galéria megtekintése

Védtelenek az ingatlanpiacon

Miközben boldog-boldogtalan ingatlanértékesítőnek áll vagy ilyen pozícióba keres munkatársat, a szolgáltatás színvonala egyre rosszabb. Eközben az ellenőrzés és a felelősségre vonás szabályai hiányoznak, ami fogyasztóvédelmi szempontból is aggályos.

Nyolc pontban összefoglaltam az egyik belvárosi ingatlaniroda munkatársának, hogy hol, milyen lakást keresek. Egy összegben, hitelfelvétel nélkül vásárolnék. Azóta több e-mailt is kaptam, de azokban gyakorlatilag válogatatlanul felsorolták az irodához beadott új lakásokat. Csakhogy azok közül egy sem felelt meg az általam felsoroltaknak, amit jeleztem is, de semmi nem változott – meséli értetlenül Anna, aki három hete keres lakást. Akadt olyan közvetítő, aki állította, nem csúsztatott zsalus technológiával épített lakáshoz viszi őt, ám a helyszínen kiderült, mégis. Anna máig nem érti, miért­ rabolták az idejét.

Nem hoz feltétlen nyugalmat az ingatlanos hozzá nem értése
Nem hoz feltétlen nyugalmat az ingatlanos hozzá nem értése
Szabó Bernadett / Népszabadság

A felélénkült forgalom miatt az ingatlanpiaci szakemberek köre is jócskán felhígult. Csak az elmúlt öt napban többtucatnyi álláshirdetés került fel az online portálokra, amelyekben a cégek ingatlanértékesítőt, -közvetítőt, -tanácsadót, -értékbecslőt keresnek – és korántsem csupán a lakáspiacon már aktív szereplők igyekeznek bővíteni csapatukat. Bankok, pénzügyi szolgáltatók, sőt korábbi tevékenységi körüket bővítő vállalkozások is lehetőséget látnak ezen a területen.
Mindez azonban várhatóan még csak a kezdet; az új otthonteremtési program nyomán az elmúlt másfél évben tapasztaltnál is jobban pezseg majd az ingatlanpiac. Egyre nagyobb szükség lesz az értékesítőkre.

 

A hirdetők általában kötetlen munkaidőt ígérnek, és nemtől, életkortól, munkaerő-piaci vagy családi státusztól függetlenül várják a jelentkezőket. Míg a válság kezdetekor az ingatlanközvetítők még a vételár 0,5-1 százalékának megfelelő összegű jutalékért dolgoztak, ez mára 4-5,5 százalékra nőtt, de speciális megbízások esetében akár ennek többszöröse is lehet. Miközben a közvetítés díja megháromszorozódott, a szolgáltatás színvonala csak visszafogottan javult, sőt.

– Már egy háromhetes tanfolyam elegendő ahhoz, hogy valaki ingatlanközvetítőként kezdjen dolgozni. Jogi diplomával például automatikusan jár az ingatlanközvetítői végzettség. Találtunk olyan e-learning tanfolyamot, amellyel mintegy 85 ezer forintból képzett ingatlanközvetítővé válhatunk. Ez már egy garázs eladásával megtérül.

Gyakran egy 10-12 munkatárssal működő irodánál csak egyetlen ember rendelkezik a szükséges végzettséggel, és a jelenlegi szabályok szerint ez elegendő ahhoz, hogy erre hivatkozva az összes többi kolléga is lakásokat, házakat értékesítsen. Nincs az ellenőrzésre vonatkozó jogszabály, problémás esetekben pedig – például ha egy adásvétel után olyan hibára derül fény, ami felveti az ingatlanos felelősségét is –, csak bíróság dönthet a vitában – mondta a Népszabadságnak Kispál Sándor, a Magyar Ingatlanszövetség (Maisz) főtitkára.

Miközben az értékesítőknek és közvetítőknek minden esetben igazolniuk kellene végzettségüket az ügyfelek előtt, részletesen ismerniük kellene a szóban forgó ingatlan műszaki paramétereit, állapotát, a tulajdoni lapon szereplő adatokat, a bejegyzett jelzálogjogot és egyéb forgalomkorlátozó jogokat, emellett tisztában kellene lenniük az adásvételi és hitelszerződésekkel kapcsolatos tudnivalókkal, a tapasztalatok szerint ez a legritkább esetben van így. Pedig például a társasházakra vonatkozó speciális szabályok ismerete nélkül a vásárló könnyen olyan helyzetbe kerülhet, mint az a házaspár, amelytől az adásvételi szerződés megkötése előtt többtucatnyi tulajdonos – a leendő szomszédok – elővételi jogról lemondó nyilatkozatát kérte az ügyvéd. Az ingatlanközvetítőnek még csak arról sem volt fogalma, hogy a társasház lakói lemondtak erről a jogról, amit az aktuális előírások szerint egy közgyűlési határozattal megtehettek.

– Legtöbbször a közvetítők egyetlen célja, hogy a vevő és az eladó minél előbb aláírja az adásvételi szerződést, ők pedig megkapják a jutalékot. Míg akadnak országok, ahol vaskos jogszabályok rendelkeznek az ingatlanközvetítői tevékenység végzéséhez szükséges feltételekről, az ellenőrzés mikéntjéről és a felelősségre vonásról, Magyarországon ezek gyakorlatilag teljesen hiányoznak, ami fogyasztóvédelmi szempontból igencsak aggályos – hívta fel a figyelmet Kispál Sándor. A kormányban nincs gazdája az ingatlanszakmának, így egyelőre hiábavaló törekvésnek tűnik a jogszabályok európai normákhoz igazítása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.