galéria megtekintése

A diktátor és a magyar hármasikrek

2 komment


Horváth Gábor

A hazugságvizsgálat volt az egyetlen hátránya abból, hogy magyarnak született. Nagy Tibor az Egyesült Államokat szolgálva lett Afrika-­szakértő. Mint mondja, érdemes figyelni az etióp kecskepásztor fiára: az afrikaiak fele tizenöt év alatti, s tíz év múlva nagy baj vagy éppen óriási lehetőség származik abból, hogy ezek a fiatal emberek belépnek a munkaerőpiacra.

Ifjabb Nagy Tibor nem magyar, hanem amerikai nagykövet. Guineában és Etiópiában képviselte az Egyesült Államokat, most pedig két fia is az amerikai külügyminisztérium alkalmazottja. A volt diplomata azonban nem miattuk, hanem elhunyt édesapja kedvéért utazott Budapestre: az 1956-os hős Nagy Tibor alezredest a napokban posztumusz ezredessé léptették elő, és magas állami kitüntetésben részesítették, egyúttal megsemmisítették egykori halálos ítéletét. A hadmérnök tiszt fő bűne a politikai foglyok szabadon engedése volt. Mivel az 1950-es években egyszer már halálra ítélték, tudta, másodszorra nem lesz olyan szerencséje, mint korábban. Az ő szempontjából Sztálin pont jókor kapott gutaütést. 1956 őszén hétéves fiával ­Ausztrián keresztül az Egyesült Államokba távozott, ahol a USAID kormányzati ügynökség mérnökeként külföldi segélyprogramokon dolgozott.

Hidegháborús hazugságvizsgálat

A bécsi amerikai nagykövetségen találkoztam először diplomatákkal, akik nagyon kedvesek voltak. Ott döntöttem el, ha eljutunk Amerikába, én is diplomata akarok lenni – mondja a motivációjáról Nagy Tibor, aki a Texasi Műszaki Egyetemen (TTU) szerzett diploma birtokában lépett külügyi szolgálatba. – Fiatal diplomataként az ember naiv. Róma, Párizs lebeg a szeme előtt, de az első listán, amit elé tesznek, olyan városok vannak, mint Ouagadougou, Dzsibuti és Niamey. Valaki mondta, hogy Lusaka remek hely, ráböktem. A külügyben örültek, hogy találtak egy balféket. Hát így kezdődött a mi szerelmünk Afrikával. Ott születtek a gyerekeink. Ők voltak a függetlenné vált Zimbabwéban az első hármas ikrek, Robert Mugabe elnök nem látott a méregtől, hogy pont ­amerikaiak – nevetett az emléken.

 

Nagy Tibor ­Afrika-specialistaként jutott fel a külügyi ranglétra csúcsára. Nagykövet kollégái csodálkoztak is, hogy a hidegháború idején miképpen vitte ilyen sokra valaki, aki egy ellenséges államban született. – Ebből sosem volt hátrányom, bár a kevesek közé tartoztam, akiket műszeres hazugságvizsgálatnak vetettek alá – meséli.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Abban is különleges, hogy alighanem az egyetlen amerikai nagykövet, aki nemcsak vendégként járt menekülttáborban, de élt is ott. Cikket írt arról, hogy a szovjet megszállás alól éppen csak felszabadult és életszínvonalában nem sokkal Magyarország fölött álló Ausztria milyen nagylelkű volt 1956-ot követően, s milyen kár, hogy egykori hazája most nem az.

Bárhol szolgált is Nagy nagykövet, ha voltak az országban menekülttáborok, mindig ragaszkodott hozzá, hogy ezeket sorra ­látogassa. Az afrikai menekülthelyzet, mint mondja, sok tekintetben hasonló a mostani közel-keletihez: a nagyhatalmak által meghúzott mesterséges határok azonos etnikumhoz tartozókat választanak el egymástól, miközben történelmi ellenségeket kényszerítenek közös államba. Így válság esetén az emberek inkább menekülnek a határon túlra, a sajátjaikhoz, mint hogy az országon belül maradjanak. – Ugyanez van a Közel-Keleten, ahol az egykori Levantét a brit–francia ­Sykes–Picot-paktum osztotta föl pont száz évvel ezelőtt. Ezért viselnek el a ­libanoniak vagy a jordá­niaiak akár többmilliós menekülthullámot, miközben az 500 millió lakosú, gazdag Európának sokkal kisebb számok is gondot okoznak – von párhuzamot afrikai tapasztalataival.

