galéria megtekintése

A hősies bevándorló lány halálára időzítették a nyelvkorlátozást

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 09. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Nagy vihart kavart Németországban a CSU, a bajor kereszténypárt lényegében beleszólna abba, hogy milyen nyelven beszéljenek egymás között a bevándorlók. A nyelvtudás segíti a beilleszkedést, de a CSU a populistákat is lekörözve közelít a társadalmi problémához.

Latinul, vagy a klingonok nyelvén, esetleg hesseni dialektusban, teljesen mindegy, a politikának semmi köze ahhoz, hogy otthon milyen nyelven beszélnek az emberek – tette helyre a bajor CSU-t Peter Tauber. Az utóbbi nem baloldali vagy zöldpárti politikus, hanem a CSU „nagy nővére”, a CDU főtitkára.

A nyáron többek között lengyel, török és ghánai származású játékosokkal lett világbajnok Németország
A nyáron többek között lengyel, török és ghánai származású játékosokkal lett világbajnok Németország
Michael Dalder / Reuters

Mellette berlini nagykoalíciós és ellenzéki politikusok sora, valamint a német sajtó is ízekre szedte a bajor keresztényszociálisokat, amiért a jövő hét végi kongresszusukra olyan programtervezettel rukkoltak elő, amely abba az irányba terelné a Németországban tartósan élni, letelepedni kívánó bevándorlókat, hogy otthon, családi körben is csak németül beszéljenek.

 

Az országos felháborodás és bírálatok özöne az elképzelés felpuhítására kényszerítette Horst Seehofer bajor tartományi kormányfő pártját. #YallaCSU! (Hajrá CSU!) – e gúnyos arab-német kifejezés aratott a Twitteren. A párt elnöksége hétfőn módosította az elképzelést: mivel a társadalmi beilleszkedést a nyelvtanuláson keresztül is szeretnék segíteni, ezért arra ösztönöznék az érintett családokat, hogy otthonaikban is németül kommunikáljanak egymás között.

A bornírtságában a magyar drogtesztet idéző javaslatról Andreas Scheuer, a CSU főtitkára azt mondta: semmit sem akarnak előírni és semmit sem akarnak ellenőrizni. Vagyis nem razziázna nyelvi rendőrség egyetlen (bevándorló) család konyhájába sem. – Azt szeretnénk, ha az integrációról zajló vitában a nyelvismeret központi szerepet kapna – nyilatkozta Scheuer, megismételve: aki Németországban kíván letelepedni, az tanuljon meg németül. Ugyanakkor több vezető CSU-s politikus az ötlet ellen foglalt állást.

Török származású középiskolások egy, a muzulmánok megítélésről szóló németországi előadáson. Egyértelmű célpontok
Török származású középiskolások egy, a muzulmánok megítéléséről szóló németországi előadáson. Egyértelmű célpontok
Hannibal Hanschke / Reuters

Bár senki sem mondta ki, de egyértelmű: a „nyelvi javaslat” a nem európai uniós országokból, értsd elsősorban Törökországból és az arab államokból érkező bevándorlókra, menekültekre vonatkozik. Európa vezető gazdasági hatalmában jó ideje heves vita zajlik a menekültügyről. Különösen az Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt retorikájában köszön vissza az, hogy a „hajó megtelt”, a „német jóléti rendszer nem bír el több menekültet”, s egyébként is át kell állni a főként a magasan kvalifikált bevándorlókat beengedő kanadai rendszerre. A különböző radikális muzulmán szervezetek fellépése, a Nyugat ellen uszító hitszónokok viszonylagos népszerűsége szintén a közös fizetőeszköz, az euró ellen agitáló AfD pozícióit erősíti: a jobboldali populista erő már három keletnémet tartomány törvényhozásába bejutott, és hét képviselőt küldhettek a 2014 májusában megválasztott új Európai Parlamentbe.

Az ismert humorista, Tobi Schiegl gúnyolódásból  hétfőn Drezdában teát osztott egy bevándorlásellenes tüntetésen
Az ismert humorista, Tobi Schlegl gúnyolódásból hétfőn Drezdában teát osztott egy bevándorlásellenes tüntetésen
Hannibal Hanschke / Reuters

A külföldiellenes érzelmek meglovagolása azért is érdekes, mert Németországban nagy társadalmi részvét mellett a múlt héten temették el azt a 23 éves török-német egyetemistát, aki két másik fiatal nőt védett meg a velük szemben erőszakoskodóktól. Tugce Albayrakot a civil kurázsi és a sikeres integráció példaképeként ünnepelték, aláírásgyűjtést is kezdtek azért, hogy önfeláldozó tettéért posztumusz kapjon magas állami német kitüntetést.

Németországban azon nem EU-polgárok számára, akik tartózkodási engedélyért folyamodnak, 2007 óta kötelező a nyelvi teszt. Ezt a német nyelv nehézségére hivatkozva sokan komoly akadálynak tekintik. Egy felmérés szerint azonban csak az érintettek harmada minősítette a nyelvi tesztet tehertételnek, a döntő többség a mindennapokba való beilleszkedés hasznos eszközét látja a nyelvvizsgában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.