galéria megtekintése

A szegényebbeket eladósodásba is döntheti a csok

4 komment


Sándor Tünde

A hitelkérelmezők többsége használt lakások megvásárlásához igényelte a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) – ez derül ki abból a levélből, amit Bangóné Bodnár Ildikó MSZP-s képviselő kapott írásbeli kérdésére Varga Mihály megbízásából.

Összesen 14 200 kérelmet fogadtak be a hitelintézetek idén január eleje és július vége között, és valamivel több, mint 11 200 szerződést kötöttek az ügyfelekkel. Ennek csaknem kétharmada – 8400 darab – szólt használt lakás vásárlásáról, csaknem 2600 új építésről és vásárlásról, 235 pedig lakóépület-bővítésről.

Csok címszó alatt új lakás építésére és vásárlására 15,4 milliárd forint összegben kötöttek szerződést, ebből 12,5 milliárd forint volt kamattámogatott kölcsön. Használt lakásra 11,7 milliárd forint a megkötött csokszerződések értéke, és 27 milliárd a kamattámogatott kölcsönöké. Összesítésünk szerint

 
a használtlakás-piacra csaknem 39 milliárd forint, az újlakás-piacra 28 milliárd forint áramlik majd.

Feltűnően kevés a lakóépület-bővítésre csokot és kamattámogatott kölcsönt igénylők által felvett összeg.

A csok kapcsán a szocialista képviselő azt írta, hogy hiába az új lakásokra vonatkozó több 10 milliós ígéret, ha nincs miből nekifutni a vásárlásnak. A támogatási rendszer most elsősorban

azokon segít, akik piaci alapon is hitelhez jutnának, a szegényebbeket súlyos eladósodásba is döntheti.

Tállai András államtitkár válaszában azt közölte, hogy „mivel a kedvezmény igénybevételének nem feltétele a támogatásban részesülők jövedelmi helyzetének vizsgálata, a Nemzetgazdasági Minisztérium erre vonatkozóan nem rendelkezik információval." Részletesen kitér ugyanakkor az államtitkár a támogatottak körére gyerekszám alapján. Eszerint 37 százalékuk vállalt a kedvezmény fejében gyereket: ők elsősorban új lakást építők, akiknek 53 százaléka tervez családbővítést. Kiemelkedően magas – 82 százalék – köztük a legalább három gyereket tervezők aránya.

Felpezsdít az enyhítés

A vevők egyértelműen az új építésű lakásokra várnak, a piac pedig felpezsdült a csokszabályok enyhítéseinek hírére. Ezek közül is különösen a tervrajzról lehetővé tett vásárlás izgatja az embereket – jelezte a Duna House ingatlanforgalmazó hálózat. A támogatás eddig csak a használatba vételi engedély megszerzése előtt 120 nappal volt igényelhető, miközben ilyen stádiumban lévő eladó lakás nagyon kevés volt a piacon. Ezért is volt alacsony a csokosok aránya az elmúlt három hónapban az új építésű lakásokra hitelt igénylők körében. Kelet-Magyarországon alig 4, a nyugati országrészben 1,5, a fővárosban egy százalék alatti arányt mértek – mondta Fülöp Krisz­tián, a Hitel Centrum Kft. vezetője. Jövő év végéig több mint 20 ezer lakással bővülhet a piac, az új építésű projektekre sokan várnak. Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője szerint ez és a hirtelen árnövekedés az oka, hogy az idei lakáspiaci forgalom nagyjából a tavalyi képet mutatja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.