galéria megtekintése

Ez is kétharmad?

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 08. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A magyarországi gyermekek kétharmadának szán ingyenes étkezést a kormány, legalábbis a fideszes belügyekben rendszerint jól tájékozott Rogán Antal frakcióvezető erről beszélt a minap. A szokásos figyelemelterelő rögtönzésnél egy fokkal végiggondoltabbnak tűnő (merthogy számokat is tartalmazó) javaslat két dologról árulkodik: a számolni tudás hiányáról és/vagy a kormányzati családpolitika teljes kudarcáról.

Itt bujkál még a kollektív memóriában az októberi bejelentés a segélyezési rendszer átalakításáról, a „valamit semmiért” típusú segélypolitika elutasításáról: akkortól – Orbán Viktor szavai szerint – csak az igazán rászorultaknak jár az állami adomány, és nekik is nyújtaniuk kell valamit cserébe. Ami pedig a rászorultsági faktort illeti: a jelek szerint kormányunk úgy látja, hogy a magyar gyermekek kétharmada szegénységben vagy a szegénység veszélyében él, hiszen különben aligha szorulna élelmiszersegélyre.

Hogy hogyan jött ki nekik ez a szám, azt nem intézhetjük el annyival, hogy már többször is nagyon kreatívnak mutatkoztak, amikor kétharmadot kellett összegereblyézni. Szakmai becslések szerint (ideértve a KSH adatait is) nagyjából minden harmadik gyereket sújt a nélkülözés – ők azok, akiknek vitán felül járna és jól is jönne az ingyenétel.

 

Ha ehhez a számhoz automatikusan hozzászámoljuk a nagycsaládosokat, akiket a kormányerőink szeretnek támogatott csoportként bemutatni, akkor sem jön ki a kétharmados arány: nagyjából a gyermekek 25 százaléka él három vagy több utódot nevelő családban, csakhogy a mechanikus összeadás itt semmit sem ér, hiszen a két halmaz között igen nagy az átfedés (ti. a nagycsaládban élő gyermekek 60 százaléka egyúttal nagyon szegény is, mivel Magyarországon az első számú szegénységi kockázat a legalább három gyerek egy családban).

Ráadásul semmilyen megközelítésben nem igaz, hogy az Orbán-kormány intézkedései a nagycsaládot preferálják: egyrészt a magyar nagycsaládosok kétharmada a létminimum környékén vagy az alatti életszínvonalon él, másrészt még a valóban létező előnyöket – családi pótlék, adókedvezmény – is elveszik tőlük, amint a legidősebb gyermek esetleg belép a felsőoktatásba. A támogatási rendszer valódi célcsoportját egy elképzelt „osztály” tagjai, az igen tehetősek, illetve a gyerekeiket szakmunkásnak szánó (vagyis az elitek pozícióját nem fenyegető) sokgyerekes, dolgozó családok jelentik, a szisztéma rájuk lett optimalizálva – mindenki mást így vagy úgy, de hátrányban tart a kormány.

A minden gyermek lakjon jól programmal nehéz nem egyetérteni. Talán a számoknál meggyőzőbb magyarázatot ad ugyanakkor a kormányoldali igyekezetre, hogy az iskolai étkeztetést szülői tapasztalataink szerint döntően a kondér közelében ülő (azaz Fidesz-közeli), alacsony minőségű és túlárazott szolgáltatást nyújtó cégecskék bonyolítják – tartunk tőle, hogy a javaslat inkább az ő piacuk bebiztosításáról szól, semmint a gyermekszegénység elleni harcról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.