galéria megtekintése

A kivégzések ellenére sem ad váltságdíjat Amerika a túszokért

1 komment

NOL

A brit születésű újságíró angol családja azt állítja, hogy Luke Somers még most is élne, ha az Egyesült Államok nem kísérli meg kimenteni az al-Kaida által elrabolt férfit. Az iszlamista terrorszervezetre szombaton csaptak le jemeni és amerikai csapatok. Az akcióban a fotóriporter és egy dél-afrikai tanár is életét vesztette. Az Egyesült Államok három sikertelenül végrehajtott akció ellenére is folytatni akarja a túszok kimentését a terroristák fogságából, és nem kíván váltságdíjat adni a szabadulásokért cserébe. 

A harminchárom éves éves Luke Somers mostohaanyja támadta a jemeni mentőakciót, melyben a brit születésű amerikai férfit és a Pierre Korkie, afrikai tanárt lelőtték az al-Kaida fegyveresei. Penny Bearman azt mondta, hogy nagyon dühös, mert ha nincs a szombati amerikai túszmentés, akkor nevelt fia még most is élne. Biztosak vagyunk benne, hogy Luke támogatást adott volna a folyamatban lévő tárgyalásoknak Jemenben, ahelyett hogy konfliktus jött létre – jegyezte meg a mostohaanya.

Luke Somerst lelőtték a terroristák
Luke Somerst lelőtték a terroristák
JANERIK HENRIKSSON / MTI/EPA

Somersről szerdán jelent meg egy videó, amelyben azt kéri, hogy tegyenek meg mindent hazájában, hogy kiszabaduljon. Az al-Kaida terrorszervezet jemeni vezetője a felvételen háromnapos ultimátumot adott, különben a túszt megölik. A mostohaanya ennek kapcsán elmondta, hogy már a felvétel is fokozta a borzalmakat a férfi rokonaiban, de a híreket beárnyékolta a múlt havi mentőakció is, mely szintén kudarcba fulladt.

 

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter múlt heti afganisztáni látogatásán hangsúlyozta, hogy a túszmentés rendkívül jól kivitelezett, de kockázatos. A tárcavezető megvédte a katonai műveletet. Az akciót Barack Obama elnök is engedélyezte, mert úgy érezte, hogy az újságíró élete közvetlen veszélyben van.

Guardian emlékeztet, hogy Somerst 2013 szeptemberében rabolták el Jemen fővárosában, ahol egy helyi hírügynökségnek dolgozott szabadúszó újságíróként.

Három sikertelen mentőakció ellenére az Egyesült Államok folytatja a hasonló katonai műveleteket. Barack Obama amerikai elnök is elkötelezett az ilyen akciók mellett, mióta növekszik az emberrablások és gyilkosságok száma.

A mentési akciók magas kockázatot hordoznak magukban, ennek ellenére az amerikai kormány nem tervezi, hogy a jövőben váltságdíjat fizet a fogvatartottakért. A túszpolitika felülvizsgálata napirenden van az Egyesült Államokban, de a Fehér Ház szerint az nem tartalmazza majd a váltságdíj témáját. Az Egyesült Államokban még mindig érvényben van az a szabály, hogy nem engednek a terroristáknak. 

Obama nyáron javasolta, hogy vizsgálják felül a túszmentéseket, mert egyre több amerikai állampolgárt ejtenek foglyul terrorista szervezetek a tengerentúlon. Bruce Riedel, a dél-ázsiai terrorizmus elleni küzdelem vezetője szerint az amerikai elnök felismerte, milyen rémálom a túszhelyzet problémájának megoldása. Az egykori magas rangú CIA-vezető hozzátette, hogy Jimmy Carter és Ronald Reagan is hasonlóan járt elnöki ciklusa alatt.

Obama nem fizet a túszokért
Obama nem fizet a túszokért
JANERIK HENRIKSSON / MTI/EPA

Reuters megemlíti, hogy az első balul sikerült mentőakció júliusban volt, mikor James Foley amerikai újságírót próbálták kiszabadítani az Iszlám Állam fogságából. James Wright Foley-t még tavalyelőtt rabolták el Szíriában. A szélsőséges szunnita szervezet a kivégzésével állt bosszút az amerikai légicsapásokért: Foley-t lefejezték a dzsihádista szervezet tagjai. Az újságíró kivégzéséről szóló videót a IS-tagjai megosztották a világhálón.

Somerst és Korkie-t még azelőtt lőtték le az al-Kaida fegyveresei, hogy az amerikai mentőcsapatok megérkeztek volna. Volt azonban olyan eset is, mikor a túszmentés sikeresen zajlott. 2012 januárjában az amerikai haditengerészet SEAL-osztaga Szomáliában kiszabadított egy amerikai és egy dán önkéntest, és végeztek kilenc fogvatartóval.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.