galéria megtekintése

A kétkezi munkásokra a republikánusoknak is szükségük van

1 komment


Kőműves Anita

Hillary Clinton 2-4 százalékpontos többséggel megnyeri az elnökválasztást novemberben, és esély van arra, hogy a Demokrata Párt a szenátusban is átveszi a hatalmat, véli Henry Olsen a friss közvélemény-kutatások alapján. Az amerikai választási szakértő hangsúlyozza: ezt most nagyjából 75 százalékos biztonsággal lehet kijelenteni, mert a november 8-ig hátra lévő időben még bármelyik jelöltről kiderülhetnek meglepetések, illetve még három televíziós vitát is rendeznek (az elsőt magyar idő szerint jövő kedden hajnalban.)

A Danube Institute kutatóintézet meghívására Budapestre érkezett Olsen a washingtoni Etikai és Közpolitikai Központ (Ethics and Public Policy Center) vezető munkatársa; elemzései számos lapban, köztük a The Atlanticben és a The National Review-ban jelennek meg.

 

A konzervatív szakértő szerint nem meglepő Donald Trump sikere a republikánus oldalon. – Olyan réteget sikerült mozgósítania, amellyel a politikusok több mint húsz éve egyáltalán nem foglalkoztak – mondta magyar újságíróknak. Ez a diplomával nem rendelkező kétkezi munkások rétege, őket különösen keményen sújtotta a 2008-as gazdasági válság. Enyhülést a krízist követő fellendülés sem hozott, tízmillióan szorultak ki a munkaerőpiacról, a reálbérek e csoport esetében több mint két évtizede nem emelkedtek. – Ők már rég ott voltak, és Trump meglátta bennük a lehetőséget, amit a többi republikánus nem volt hajlandó – hangoztatta Olsen.

Szerinte republikánus politikusok többé nem hagyhatják figyelmen kívül ezt a választói réteget. Nélkülük és az őket érdeklő témák (a bevándorlás, a terrorizmus, a külföldi versenytől való félelem) „hanyagolásával" már nem lehet választást nyerni.

Csak majd – tette hozzá – le kell fejteni az üzenetről a Trump-féle szélsőségességet. Ez a réteg azonban legfeljebb a választók tíz százalékát teszi ki, a szavazatuk nem lesz elég a győzelemhez. Ezért a Trump előtt álló legnagyobb kihívás, hogy bővíteni tudja-e szavazói bázisát. Ugyanakkor Olsen szerint Hillary Clinton ugyanezzel a problémával néz szembe, hiszen ő is egy szűk rétegre – a tanult, idősebb nőkre – építette eddigi kampányát. Ők óriási eredménynek tekintenék, ha végre nő lenne az Egyesült Államok elnöke. Clinton viszont könnyebben szólítja meg pártja többi hívét, mint Trump. A demokraták egyébként is „párthűbbek", ami jelentős előnyt jelent a volt külügyminiszternek.

A kérdésre, mit várhat a két jelölttől a világ, úgy válaszolt: Clinton eseté­ben több aktivitást, mint amit Barack Obamától láttunk. A demokrata jelölt a jelenlegi elnöknél például sokkal konfrontatívabb lenne Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, illetve kevésbé habozna katonai erőt bevetni bizonyos helyzetekben. Ő nem hagyta volna válasz nélkül, hogy Bassár el-Aszad szír elnök átlépte az Obama által megszabott „vörös vonalat", azaz vegyi fegyvereket vetett be.

Trump külpolitikai elveiről viszont semmit sem tudunk, főleg azért, mert ő maga egyáltalán nem ért a világpolitikához. „Úgy tűnik, az egyetlen ember, akire hallgat, az a lánya, Ivanka. Neki nincs külpolitikai képzettsége és gyakorlatilag demokrata" (azaz liberális) – mondta Olsen. Trump a pillanat hevében hozza meg döntéseit, és ez feltehetően a külpolitikában is így lenne. Kizárólag az USA legszűkebben vett pillanatnyi érdekeit nézné.

„Egy Trump-elnökség esetén nem lennék túl nyugodt, ha az Egyesült Államok szövetségese lennék" – jelentette ki arra reagálva, hogy Trump kétségeit fejezte ki a NATO-val kapcsolatban, illetve feltételekhez kötné az észak-atlanti szövetség alapszerződése egyik legfontosabb pontjának, a kölcsönös védelemről szóló ötödik cikkelynek a betartását. „Nem igazán bíznék abban, hogy betartja a szerződésben vállalt kötelezettségeit" – mondta az amúgy republikánusnak elkönyvelt szakértő. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.