galéria megtekintése

Átmenetileg jöhetne az „összefogásosdi”

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 09. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Nem közjogi, hanem lélektani szempontból lenne értékes a Fidesz veszprémi legyőzése – állítja Schiffer András, az LMP társelnöke. A politikus szerint ebben a helyzetben minden ellenzéki pártnak mérlegre kell tennie, hogy a kétharmad legyőzhetetlenségébe vetett hit megtörése, vagy az LMP bedarálása a fontosabb cél.

Schiffer lapunk kérdésére úgy fogalmazott, legfeljebb a „kormánynemváltó összefogás” soraiban okozhat értetlenséget, hogy áprilisban még elutasították az együttműködést a Mesterházy–Bajnai–Gyurcsány-féle szövetséggel, most pedig a teljes ellenzéken átívelő kooperációt szorgalmaznak Veszprémben.

A mostani helyzet alapvetően különbözik a tavaszitól, de nem a kormányváltás esélyében (az akkor sem volt, és jelenleg sincs), hanem a választás tétjében. Áprilisban a bohózatba fulladt „összefogásosdi” kifejezetten hozzájárult a Fidesz újabb kétharmadához – Schiffer András szerint lehet ezen vitatkozni, de a választók elég egyértelműen állást foglaltak –, most viszont van egy átmeneti helyzet, amelyben minden ellenzéki pártnak azonos a politikai érdeke.

Egy olyan területről van szó, ahol a baloldalnak hagyományosan nem sok babér termett, Navracsics Tibor áprilisban is 20 százalékot vert a második helyezettre. Itt a Fidesznek gyengébb időszakaiban is jó esélye van 35-40 százaléknyi voks megszerzésére, és a Jobbik is 15 százalék fölötti szavazatot remélhet a tavaszi eredmények alapján. Vagyis a választási matematika szabályai szerint önmagában egy „baloldali” összefogás ugyanúgy nem számíthat győzelemre, mint áprilisban.

 

– Nyerni olyan Török Gábor típusú személy indításával lehetne, aki az összes ellenzéki szavazó számára elfogadható, beleértve a Jobbik szimpatizánsait is. El kell dönteni, hogy őket lefasisztázzuk, és hagyjuk nyerni a Fideszt, vagy pedig olyan ajánlatot teszünk, amit ők is mérlegelni tudnak – hangsúlyozta Schiffer. Az LMP társelnöke szerint ugyanakkor van egy másik döntési helyzet is: ha az LMP bedarálása és a „baloldali” táborba kényszerítése a cél, az ugyanúgy nem fog sikerülni, mint tavasszal. Ha viszont a Fidesz legyőzése, akkor ahhoz a teljes ellenzéki paletta számára elfogadható jelölt kell.

Szavaz az LMP társelnöke
Szavaz az LMP társelnöke
Soós Lajos / MTI

Schiffer kérdésünkre úgy fogalmazott: nekik van ilyen jelöltjük, és a nevét meg is osztották a többi ellenzéki párttal, de mást is el tudnak fogadni, aki megfelel a fenti paramétereknek. Az LMP amúgy elsőként jelentette be saját jelöltjét, Gerstmár Ferencet, aki azonban hajlandó visszalépni, ha van olyan független jelölt, aki valamennyi ellenzéki szavazótábor számára elfogadható. Számos jel utal azonban rá, hogy ismét nem a győzelem, hanem inkább a veszteségminimalizálás a fontos: az LMP-vel senki nem konzultált a Schiffer által piaci fundamentalistának nevezett Kész Zoltán jelöléséről, pedig azonnal jelezték volna, hogy az LMP-s szavazók megnyerésére nem ő a megfelelő ember, mint ahogy tudomása szerint a Jobbik sem állna mögé.

– Egyeztetésre továbbra is készek vagyunk, elvtelen alkukba viszont nem fogunk belemenni, és nem is a sajtón keresztül szeretnénk lefolytatni a megbeszéléseket – szögezte le Schiffer András. Hozzátette: közjogi értelemben nincs nagy jelentősége, hogy megmarad-e a kétharmad, a Fidesz politikája ettől nem fog megváltozni. Lélektanilag viszont nagyon fontos lenne, ha kiderülne, hogy a kormánypárt a jelenlegi közhangulatban egy jobboldalinak elkönyvelt körzetet sem tud megtartani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.