galéria megtekintése

A konzervatívok nyertek, de az igazi győztesek a kispártok

2 komment


Körösi Ivett

A kormányzó Néppárt győzedelmeskedett vasárnap, a legdrámaibb voksoláson, amit a demokratikus átmenet óta rendeztek Spanyolországban. A győzelembe azonban vegyül némi keserűség, hiszen a jelek szerint nem lesz meg a parlamenti többség. Az este nagy hajrája a baloldali radikális Podemos és a szocialisták között zajlik.

Fotó: Albert Gea / Reuters

A papírforma érvényesült a spanyol parlamenti választásokon, amelyen a Mariano Rajoy vezette Néppárt (PP) győzedelmeskedett a nyolc órakor ismertetett exit poll eredmények szerint.

A spanyol közszolgálati televízió, a TVE 177 ezer ember bevonásával végzett felmérése alapján a PP 114-118 képviselője juthatott be a parlamentbe, a kormánypártot a szocialisták (PSOE) követik 81-85 mandátummal, míg az üstökösként berobbant két kispárt, a radikális baloldali Podemos és a centrista Ciudadanos (C's) 76-80 é 47-50 képviselőt küldhet a 350 fős alsóházba a demokratikus átmenet óta rendezett tizenkettedik voksolás után.

 

Mariano Rajoy miniszterelnök a szavazás után: Örülünk, Vincent?
Mariano Rajoy miniszterelnök a szavazás után: Örülünk, Vincent?
Juan Medina / Reuters

Lapzártánkig még nem dőlt el, hogy a Podemos beelőzi-e a szocialistákat. A nyolc órai urnazárásig a 36,5 millió választásra jogosult 58,4 százaléka tette le voksát.

Pablo Iglesias , a Podemos vezetője
Pablo Iglesias , a Podemos vezetője
Andrea Comas / Reuters

A kormányzó konzervatívoknak tehát ismét bizalmat szavaztak a spanyolok, ám az eredményeken is látszik, hogy a PP közel sem rendelkezik olyan hátországgal, mint négy évvel ezelőtt (akkor a szavazatok 44,6 százalékát szerezte meg). Az exit poll tanúsága szerint a vasárnapi eredmények nem lesznek elegendőek a parlamenti többséghez. Eddig koalíciós partnerként a jobbközép Ciudadanos került szóba, ám Albert Rivera pártelnök a múlt héten nem sok jóval biztatta Rajoyékat. A lapunknak nyilatkozó politikai elemző, Anotni Gutiérrez-Rubí szerint azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a kampányidőszakban tett kijelentésekből, hiszen az álláspontokon sokat finomíthatnak a választási eredmények. Akárhogy is alakul a Néppárt sorsa, az biztos, hogy a Podemos és a Ciudadanos szereplése sokat elárul arról, hogy miként éreznek a spanyolok: elegük van a Néppárt és a szocialisták uralta, több mint három évtizede tartó „kétpártrendszerből".

Pedro Sanchez szocialista pártvezér új riválist kapott
Pedro Sanchez szocialista pártvezér új riválist kapott
Susana Vera / Reuters

„Történelmi jelentőségű esemény, hogy két olyan politikai tömörülés is bekerül a parlamentbe, amely négy éve még nem létezett országos szinten. Az emberek változást követelnek. A politikai paletta átrendeződése zajlik" – mondta lapunknak Rubí, A Navarrai Egyetem oktatója.

Fotó: Susana Vera / Reuters

A hagyományos pártokba vetett bizalmat még inkább megrendítette a világgazdasági válság: a szocialisták kezdték, a néppárt pedig folytatta a megszorító intézkedéseket, a lakosság negyede mindeközben munkanélkülivé vált, és ezrek kerültek az utcára, miután nem tudták tovább törleszteni a hitelüket.

A kormánypártot érintő korrupciós botrányok sora már csak hab volt a tortán. Ebbe a politikai klímába – és az alig mérséklődő válságba – robbant be friss arcaival és ötleteivel 2014 januárjában a megszorítás-ellenes Podemos, amely az év elején rövid ideig még vezetett a közvélemény-kutatásokon.

A görög „testvérpárt", a Sziriza szereplése azonban sok potenciális szavazót eltántorított. A legutóbbi közvélemény-kutatásokon nem is szerepelt olyan jól a párt, de a vasárnapi eredmények szerint a spanyolok mégis esélyt adnának a Pablo Iglesias vezette pártnak. „Nagy változást várunk ezektől a választásoktól. A régi pártoknak utat kell engedniük a 'fiataloknak'" – nyilatkozta az El Paísnak egy Barcelonában élő pár.

Rajoyjal kampányolt a belügyminisztérium

Kisebbfajta botrányt okozott a közösségi médiában a spanyol belügyminisztérium, amelyet elfogultsággal és befolyásolással vádoltak meg az internetezők. Hivatalos Twitter-oldalán ugyanis vasárnap délután egy vitatott képpárt közölt: az egyiken Adolfo Suárez, a demokratikus átmenet utáni első kormányfő látható, amint 1977-ben leadja voksát, a másikon a jelenlegi miniszterelnök, Mariano Rajoy, a vasárnapi voksolás közben. A képet kísérő felirat szerint „38 évnyi demokrácia telt el a két kép között". A Twitter-felhasználók azonnal sortűz alá vették a minisztériumot, mondván, a hivatalos Twitter-oldalát nem arra kellene használnia, hogy „bármilyen párt mellett kampányoljon" a választás napján.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.