galéria megtekintése

Hatásvadászosztagok

1 komment


Trencsényi Zoltán

Éppen hat éve élvezhetjük az ötödik születésnapját ünneplő Hírcsárda internetes portál álhíreit, amelyek olykor megtévesztésig hasonlítanak a hivatalos közlésekre, és amelyek olvastán a politikusok néha felvonják a szemöldöküket. Hoffmann ­Rózsa még helyreigazítást is kért. Sokat nevettünk.

Tudta-e a kedves olvasó, hogy jövőre a Balaton környékén már nemcsak a boltok tartanak majd zárva vasárnap, hanem maga a Balaton is? Hallott-e arról, hogy rövidesen az alkotmányban rögzíthetik a válogatott focimeccsek gólarányát? Meglepjük-e önt azzal az információval, hogy tavaly ­augusztusban a magyar kormány hatásvadászosztagokat rendelt a déli határra? Végül pedig arról hallott-e a kedves olvasó, hogy rövidesen rezsibiztossá nevezik ki Lagzi Lajost?

Ha mindezek meglepik, elbizonytalanítják, akkor jó szívvel ajánljuk a Hírcsárda elnevezésű internetes álhírportált, az álhírek digitális kincsestárát, ahol ezek az információk a helyükre kerülnek, és ahol gazdagon olvashat efféle bolondságokat. Álhíreket, amelyek néha pontosan olyanok, mintha valódiak volnának.



A hatéves Hírcsárda most ünnepli megalakulásának ötödik évfordulóját... Az álhírportál csírája 2009. július 16-án bukkant fel először a neten, mégpedig a következő szenzációval: „Botrány! Overdose korábban pornózott!" És miután pikáns részleteket ismerhettünk meg a magyar csodacsődör életének korai szakaszából, egyúttal megindult az álhírek áradata, amely nemsokára szélesen hömpölygött végig a világhálón. Néhány nap múlva megtudtuk például, hogy a sertés­influenza-járvány a fiktív élőlények között is szedi az áldozatokat, ezért a Micimackó új kiadásában már nem Malacka lesz Micimackó új barátja, hanem Görényke, valamint A három kismalac című mesében is wombatok helyettesítik majd a főszereplőket. Olvashattunk arról is, hogy a Magyar Nemzeti Bank kenőpénzt hoz forgalomba, a balettintézet helyén lesz a sukorói kaszinó, valamint haiti hómunkások érkeztek Magyarországra.

 

A Hírcsárda a politikusokat sem kímélte, teljesen mindegy volt, hogy jobb- vagy baloldali parlamenti szaktársról volt-e szó. Éppúgy a célkeresztbe került Bajnai Gordon (aki állítólag szempillát villantott), mint Vona Gábor (aki a Hírcsárda elemzése alapján látens szlovák), Schmitt Pál (aki a bejegyzés szerint a motorkerékpárját nevezte ki államtitkárnak), és nem úszta meg a többi politikus, közéleti ember sem. A kancsal hírek gyakori szereplője lett Orbán Viktor, Mesterházy Attila, Tarlós István... egyáltalán: mindenki, aki megérdemelte.

És mindenki megérdemelte.

Felbukkant végül a legfontosabb ember is, bizonyos Lakatus Endre István, azaz Pista bá', az Angyal büfé örökös törzsvendége, a Hírcsárda állandó szakértője, aki a mai napig rövid interjúkban ad iránymutatást az élet fontos kérdéseiben. Megmondja például,­ hogy miképpen kellene pótolni a költségvetési hiányt, mi lesz az arab világ forrongásainak következménye, de Pista bá' azt sem titkolja el, mikor jön el a világvége, és mit tanulhatunk a kínaiaktól.

Jöttek a vicces videók, a vicces fotómontázsok, külön rovatot kapott Schmitt Pál, és jött az úgynevezett Napi betevő rovat, amely a mai napig a Hírcsárda egyetlen rendszeresen frissített felülete. Amikor ezeket a sorokat kopogom a klaviatúrán, a Napi betevő így néz ki: „2015. december 14. – Szilárda, Szilárd és Szilár napja.

Ez az elárvult mogyoróvajkádárok világnapja.

50 éve találta meg a Titanic roncsait először két részeg búvár, 76 éve született Roger Abelsbury, a gyárilag hibás légkondicionálók feltalálója." A Napi betevő, mint az fentebb látható, naponta szolgál fontos, az adott napra vonatkozó információkkal, amelyekből nemcsak azt tudhatjuk meg, milyen névnapot ünneplünk azon a napon, de például azt is, hogy mikor van a Lecsószentelés, az Anarchista zongorahangolók vagy a Pörköltszaftos koronázási palástok világnapja, valamint mikor tiltotta be XIV. Lajos a kobrapipáztatást. A Napi betevőhöz minden nap egy veretes bölcsesség is jár, és persze számos komment, amely általában nem kevésbé vicces, mint maga a rovat aktuális hírcsokra.

