galéria megtekintése

Várnak a csokosok az új lakásokra

Nyaralni mentek a vevők és az eladók is, sokan pedig az új lakások, házak megépülésére várnak, ezért átmenetileg alábbhagyott a viharos adásvételi láz az ingatlanpiacon. Júliusban országszerte mintegy 9800 lakás, ház cserélt gazdát, ami húsz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Ennél kevesebb szerződéskötés csak a szezonálisan nyári időszakhoz hasonlóan visszafogott forgalmú januárban történt az idén – derül ki a Duna House részletes ­piaci elemzéséből.

Kallus György

A visszaesés egyik oka egyértelműen az, hogy a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kalkuláló családok a támogatás elbírálására, de még inkább a potenciá­lisan megvásárolható ingatlanok megjelenésére várnak. Erről árulkodik az is, hogy Kelet-Magyarországon hirtelen 16 százalékra ugrott az új építésű ingatlanok részaránya a forgalomból. Ez annak köszönhető, hogy a második legnépesebb városban, Debrecenben már beindult néhány nagyobb építési projekt. Összehasonlításképpen: Pest megyében 4, Budapesten ­mindössze 2 százalék az új építésű ingatlanok aránya. Ezek nagy számban egyébként leghamarabb jövő év elején kerülhetnek a piacra.

 

Akadnak olyanok is – egyre többen –, akik a négyzetméterárak egyes fővárosi kerületekben és településeken drasztikus mértékű megugrását látva a gyors vásárlás helyett a kivárásra voksolnak. Mindenesetre az ingatlan.com friss előrejelzése szerint a lakáspiac fellendülése kitart legalább két-három évig.

A következő 15 hónapban 15-20 ezer új lakás jelenhet meg a piacon, és bár a kínálat elkezdett felzárkózni az erős kereslethez, a válság alatt elmaradt építkezések miatt továbbra is több mint 100 ezer lakás hiányzik a piacról.

Azok harmadát viszont, akik vásárolnak, továbbra is a befektetők teszik ki (ők átlagosan 62 négy­zetméteres ingatlanra tettek szert 26,5 millió forintot költve), minden negyedik vevő nevére pedig élete első ingatlanja került júliusban.

Buda előz

Fordulat következett be a budapesti kerületek versenyében a Duna House júliusi analízise szerint, 62 hónap után ugyanis először vezeti a népszerűségi ranglistát egy budai kerület (a XI.), igaz, alig maradt le mögötte a két korábbi favorit, a XIII. és a XIV. kerület. A panelek a keleti országrészben 163 ezer, nyugaton 170 ezer forintos négyzetméteráron forogtak, míg a fővárosban 275 és 327 ezer forint között. A téglaépítésű lakások átlagára Budán közelítette az 530 ezer forintot, Pesten a 340 ezret.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.