galéria megtekintése

A briteknek az uniós piac kell, de bevándorlók nem

Egy londoni lap szerint a britek tíz évre korlátoznák az uniós ­polgárok munkavállalását, de a közös piacban maradnának. Brüsszel kiborult.

Merő spekulációnak nevezte Ivan Korcok szlovák Európa-ügyi miniszter azt a brit lapértesülést, amely szerint az Európai Unió hozzájárulna ahhoz, hogy az Egyesült Királyság akár tíz éven át korlátozza az uniós polgárok munkavállalását.

Kelet-európai üzletek Nagy-Britanniában
Kelet-európai üzletek Nagy-Britanniában
Oliver Ellrodt / Reuters

A soros EU-elnök nevében nyilatkozó politikus a The Observer című lap „brit és uniós diplomatákra" hivatkozó hétvégi cikkére reagált. Az újság arról számolt be, hogy a szigetország a kilépése után is hozzáférne a huszonhetek belső piacához, viszont ideiglenes felmentést kapna a munkaerő szabad mozgására vonatkozó szabályok teljes körű alkalmazása alól. A londoni lap forrásai nem részletezték, hogy a kivételezés pontosan mit jelent. A Népszabadság által megkeresett tagállami illetékesek értetlenséggel fogadták a hírt, és tagadták, hogy bármilyen háttértárgyalások folynának az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatairól.

 

Kik ezek a nyilatkozó diplomaták? – kérdezte Margaritisz Szinasz, az Európai Bizottság szóvivője, amikor arra kérték, hogy reagáljon a brit lapértesülésre. Szinasz megerősítette, hogy az Egyesült Királyságnak még februárban beígért kedvezmények abban a pillanatban érvényüket vesztették, amikor megszületett a Brexitről szóló népszavazás eredménye. A 27 állam- és kormányfő ígéretet tett arra, hogy amíg a szigetország nem értesíti őket a kilépési szándékáról, sem hivatalos, sem nem hivatalos tárgyalások nem kezdődnek a viszony jövőjéről.

Az EP liberális frakcióvezetője viszont majdnem félrenyelte a reggeli kávéját, annyira komolyan vette az újsághírt – derül ki Guy Verhofstadt Facebook-bejegyzéséből. Első meglepetéséből felocsúdva a politikus mindjárt le is szögezte, hogy az „Euró­pai Parlament soha nem fog belemenni egy olyan megállapodásba, amely tíz évre gyakorlatilag véget vet az emberek szabad mozgásának".

Lengyel áru és lengyel eladó Londonban
Lengyel áru és lengyel eladó Londonban
Neil Hall / Reuters

Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel kutatóintézet vezető elemzője úgy véli: nem születhet olyan egyezség az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, amely valamilyen formában nem tartalmazza a munkavállalás szabadságának a korlátozását. Szerinte az EU-nak bele kell mennie a bevándorlás csekély mértékű csökkentését, vagy legalább a szinten tartását előíró megállapodásba, ennek alternatívája ugyanis a még erőteljesebb tiltás lenne. – Bár az Egyesült Királyság rengeteget nyert azon, hogy megnyitotta a munkaerőpiacát az uniós polgárok előtt, a politikai vezetésnek muszáj figyelembe vennie az emberek ellenszenvét. Ha választania kell, nem a belső piacra fog szavazni, amely ugyan fontos és hasznos az ország számára, de nem fog nélküle összeomlani – mondta lapunknak Darvas Zsolt.

A szakértő mindenki számára elfogadható megoldásnak azt tartaná, ha az EU-ból való kilépését követően a szigetország átmenetileg – például öt évre – csatlakozna az unió országain kívül Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát magában foglaló Európai Gazdasági Térséghez. – Az Egyesült Királyság továbbra is hozzáférne a közösség belső piacához, ugyanakkor elég időt kapna arra, hogy kidolgozza, milyen kapcsolatrendszert létesítsen az Európai Unióval. Emellett az EGT-szerződés biztosítja a részes országok számára a munkaerő-áramlás korlátozásának a lehetőségét – mondta Darvas. A kutató szerint nem a szociális juttatásokhoz való hozzáférés megnyirbálása, hanem a munkavállalók számának mérsékelt visszaszorítása lehet a majdani alku tárgya.

Michel Barnier tárgyal majd a Brexitről

Belülről ismeri az Európai Unió működését. Kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik az európai fővárosokban, és otthonosan mozog a londoni pénzügyi központ, a City világában is Michel Barnier. Az egykori francia külügyminiszternek és volt uniós biztosnak október elsejétől új feladata lesz: az Európai Bizottság a 65 éves konzervatív politikust bízta meg az Egyesült Királyság EU-s kilépésével kapcsolatos tárgyalások előkészítésével és vezetésével. (D. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.