Nem csak Közép-Európa érzi magát megcsalatva

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az amerikai nagyköveteknek csak egyharmada politikai kinevezett, s mindig figyelnek rá, hogy a háborúk, terrorizmus vagy éhínség által sújtott, problémás országokba hivatásos diplomatákat küldjenek. – Azt hiszem, a nagyköveteinket érő bírálatok egy része nem fair – védi kollégáit Nagy Tibor. Arra a felvetésre, hogy az Obama-adminisztráció elfordulni látszik Közép-Euró­pától, a volt nagykövet először is elmondta, hogy 2012-ben a republikánus elnökjelölt, Mitt Romney csapatának adott tanácsokat.

Ami a lényeget illeti: szerinte az afrikaiak még sokkal csalódottabbak, nekik eleve irreális elvárásaik voltak. Kenyában például azt mondogatták, hogy Amerikának előbb lett luo elnöke, mint nekik, merthogy ott az államfő hagyományosan a kikuyu etnikumhoz tartozik. – Szegény Obama elnököt és csapatát igazán sajnálom, mert ez eleve reménytelen helyzet volt. De az is igaz, hogy Afrika tartósan az utolsó helyen áll az amerikai külpolitikai prioritások listáján, sokkal hátrébb, mint Közép-Európa. Washington már megszokta, hogy Afrikában úgyis minden hétre jut egy válság – magyarázza a volt diplomata.

Az afrikai migránsok előtt a líbiai válság miatt megnyílt útvonal kapcsán a szakértő siet mindenkit megnyugtatni: az olyan országok, mint Nigéria, nem fognak összeomlani. – Dolgoztam Nigériában, mindig a szakadék szélén egyensúlyoznak, de sosem ugranak bele – fogalmazott, hozzátéve, hogy Líbia miatt kár Obamát hibáztatni, az ottani eseményekben Nicolas Sarkozy francia elnök játszotta a kulcsszerepet. – Afrikában gyakran többet kellett velük vitatkoznom, mint a szovjetekkel – emlékezett vissza a francia diplomatákkal fenntartott kapcsolataira.

Tiszta középkor

Nyugalomba vonulása után Nagy visszatért alma materébe. A Texas Tech nemzetközi kapcsolatokért felelős kancellárhelyetteseként folyamatosan keres külföldi diákokat. Az agyelszívással kapcsolatos közbevetésre az egyetemi oktatás globalizációjával felel. A helyzet nagyon hasonlít a középkorra, s a legjobb diákokat, akár szeretik ezt a kormányok, akár nem, természetszerűleg vonzzák a jobb lehetőségek. Világszerte milliók tanulnak külföldön, jóllehet az emberek ösztönösen szeretnek otthon maradni – hacsak nem érzik úgy, hogy nem hagynak nekik lehetőséget, nem kapnak elég levegőt, mert akkor viszont menni akarnak.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– A fiataloknak most először világszerte ugyanazok az álmaik. Az ­etióp kecskepásztor fia ugyanúgy hozzáfér a mobiltelefonján az internethez, ugyanazokat a lehetőségeket látja, mint a fia­tal kínai, brazil vagy amerikai. Az ­afrikaiak fele tizenöt év alatti, s tíz év múlva nagy baj vagy éppen ­óriási lehetőség származik abból, hogy ezek a fiatal emberek belépnek a munkaerőpiacra. Vagy dinamizálják a világgazdaságot, és példátlan jólétet, tudományos-technikai fejlődést hoznak, vagy instabilitást, válságot és káoszt – jósolja.

Névjegy

Nagy Tibor 1949-ben született Budapesten, hétévesen menekültként érkezett Amerikába. A Texasi Műszaki Egyetem diplomája után a washingtoni George Washington Egyetemen végzett mesterszakot. 1978-tól dolgozott az amerikai külügyminisztériumban, Zambiában, a Seychelle-szigeteken, Etiópiában, Togóban és Nigériában szolgált, 1996–1999 között guineai, majd 2002-ig etiópiai nagykövet. Jelenleg a TTU nemzetközi kapcsolatokért felelős kancellárhelyettese.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.