galéria megtekintése

48 órán belül megvédenek

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 19. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Sosem látott mélyponton van a NATO és Oroszország közötti kapcsolat Alexander Vershbow NATO-főtitkárhelyettes szerint. Kérdés, hogy mennyire nyugtatta meg a kelet-európai államokat azzal az ígérettel: a NATO 48 órán belül bármely szövetségest meg tud védeni.

– Az elmúlt negyedszázad után újra veszélyben van az euroatlanti térség békéje – adta meg az alaphangot a NATO amerikai főtitkárhelyettese, Alexander Vershbow a Duna Intézet által rendezett budapesti konferencián. Délről a terroristacsoportok és a vallási szélsőségek fenyegetnek, kelet felől Oroszország. Az orosz fenyegetéssel olyan fogalmak élednek újra, mint a befolyási övezetek, a határok megváltoztatása vagy az idegengyűlölő nacionalizmus.

– Fontos, hogy a szuverén államok maguk dönthessenek a jövőjükről, és a befolyási övezetek ne térjenek vissza Európába – utalt Vershbow az orosz katonai beavatkozásra Ukrajnában és a Krím félsziget orosz bekebelezésére. Más kérdés, hogy Moszkva kész tények elé állította a nemzetközi közösséget, és az amerikai diplomata által emlegetett reakciók (a NATO–orosz együttműködés felfüggesztése, gazdasági szankciók) érdemben ezen nem változtattak.

Noha a NATO-vezető úgy fogalmazott, hogy „Oroszország nemzetközi elszigeteltsége csak növekedhet”, John Kerry amerikai külügyminiszter és Vlagyimir Putyin múlt heti találkozója ennek éppen az ellenkezőjét mutatta.

 

A konferencia címében feltett kérdésre (Meg lehet-e védeni Közép-Európát?) Vershbow határozott igennel válaszolt. Azzal érvelt, hogy a NATO megerősítette jelenlétét a keleti szövetségeseknél, és fokozták a titkosszolgálatok közötti információcserét is. Ám az ígéret, hogy a NATO 48 órán belül bármely szövetségesét képes megvédeni, aligha nyugtatja meg például a balti államokat, amelyeket amúgy is aggasztanak a közelükben zajló orosz hadgyakorlatok.

A főtitkárhelyettes kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az atlanti szövetség tervez-e állandó jelenlétet a balti térségben, ahol most csak ideiglenesen állomásoznak a néhány száz fős NATO-egységek.

Észt katonák NATO-gyakorlaton
Észt katonák NATO-gyakorlaton
Ints Kalnins / Reuters

Erősíteni kell a „köztes” országok képességét arra, hogy ellenálljanak az orosz nyomásnak – tett megfoghatatlan ajánlásokat Alexander Vershbow. Szerinte Ukrajnát és az Oroszországgal szomszédos többi államot is segíteni kell a reformok végrehajtásában.

Arra azonban, hogy mennyire kiszámíthatatlanok Moszkva lépései, saját maga hozott példát. Még 2009-ben, egy évvel az orosz–grúz háború után találkozott Grúziában Miheil Szaakasvili elnökkel, aki közölte: „Figyelje meg, a Krím félsziget lesz a következő!” Vershbow elismerte, hogy ezt akkor őrültségnek tekintették.

A védelmi kiadásokon spóroló NATO-tagállamok is kaptak némi dorgálást. A főtitkárhelyettes –mellesleg Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet rockzenekarának egykori dobosa – arról beszélt, hogy nemcsak erős politikai, hanem erős anyagi elkötelezettségre is szükség van. A magyar védelmi költségvetést alacsonynak nevezte, és hozzátette: reméli, hogy az közelít majd a NATO-célkitűzéshez, vagyis a GDP (bruttó hazai termék) két százalékához.

Martonyi: Nem voltunk felkészülve

Új biztonsági realitás jellemzi Európát, amely valójában nem is új, évszázadokon át jelen volt, de néhány évtizede azt hittük, hogy már vége – mondta a konferencia bevezetőjében Martonyi János volt külügyminiszter. Visszatért tehát a régi biztonsági koncepció, amely keveredik az újfajta fenyegetéssel (hibrid háború, kiberháború), növelve a bizonytalanságot és a kiszámíthatatlanságot. Ukrajna kapcsán Martonyi úgy vélte, hogy a NATO nem volt felkészülve egy szuverén európai államnak egy nukleáris nagyhatalom általi lerohanására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.