galéria megtekintése

Százmilliárdos offshore üzlet a letelepedés

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 28. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Maradhat átláthatatlan tulajdonosi hátterű, külföldi offshore cégek kezében a magyar letelepedési kötvények értékesítése. Tavaly 1836 külföldi állampolgár összesen 140 milliárd forint értékben vásárolt ilyen állampapírt.

Kósa Lajos véletlenül baráti tüzet zúdított párttársa, Rogán Antal frakcióvezető ötletére. A Fidesz-alelnök véleményét még vasárnap, a bevándorlásról tartott tájékoztatóján kérdezték azzal kapcsolatban, hogy a magyar állam offshore cégek közbeiktatásával értékesít úgynevezett letelepedési kötvényt külföldieknek. A konstrukció lényege, hogy aki legalább 300 ezer euróért – tavaly még 250 ezerért – állampapírt vásárol és minimum öt évig megtartja, soron kívül letelepedési engedélyt kap Magyarországon. (Hasonló megoldásokra a világ több országában is van példa.)

A közvetítő cégek közül egyedül az Arton Capital székhelye van Magyarországon
A közvetítő cégek közül egyedül az Arton Capital székhelye van Magyarországon
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Kósa Lajos akkor erről úgy nyilatkozott, hogy a mai helyzetben támogatná a letelepedési államkötvény közvetítésének államosítását. (Szabó Tímea, a PM társelnöke hétfőn egy ilyen tartalmú módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek.) Alig egy nappal később viszont már egészen máshogy ítélte meg a kérdést. Legalábbis abból a levélből, amelyet a Fidesz-frakció küldött hétfőn az RTL Klubnak, az derült ki, hogy az alelnök tájékozódott az ügyben, és most már támogatja a frakcióvezető álláspontját.

 

Amint arról korábban beszámoltunk, a Rogán Antal által kidolgozott konstrukcióban a letelepedési államkötvényt a magyar állammal szerződött forgalmazóktól tudják megvásárolni a külföldiek. A vállalkozásokat – a magyar eljárásrendben szokatlan módon – az Országgyűlés – ugyancsak Rogán vezette – gazdasági bizottsága jelölte ki, meghatározva, hogy az állam egyes partnerei mely országok állampolgáraival állhatnak kapcsolatban, és területileg hol szolgáltathatnak. A bizottság külön határozott minden társaság alkalmasságáról, Rogán maga tekintette át a vállalkozásokat, tett javaslatot a szerződéskötésre, és a jegyzőkönyvek tanúsága szerint a testület minden további nélkül el is fogadta indítványait.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) internetes oldalának tanúsága szerint jelenleg hat vállalkozás értékesít letelepedési állampapírt. Ezek közül kizárólag az Arton Capital Hungary Kft.-t jegyezték be Magyarországon, így tulajdonosai megismerhetők, székhelye a budapesti Székely Mihály utca 8. számú épületben van. A többi társaságot azonban rendre olyan országban alapították, amely a cégeket terhelő alacsony adókról ismert. Az Arton mellett a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund, a máltai székhelyű Discus Holdings Ltd., a ciprusi Innozone Holdings Ltd., a szingapúri Euro-Asia Investment Management Pte Ltd. és a liechtensteini Vol-Dan Investments Ltd. kapott lehetőséget a kötvények értékesítésére.

Utóbbi vállalkozások tulajdonosi háttere így igencsak bizonytalan. Rogán, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azonban korábban többször is kiállt a konstrukció mellett, mondván: az a cég, amelynek ismertek a tulajdonosai, nem offshore. Márpedig a Fidesz frakcióvezetője szerint az említett cégek nem offshore vállalkozások, mert a gazdasági bizottság előtt felfedték hátterüket. Az ÁKK azonban az Átlátszóval korábban azt közölte, nem tudnak arról, hogy kik állnak ezek mögött a cégek mögött.

Bevándorlók, akik kedvesek a Fidesznek

Az értékpapírok eladásából származó bevétel kulcsfontosságú a 2015-ös költségvetés finanszírozásában. Az Államadósság Kezelő Központnak ugyanis 160 milliárd forintnyi euróra lesz szüksége, amit a Letelepedés, illetve a Prémium Euró Magyar Államkötvények  értékesítéséből vonnának be. Arról, hogy ehhez hány „gazdaság menekültet” kell befogadnunk, itt olvashatnak.

A gazdasági bizottság által akkor közzétett adatok szerint a Vol-Dan a liechtensteini Walter Wachter tulajdonában van, míg a Hungary State Special Debt Fund azé a Simon Mué, aki Magyarországon elsősorban a BorsodChem tulajdonosaként ismert Wanhua nevű kínai világcég vezetője. A Discus Holdings a korábban saját bevallása szerint adótervezéssel foglalkozó (ez általában a nagyüzemi offshore cégalapítás megszépítő elnevezése) Kiss Lászlóé. Az Innozone Holdings bevallott tulajdonosa és ügyvezetője Földvári Gábor, míg az Euro-Asia Investment az Asian Capital Investment Group birtokában áll. Az egyetlen magyarországi székhelyű cég, az Arton Capital tulajdonosa a valószínű névadó, bulgáriai lakcímű Tchilinguirian Armand Arton. Ám azt nem tudni, hogy még jelenleg is az említett urak állnak-e a cégek mögött.

A közvetítő vállalkozások szép summát tesznek zsebre a letelepedési kötvények értékesítése után. A fellelhető internetes oldalaik szerint csak kezelési költségként 40–45 ezer eurót (12,5–14 millió forint) kérnek el az ügyféltől. A forgalomra sem lehet panasz. Miként arról nemrég beszámoltunk, 2014-ben – a megugró érdeklődés eredményeként – összesen 1836 külföldi állampolgár vásárolt ilyen kötvényt. Miután tavaly még 250 ezer eurót kellett fizetni, így az összesített forgalom 305 forintos átlagárfolyamon számolva megközelítette a 140 milliárd forintot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.