy hétben folyamatosan arról kérdezgetik az önkénteseiket, hogy milyen hatása lehet az Egyesült Királyság uniós kilépésének rájuk nézve. Van, aki amiatt aggódik, hogy még szigorúbb ellenőrzés lép életbe. Mások szerint könnyebb lesz átjutni Nagy-Britanniába, mint eddig, és olyan sokan mennek majd, hogy nem marad munka mindenki számára.

Guennoc azonban úgy véli, semmi sem fog változni, s ezt a napokban Francois­ Hollande francia államfő és Bernard Cazeneuve belügyminiszter is megerősítette: a franciák és britek közti határőrizeti egyezmények a Brexit-népszavazás után is érvényben maradnak.

Guennoc azt mondta, hogy az utóbbi időben egyre több embernek sikerül átjutnia a határon. Ez még néhány hónappal ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, de úgy látja, megcsappant a határnál állomásozó rendfenntartó erők száma. Ennek köze lehet a labdarúgó Európa-bajnoksághoz és a munkajogi reform elleni tüntetésekhez is, amelyek helyszínére jelentős rendőri erőket vezényeltek.

– Azoknak, akik a brit uniós kilépés mellett voksoltak és ellenzik a bevándorlást, tudniuk kellene, hogy az adójukból finanszírozzák például a szíriai harcokat is, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek kénytelenek menekülni – mondta az al-Dzsazíra tévécsatorna riporterének Mohamed, aki a britek döntését „rossz viccnek" nevezte. Egy másik szír fiú, Ahmad minden vágya, hogy biomérnök legyen. – Kilenc hónapot töltöttem itt, rengeteg időt és pénzt vesztegettem el. A családom Angliában vár rám, eszem ágában sincs meghátrálni. Túl sokat invesztáltam már ebbe ahhoz, hogy megváltoztassam a tervemet – mondta.

A Le Touquet-egyezmény újratárgyalását követelik

A 2003-ban megerősített, Le Touquet-egyezményként ismert kétoldalú megállapodás értelmében a brit–francia határőrizet teljesen átkerült a francia oldalra annak érdeké­ben, hogy a potenciális illegális határátlépőket már Franciaországban feltartóztassák, s ezzel a Nagy-Britanniába tartó illegális bevándorlást megakadályozzák. – Nem tudunk több embert fogadni, elegen vannak így is – mondta a Brexit után Natacha Bouchart, Calais polgármestere, aki az egyezmény újratárgyalását követeli.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.