galéria megtekintése

Versenytársat kap a Mol, átrendeződhet a hazai üzemanyagpiac

0 komment


Marnitz István

Gyökeresen átrendezheti a magyar üzemanyagpiacot a cseh Unipetrol magyarországi cégalapítása. Közben a nemzetközi nyersolajár tegnap is padlót fogott, így szinte biztos, hogy jövő héten ismét csökken az üzemanyagok ára.

Tavaly októberben – a magyar közvélemény számára mindeddig jobbára észrevétlenül –, mindössze hat nappal az után, hogy a lengyel PKN Orlen tulajdonában lévő cseh Unipetrol alulmaradt a Mollal szemben a hazai Agip-kutakért folytatott versenyben, a cseh olajcég magyar leányvállalatot alapított Unipetrol RPA Hungary néven.

Mint arról akkor beszámoltunk, a Mol mellett új, de annál fajsúlyosabb szereplőként az Unipetrol is ringbe szállt az eladófélbe került, olasz hátterű Agip-kúthálózatért.

Hazai szakértők szerint a – többi között a legnagyobb cseh olajfinomítót is irányító – anyavállalat egye­lőre csak az üzemanyag-nagykereskedelmet bízza az új cégre, ám folyamatosan vizsgálják a kútvásárlási lehetőségeket is. Egy szakértő szerint jelenleg a magyar kútpiacon egyedül az Unipetrol jöhet szóba komoly vevőként.

 
Benzinkutakra fenheti a fogát a régiós óriáscég
Peter Andrews / Reuters

Visszatérő vélemény a pia­con, hogy a legkönnyebben a második legnagyobb hálózatot üzemeltető Shellt lehetne eladásra bírni, de korábbi nyilatkozatai alapján akár az OMV is elfogadhat egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Igaz, a derűlátásra okot adó forgalmi adatok ­miatt az ár egyre magasabb. Az Unipetrol akkor is felmerülhet vevőként, ha az európai versenyhatóság csak bizonyos számú töltőállomás értékesí­tése fejében engedélyezné a Molnak az Agip-ügyletet.

Az új leányvállalat ­megalapítása az Unipetrol hosszú távú piaci érdekei, üzleti tevékenysége erősítését szolgálja – üzenték lapunknak a cseh cégtől. Főbb területük a szilárd, folyékony és gáznemű üzemanyagok nagykereskedelme, valamint motorhajtóanyagok kiskereskedelme.

A cégalapítás segít közelebb kerülni a vevőkhöz, és beleilleszkedik az Unipetrol finomítói részesedésnöveléséből fakadó forgalomnövelési terveikbe is – írták. A PKN Orlen és a hozzá tartozó Unipetrol a kelet-közép-európai energiapiac legnagyobb szereplője. A Mollal ápolt viszonyukat leginkább a békés egymás mellett élés jellemzi. (Hernádi Zsolt Mol-vezér éppenséggel a lengyel cégóriás elnökének, Jacek Krawiecnek nyilatkozott nagyfokú cinizmussal az ellene folyó eljárásról egy 2014 nyarán nyilvánosságra került beszélgetés tanúsága szerint.)

Igaz, nem is nagyon közösködnek. Mi több, a Mol épp a cseh Agip-kutak felvásárlásával tört borsot a lehetőségre szintén pályázó Unipetrol orra alá. Utóbbi viszont a finomító kisebbségi részesedését halászta el a Mol elől. Egy jó évtizede felmerült a Mol és a PKN Orlen egyfajta egyesítésének gondolata is, de ez végül lekerült a napirendről.

Eséspárti elemzők

Tegnap reggel több mint 11 éves mélypontra, 33 dollár alá esett az európai üzemanyagárak szempontjából irányadó Brent típusú nyersolaj tőzsdei ára. A befektetők ugyan felrántották az árat, ami lapzártánkra 34 dollár körül látszott megpihenni, mindazonáltal ez a szint is évtizedes mélypont. A Bloomberg számításai szerint az esés összesített mértéke immáron 72 százalék a 2014 júniusában mért 115 dolláros csúcshoz ­képest, amikor megindult az árak drasztikus csökkenése. A közvetlen olajpiaci okokat az elemzők a minden eddiginél magasabb készletekben, az USA-beli olajkitermelés emelkedésében, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete döntésképtelenségében, valamint a Szaúd-Arábia és Irán között kirobbant konfliktusban látják. Nem hagyható figyelmen kívül a kínai tőzsdék tegnapi zuhanása, de az állítólagos észak-koreai hidrogénbomba-robbantásról szóló találgatások sem. A nyersolajár jövőjével kapcsolatban a szakértők változatlanul eséspártiak. A Guardiannek Paul Stevens, a Chatham House professzora azt mondta, a kurzus akár a hordónkénti 20 dollárt is megütheti, mielőtt a termelők ténylegesen visszavennének. Többen felhívják a figyelmet arra az ördögi körre, amelynek lényege, hogy az olajbevételek csökkenését az olajországok pánikszerű termelésnöveléssel igyekeznek ellensúlyozni, ami további áresést okoz. Noha a benzinár ma (pénteken) három forinttal nőtt, ez még a hét elején 39 dollár közelébe emelkedő olajár hatása. Az átfutási idő néhány nap, így a jövő héten már szinte biztosan csökken az üzemanyagok ára. (M. I.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.