galéria megtekintése

Szerencsevadászok verik fel a lakásárakat

Csaknem két és fél ezren igényeltek eddig családi otthonteremtési kedvezményt, ám átlagosan lényegesen kevesebbet, mint a maximális összeg. Megjelentek viszont a szerencsevadászok a használt lakások piacán, és felverik az árakat.

Több mint hatmilliárd forint értékben összesen 2400 családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésére vonatkozó kérelmet fogadtak be a pénzintézetek az év első két hónapjában – jelentette be kedden Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. Egy hónap alatt tehát valahogy több mint duplájára ugrott ez az adat, hiszen az MTI már­cius elején készített körképe még 1100 igénylésről számolt be. Mindenesetre a most közzétett 2400-zal számolva az igénylések átlagos összege 2,5 millió forint, ami jelentősen elmarad a maximálisan igénybe vehető 10 (+10) millió forinttól.

Sokan próba szerencse alapon verik dobra a lakásukat
Népszabadság

A végső szabályokat csak februárban fogadták el, a kérelmek befogadása pedig ezután kezdődhetett, a téli időszakban pedig eleve kevés lakás épül – hívta fel a figyelmet az államtitkár. A kormány egyébként tavaly decemberben, a program meghirdetésekor úgy becsülte, országosan több mint 200 ezer család felel meg a legmagasabb támogatás elnyeréséhez szükséges feltételeknek, azaz ennyi háztartásban él három vagy több gyermek. Az OTP Banknál, amely a piac legnagyobb szereplője, idén húszezer kérelemre számítanak átlagosan 1,5 millió forint értékben.

 

A támogatás bevezetésének egyik hatása az ingatlanpiacon az lett, hogy az eladók gyakorlatilag elszakadtak a valóságtól, és – főként Budapest belső kerületeiben – jócskán túlárazzák a lakásokat. A potenciális vásárlók körében a legnépszerűbbnek számító XIII. kerületben tucatjával hirdetik például a 25 négyzetméter körüli használt lakásokat 15, de akár 17 millió forintért is, azaz 600-680 ezer forint közötti négyzetméteráron. Az ingatlanközvetítők azonban felhívják a figyelmet: az irányárakat nem szabad összekeverni azzal, ami végül az adásvételi szerződésekre kerül, utóbbiak ugyanis lényegesen alacsonyabbak.

Nagyon sokan az egyre ­emelkedő árakról szóló hírekből indulnak ki, és úgy vélik, eljött az ideje, hogy megpróbáljanak valamilyen általuk elképzelt – valójában azonban irreá­lisan magas – áron túladni a lakásukon. Ha nem ajánl senki ennyit, megtartják az ingatlant. Nagy Andrea, a Balla Ingatlanirodák bel- és észak-budai irodájának vezetője szerint sok most a piacon az olyan eladó, akinek nem komolyak az eladási szándékai, csak próba szerencse alapon vág bele az értékesítésbe.

Tapasztalatai szerint ugyanakkor a kiváló állapotú és fekvésű lakásokért valóban hajlandók az átlagosnál nagyobb összegeket fizetni a vevők, sőt a felfelé licitálás sem ritka. A készpénzes vevők alkupozíciója jobb, mint azoké, akik hitelre vagy például csokra várnak.

Kiszámíthatóságra vágynak

A kiszámítható lakáspolitika fontosságára hívták fel a figyelmet az építőipar és az ingatlanpiac szereplői egy keddi szakmai rendezvényen. A 2000-es évek közepén még 35-40 ezer lakás épült évente, 2010 után már csak 8-10 ezer – mondta Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) ügyvezető elnöke. A szocpollal sok volt a visszaélés, esetenként rossz minőségű házak épültek, a költség­vetésnek pedig egyre növekvő terhet jelentettek a kamattámogatások. Súlyos problémákhoz vezettek a devizahitelek is. A korábbi hibákat most el kellene kerülni – mondta Maráczi. Kemény Péter, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alelnöke szerint elegendő forrásra és stabil jogi háttérre van szükség. Tavaly az ingatlanfejlesztők 5000 lakást építettek, ez három-ötszörösére nőhet – véli Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke. Míg tavaly a csokot 95 százalékban használt lakásra vették fel, az elmúlt három hónapban 45 százalékban magánerős építkezésre kérték – mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank főosztályvezetője. Új lakásokra alig igényelték a támogatást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.