galéria megtekintése

A gazdagok adójából építene bölcsődéket Obama

A válság elmúlt, a háborúknak vége, ideje kitalálni végre, hogy milyen országot akarunk – üzente Barack Obama évértékelő beszédében. Az amerikai elnök meg is mondta, ő milyen országra gondol: olyanra, ahol a rászorulókat és a középosztályt erősítik a kormány lépései. Új kifejezést is talált, amelyet a kedd esti beszédben elégszer elmondott, hogy mindenki megjegyezze. Ez pedig a „középosztály gazdasága."

A tavalyi év áttörést hozott, a gazdaság rohamosan fejlődik, a munkanélküliség alacsonyabb, mint a gazdasági világválság előtt volt, tízmillióval több állampolgárnak van betegbiztosítása, Afganisztánban pedig befejeződött az amerikai csapatok harci tevékenysége, és az Egyesült Államok egyre kevésbé függ a külföldi olajtól – kezdte közel egyórás beszédét az elnök. Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy meghatározzuk, merre menjen tovább az ország – folytatta.

Kevin Lamarque / Reuters

„Elfogadunk-e egy olyan gazdaságot, ahol csak kevesen élnek jól, de ők látványosan? Vagy elkötelezzük magunkat egy olyan gazdaság mellett, amely a bérek emelkedését hozza, és mindenkit lehetőséghez juthat, aki ezért hajlandó tenni?" – tette fel a kérdést Obama, aki a gazdagok közterheinek emeléséből finanszírozná a középosztály adókedvezményeit és új szociális programokat.

 

A beszédben ezt nem részletezte, de azt már napokkal korábban kiszivárogtatta a Fehér Ház, hogy 320 milliárd dollár bevételre számítanak a leggazdagabbak adójának emelésétől, illetve a pénzintézetekre kivetett újabb illetékekből.

"Ez nem női téma"

A 320 milliárdból az adócsökkentés mellett elérhető árú óvodákat és bölcsődéket hozna létre Obama, hogy az anyák visszamehessenek dolgozni. „Ez nem egy mellékes, női téma, hanem nemzetgazdasági prioritás" – mondta az elnök. Obama törvénybe iktatná a fizetett szülési szabadságot és a fizetett betegszabadságot is.

Obama beszél
Obama beszél
Reuters

Törvényi úton erősítené a szakszervezeteket, és a minimálbért is megemelné. Azoknak a honatyáknak pedig, akik szerint utóbbira nincs szükség, azt üzente: próbáljanak meg eltartani egy családot évi 15 ezer dollárból." (Ez több mint havi 300 ezer forintos fizetésnek felel meg, de Amerikában egy család ennyiből nem tud kijönni, sok városban ez még egy albérletre sem elég. Az egy háztartásra jutó éves átlagkereset 51 ezer dollár.)

Az amerikai elnök emellett megismételte javaslatát a közösségi főiskolák ingyenessé tételére, és a kutatás-fejlesztés felpörgetését sürgette. Kijelentette: Amerika embert küld a Marsra, és hogy erre készüljenek, egy űrhajós hamarosan egy teljes évet tölt majd a nemzetközi űrállomáson. Mindezek mellett a gazdaságot infrastruktúra-fejlesztéssel is pörgetné. Obama szerint az új hidak, utak és a gyors internet sok vállalatot venne rá, hogy ne külföldön fejlesszen, hanem inkább hozza haza a korábban kiszervezett munkahelyeket.

Globális vezetés, de nem mindegy, hogyan

Az elnök az amerikai külpolitikáról azt mondta, az Egyesült Államoknak továbbra is vezető szerepet kell vállalnia a világban, ám az nem mindegy, hogyan. A katonai erőt diplomáciával és koalíciók kötésével kell kiegészíteni. Sikerként értékelte az Oroszország elleni szankciókat, amelyek elszigetelték Moszkvát, illetve az iráni nukleáris programról folyó tárgyalásokat is.

A Kongresszustól pedig felhatalmazást kért arra, hogy katonai erőt alkalmazzon az Iszlám Állam (IS) ellen. Hozzátette: nem újabb szárazföldi háborúba kell bocsátkozni, hanem széles körű koalícióban felvenni a harcot a muzulmán szélsőségesek ellen.

Reuters

A republikánus párt részéről Joni Ernst iowai szenátor válaszolt Obama beszédére. A csupán januárban beiktatott, „újonc" Ernst maga is leszögezte, nem Obama beszédére válaszolt, hanem a frissen megválasztott republikánus többség vízióját vázolta fel. Szerintük a politikai elitnek az elmúlt években mutatott megosztottsága és bénultsága káros volt az amerikaiak számára, és azt ígérte, a Kongresszusnak immár mindkét házában többséget szerzett republikánusok munkához látnak.

Kiemelte Obama egészségbiztosítási reformját, amely szerinte károkat okozott az átlag amerikaiaknak, mert megemelte a költségeiket. Ismét megemlítette a tervezett Keystone XL olajvezetéket, amely Kanadából a Mexikói-öbölbe szállítana olajat. Ernst és a republikánusok szerint ennek az építését azonnal meg kell kezdeni, mert több ezer munkahelyet teremt. A Fehér Ház azonban vonakodik jóváhagyni a környezetvédelmi kockázatok miatt.

State of the Union

Az amerikai elnökök számára az alkotmány írja elő, hogy minden évben beszámoljanak a Kongresszusnak arról, milyen állapotban van az „Unió", azaz az ország. Ezt akár levélben is megtehetnék, ám az utóbbi évtizedekben a jelentés médiaeseménnyé nőtte ki magát.

Az elnök személyesen megy el a Kongresszusba, ahol a képviselők, szenátorok, meghívott vendégek és a tévékamerák előtt mond beszédet. A beszámoló jó lehetőség a mindenkori elnök számára, hogy nagy nyilvánosság előtt beszéljen elképzeléseiről. Az elmúlt két évben a Nielsen adatai szerint átlagosan 43 millióan néztek egy-egy közvetítést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.