A Hírcsárda játékokat is kínál az olvasóknak: a „fidesz–magyar szótárt", a „Karinthylizátort" és a méltán népszerű „Politikus rabosítót", amelyben az általunk kiválasztott politikust az általunk kiválasztott börtönbe juttathatjuk, szerkeszthetünk mellé cellatársat, bűnt és írásos ítéletet is.

A Hírcsárda híreit olvasva időnként felvonják szemöldöküket a kipécézett alanyok, Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős akkori államtitkára például egyenesen helyreigazítást kért, mert a portál azt állította róla: nemcsak az iskolában, de a focipályákon is engedélyezné a buktatást...

A Hírcsárda hírei időnként meglepően egybecsengenek a valóságos hírekkel, vagy mondjuk inkább fordítva: a valóságos híreket a szerkesztők olykor változtatás nélkül átemelhetnék a Hírcsárda oldalaira; nem tűnne fel, hogy nem az ő mókás kedvük termékeiről van szó.

De kik ezek a mókás kedvű szerkesztők? Az impresszum tanúsága szerint a Hírcsárda szerkesztői kivétel nélkül jó nevű betyárok. Mások mellett: Angyal Endre (hortobágyi betyár), Rózsa Sándor (a leghíresebb magyar betyár, nem mellesleg az első hazai vonatrabló!), Sisa Pista (a Börzsöny és az Ipoly-menti falvak legendás betyárja), Sobri József (már a neve hallatán összeugrik a gyomor) és Zöld Márton (az egyik leggyakrabban ábrázolt magyar betyár: írt róla Jókai és Petőfi is). És mert kíváncsiak voltunk a Hírcsárdával kapcsolatban néhány dologra, megkerestük a szerkesztő betyárokat, akik készségesen válaszoltak a kérdéseinkre, ám kizárólag az interneten keresztül. Szűkszavúan, talányosan. Néhány betyáros mondattal.

Betyáros interjú

- Az egyik internetes portál ismertette az öt legnépszerűbb elméletet, amely szerint a Hírcsárdát 1. háttérhatalom irányítja, 2. a portál szerzői űrlények befolyása alatt állnak, 3. vagy a sátán követei, 4. esetleg háttérhatalom irányítja őket, a háttérhatalmat meg űrlények, 5. netán a szerzők maguk is űrlények vagy alakváltó gyíkemberek. Megmondják az igazságot vagy igen? Esetleg kérdezzük meg minderről Pataki Attilát?

- Kiégett TEK-esek vagyunk mind.

- Hogyan született a portál?

- Társadalmi nyomásnak engedelmeskedtünk. De örömmel tettük.

- Mi a Hírcsárda célja: a szórakoztatás, az igazmondás vagy a nyers, brutális profitszerzés?

- A három egészséges keveréke, leszámítva a másodikat és a harmadikat.

- Kik a csárdások? Tényleg betyárok?

- Felmenőink között inkább nincsenek, mint vannak.

- Honnan tudták, hogy rezsibiztossá nevezik ki Lagzi Lajost, és hogy hatásvadászokat küldene délre a kormány?

- Mindent tudunk…

- Nehezményezem, hogy nem írnak bővebben a világnapokról, hiszen az általános műveltséget mégiscsak pallérozná, ha részletesebben olvashatnánk a Lecsószentelés, az Anarchista zongorahangolók vagy a Pörköltszaftos koronázási palástok világnapjáról. Nem? De.

- Ezt mi is nehezményezzük. Egyébként elég sokat szoktunk szabadidőnkben nehezményezni, szóval ez annyira nem meglepő.

- Kicsoda valójában Pista bá’, és mi volt eddig a leghasznosabb tanácsa?

- Létező személyről mintáztuk: ő a Parlament egyik portása a Második Khuen-Héderváry-kormány idején.

- Rabosító játékukban hány politikust rabosítottak a tisztelt internetezők? Nem aggódnak, hogy önök is rabosítva lesznek? És akkor kiderül, hogy rab rabnak farkasa…

- Ha megmondanánk, akkor lelőnénk a poént.

- Milyen a viszonyuk Hoffmann Rózsával, aki a politikusok közül elsőként (de egyetlenként is vajon?) helyreigazítást kért a Hírcsárdától, mert az azt írta, hogy ő nemcsak az iskolában, hanem a focipályán is megengedné a buktatást?

- Összejárunk általában havonta egyszer síelni a tiroli Alpokban.

- Az igaz-e, hogy 2011-ben a Hírcsárda kapta a Jobbik „Hiteles és tisztességes tájékoztatásért” elnevezésű sajtódíját, amelyet nem vettek át?

- Ez így igaz.

- Hogyan tovább? Igen vagy nem?

- Ezzel a kérdéssel, kérem, forduljanak az Emberi Erőforrások Minisztériumához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.