galéria megtekintése

A beteg felépült, az orvos meghalt

0 komment

Ö. Z.

Lesz még rosszabb az ebola. A gyilkos kór Nigériában is terjed.

Nigériában már Lagoson kívül is van halálos áldozata az ebolának – jelentette be csütörtökön Onyebuchi Chukwu egészségügyi miniszter. Az áldozat egy orvos, aki egy, a vírusból végül felépült beteget kezelt. Port Harcourtban, a 21 milliós metropolis  melletti olajmezőn vesztette életét még augusztus 22-én, de Chukwu közlése szerint csak mostanra készültek el azok a vizsgálati eredmények, amelyek igazolták, hogy az orvos – akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra – az ebolába halt bele.

Megemlékezés az ebola egyik szintén nigériai és szintén orvos áldozatára
Megemlékezés az ebola egyik szintén nigériai és szintén orvos áldozatára
Afolabi Sotunde / Reuters

A maga 160 millió lakójával Nigéria a fekete kontinens legnépesebb országa. Az iskolák október 13-ig zárva vannak az egyre kétségbeesettebb kísérlet jegyében, hogy a gyilkos kórt valahogyan sikerüljön kordában tartani.

 

Nigériában eddig összesen hat emberrel végzett az ebola, amelyet egy Libériából érkező férfi, Patrick Sawyer hurcolt be az országb.

Az egészségügyi tisztségviselők sötét képet festenek az ebola miatt kialakult állapotokról Nyugat-Afrikában. Tom Frieden, az amerikai járványügyi központ (CDC) igazgatója úgy nyilatkozott, egyre több az eset, és „bár ne kellene ezt mondania”, de várhatóan csak rosszabbra fordul minden, mielőtt javulna a helyzet. Frieden szerdán találkozott Ellen Johnson Sirléaffal, az ebola által leginkább sújtott ország, Libéria elnökével. Utána mondta, hogy eddig példa nélküli fellépésre lenne szükség a gyilkos kór megállításához, amely WHO-adatok szerint 1427 áldozatot szedett már.

Tom Frieden szerint példa nélküli fellépésre lenne szükség
Tom Frieden szerint példa nélküli fellépésre lenne szükség
Jonathan Ernst / Reuters

A mostani a valaha volt legnagyobb ebolajárvány. Az egészségügyi hatóságok 2600 fertőzöttről tudnak. A legtöbben, 624-en Libériában haltak meg, és itt regisztrálták a legtöbb, 1082 fertőzöttet is.

Nem repülnek ebola sújtotta térségbe

Mindjobban elszigetelődik három nyugat-afrikai ország, mert az Ebola-járvány miatt egyre több légitársaság dönt úgy, hogy nem indít járatokat oda.

A párizsi kormány kérésére az Air France ideiglenesen felfüggesztette Sierra Leone fővárosába, Freetownba indított járatait, de továbbra is indít gépeket Guineába és Nigériába – amiben nincs sok logika, hiszen ebben a két országban is számos haláleset történt. Az Air France előtt egy nappal a British Airways jelentette be, hogy a jövő év elejéig, illetve a járvány lecsillapodásáig, nem indít járatokat Libériába és Sierra Leonéba. David Nabarro ENSZ-megbízott azonban nem örül a járatok felfüggesztésének, mert szerinte a növekvő elszigeteltség miatt a világszervezet nehezebben tudja elvégezni feladatát.

A Brussels Airlines eddig nem követte a két nagyot – hetente továbbra is négy járatot indít Libériába és Sierra Leonéba, hármat pedig Guineába, bár változhat a helyzet, hiszen a légitársaságnál e hétvégén újraértékelik a helyzetet. A belga légitársaság az utasok mellett az ENSZ számára negyven tonna egészségügyi felszerelést is visz az érintett térségbe.

Az ebola miatt érintett országok egészségügyi miniszterei ma találkoznak a ghánai fővárosban, Accrában, hogy megbeszéljék, miként védekezhetnének hatékonyabban a vírussal szemben.

Ebola

Tünete a magas láz, a hányás és a hasmenés, a vérzés és központi idegrendszeri károsodása

A fertőzötteknek akár a 90 százaléka is meghalhat. A halálozási ráta jelenleg 55 százalék körül van

A lappangási időszak kettőtől 21 napig terjedhet

Gyógyszer nincs rá, de a dehidratáció segíthet a betegeknek. A kísérleti fázisban lévő amerikai gyógyszer, a ZMapp

A vírust eredetileg gyümölcsdenevérek hordozták, amelyek Nyugat-Afrikában néhol ínyencségnek számítanak

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.