galéria megtekintése

A diktátor mindig kicsúszik a kezünkből

1 komment


Veres Dóra

Miközben a diplomaták intenzíven dolgoznak a szíriai tűzszünet helyreállításán, Aleppóban újabb kórházat ért rakétatámadás – ezúttal a kormányerők által ellenőrzött területen. Legalább tizenkét ember meghalt, több mint hetven megsebesült. Az elmúlt 12 napban már közel 300 civil vesztette életét a harcokban.

Nap mint nap lövedékek és bombák csapódnak be Aleppóban – mondta Mohammad Hazouri az Associated Pressnek kedden, miután újabb kórházat ért rakétatámadás, ezúttal a kormányerők által ellenőrzött területen, Aleppóban. A városban az utóbbi két hétben heves harcok dúlnak.

Homlokán sebesült asszony Aleppó óvárosában
Homlokán sebesült asszony Aleppó óvárosában
Abdalrhman Ismail / Reuters

A keddi, feltehetően a rendszerellenes felkelők által végrehajtott támadás során Hazouri elmondása szerint 12 ember vesztette életét, és több mint hetvenen sebesültek meg. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjára hivatkozva a Reuters 19 halottról ír. A rakéták óriási pusztítást végeztek, az épület súlyosan megrongálódott, a környéken parkoló autók ablakai betörtek, több jármű fel is borult. Bassár el-Aszad elnök erői rögtön megtorolták a támadást, a megfigyelőközpont úgy tudja, a felkelők oldalán is többen életüket vesztették.

 

Az Aleppóért indított harc egyre inkább veszélyezteti a genfi béketárgyalásokat, amelyek áprilisban szakadtak meg Bassár el-Aszad elnök és az ellenzéki tömb között. John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn Genfben tárgyalt szaúdi kollégájával, Adel al-Dzsubeirrel, Nasszer Dzsudeh jordán külügyminiszterrel és Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával. Kerry úgy fogalmazott, a tárgyalások közelednek a megegyezéshez, ám „a helyzet sok tekintetben kicsúszott az ellenőrzés alól”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter optimistábban nyilatkozott kedden, miután Moszkvában fogadta de Misturát. Azt mondta, talán néhány órán belül bejelenthetik a tűzszünet kiterjesztését Aleppóra. Azt is bejelentette, hogy létrehoznak egy megfigyelőközpontot Genfben, amelyhez az ENSZ biztosít helyiséget és logisztikai támogatást. Az új központ sokkal hatékonyabb napi információcserét tesz lehetővé. De Mistura szintén bizakodó kijelentéseket tett, szerinte ha rendeződik a helyzet Aleppóban, újrakezdődhetnek a béketárgyalások is.

David Butter
David Butter

David Butter, a londoni ­Chatham House intézet Közel-Kelet-szakértője azonban szkeptikus. Mint a Népszabadságnak mondta, nincs sok esély rá, hogy fegyvernyugvás lépjen életbe Szíria egykor legnépesebb városában. Valószínűbbnek tartja, hogy legfeljebb egyes városrészekben hallgathatnak el a fegyverek hosszabb-rövidebb időre, ahogyan ez Damaszkuszban is történt. – Ha a békefolyamat kezdeményezőinek, az Egyesült Államoknak és Oroszországnak nem sikerül megegyezni, aligha várható előrehaladás – jegyezte meg. Szerinte semmi esély rá, hogy véget érjen a polgárháború, amíg Aszad hatalmon marad. – Oroszország nem tud akkora befolyást gyakorolni a rezsimre, mint szeretné. Aszaddal nem könnyű együttműködni, mindig kicsúszik az ember kezéből – jegyezte meg.

A Reuters beszámolója szerint keddre virradóra fegyverzajtól visszhangzott a főváros, noha május 1-jén két nappal meghosszabbították a Damaszkusz környékére április 30-án meghirdetett tűzszünetet. Latakia tartomány egy részén azonban eredményesek voltak a fegyvernyugvást célzó orosz–amerikai egyeztetések. Egy ellenzéki aktivista a Reuters riporterének kedden azt mondta, teljes a nyugalom.

Indul Rakka ostroma

Több mint 35 légicsapás érte keddre virradóra az Iszlám Állam szíriai fővárosának tartott Rakkát. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint nem világos, hogy a bombázó gépek az orosz légierőhöz vagy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióhoz tartoztak-e. Oroszország ENSZ-nagykövete pénteken ugyanakkor közölte, hogy a szír hadsereg az orosz légierő támogatásával hamarosan támadást indít Rakka ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.