galéria megtekintése

A CIA hazudott a kínzásokról

4 komment

NOL

A Központi Hírszerző Ügynökség brutálisan megkínozta a terrorizmussal gyanúsított személyeket a 2001. szeptember 11. utáni években, és félrevezette az amerikaiakat – áll abban a jelentésben, amelyet a szenátus hírszerzési bizottsága állított össze az ügyben.

Az amerikai Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) az általa elismertnél „sokkal kegyetlenebb" módszereket alkalmazott az al-Kaida feltételezett tagjaival szemben a "fokozott vallatások során", erről félrevezette a kormányzatot és a kongresszust, a kínzás ráadásul nem volt hatékony információszerzési eszköz – állapítja meg az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának kedden ismertetett jelentése.

A guántanámói fogolytábor egyik rabja májusban egy rabati tüntetésen. Az Egyesült Államok fél a nemzetközi felhördüléstől
A guantánamói fogolytábor egyik rabja májusban egy rabati tüntetésen. Az Egyesült Államok fél a nemzetközi felhördüléstől
STRINGER / Reuters

Barack Obama amerikai elnök a dokumentum közzétételét követően azonnal elítélte „az amerikai értékekkel ellentétes" vallatási módszereket.

A jelentés szerint a CIA titkos kínzóközpontjaiban 119 személyt tartottak fogva, akiknek mintegy harmadát vetették alá a vitatott vallatási módszereknek. Ezek az első jelentések szerint legalább egy ember életét követelték, a módszerek között pedig ott volt a vízbefojtást imitáló hírhedt módszer, a verés, a megalázás és a több hetes alvásmegvonás is. 

 

Az al-Kaida egyik kulcsemberének vélt Abu Zubaidát például 83-szor vetették alá fullasztást imitáló eljárásnak, és összesen 300 órát töltött egy koporsónyi ládába zárva. Egy alkalommal tizenhét napon át folyamatosan vallatták, mégsem tudtak meg tőle semmi fontosat. 

A vallatások végrehajtói 80 százalékban szerződtetett alkalmazottak voltak. A CIA a kínzási programot két szerződéses pszichológus, James Mitchell és Bruce Jessen segítségével állította össze 2002-ben. Amikor hét évvel később a program véget ért, 81 millió dollárt kaptak a szolgálataikért.  

„A fogalom bármely mindennapi értelmezése szerint a CIA foglyait megkínozták" - jelentette ki Dianne Feinstein, a hírszerzési bizottság elnöke. A bizottság Obama felhatalmazásával négy éven át negyvenmillió dollárból vizsgálódhatott. A titkolózás és a kölcsönös bizalmatlanság történelmi mélypontra süllyesztette a CIA és a szenátus viszonyát.

A kedden nyilvánosságra hozott dokumentum a CIA hatmillió iratára támaszkodó, 6700 oldalas szenátusi jelentésnek mintegy félezer oldalas kivonata.  A várható nemzetközi felhördüléstől félve korábban világszerte sok helyen megerősítették az amerikai nagykövetségek és más érdekeltségek védelmét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.