galéria megtekintése

Szállodát is álmodik a Forma-1 mellé Mogyoród

Felkészültek a 31. magyar Forma-1-es futammal járó rohamra a vendéglátóhelyek, kempingek és magánszállások. A szurkolóknak viszont a hosszabb várakozásra érdemes felkészülniük a beléptető kapuknál – a nyugat-európai terrortámadások miatt ugyanis a megszokottnál szigorúbb lesz az ellenőrzés.

Egy szálloda építése és egy olyan kiemelt rendezvény létrehozása is szerepel Mogyoród és a Hungaroring Zrt. nemrég kötött hosszú távú partnerségi megállapodásának tervei között, amely a Forma–1-es futamon kívül még legalább évente egyszer jókora közönséget vonzana a községbe – mondta a Népszabadságnak Paulovics Géza, Mogyoród polgármestere. Azt, hogy ez mekkora beruházás lehet, egyelőre nem tudni. A versenypályát üzemeltető vállalkozás egyébként a település legnagyobb iparűzési adót fizető vállalkozása.

Jenson Button, a McLaren versenyzője majdnem teljes valójában a pályán
Jenson Button, a McLaren versenyzője majdnem teljes valójában a pályán
Földi Imre / Népszabadság

„A vártnál egyelőre valamivel kevesebb jegy fogyott eddig, de jó időt jósolnak hétvégére, úgyhogy bízunk benne, hogy sok magyar felkerekedik majd, és ideér a futamra" – mondta a lapunknak a polgármester. Az elmúlt években a nyugat-európai szurkolók mellett egyre több vendég érkezett a Forma–1-es Magyar Nagydíjra Lengyelországból, Romániából (különösen Erdélyből) és Szlovákiából is. Az önkormányzatnál arra számítanak, hogy ez a trend idén is folytatódni fog.

 

A terepet jól ismerő – főként német – turisták közül egyre többen választják a tömegközlekedést Budapestről. HÉV-vel vagy az Újpest központból induló busszal érkeznek ahelyett, hogy a dugóban ücsörögnének. Jelentősebb forgalomnövekedés egyébként csütörtöktől várható a Hungaroring környékén, 17 és 19 óra között rendezik ugyanis a bokszutca-látogatást. A sportszerető közönség ekkor kerülhet a legközelebb a pályán a versenyautókhoz – és akár a pilótákhoz is.

„Arra mindenképpen érdemes számítani, hogy a beléptetés a megszokottnál több időt vesz majd igénybe a kapuknál, mert a nyugat-európai terrorcselekmények miatt szigorúbb az ellenőrzés. A csomagok átvizsgálása mellett szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel is számolni kell" – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Ami a már meglévő szállodákat illeti, Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke lapunknak azt mondta, hogy egyelőre a tavalyi foglaltsági szintet közelíti a forgalom a szálláshelyeken, illetve 1-2 százalékkal elmarad attól, ám az árbevétel 5 százalékkal meghaladja a 2015-öst. (A turisztikai adatokon belül gyakorlatilag lehetetlen különválasztani a Forma–1-re érkező közönséget és azokat, akik más célból – például városnézésre vagy üzleti útra – érkeznek Budapestre.) Tavaly a magyar futam négy napja alatt a szobafoglaltság közel hat, az átlagár csaknem 52, az egy szobára jutó árbevétel pedig több mint 64 százalékkal volt magasabb az egész hónap átlagánál a statisztikák szerint. A versenyre érkezők ötöde öt vagy annál több napot tölt el Magyarországon.

Román, szlovák és osztrák rendőrök is segítenek

A Forma 1-es Magyar Nagydíj négy napja alatt mintegy ezer rendőr biztosítja majd a futamot – jelentette be a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivője. A PMRFK munkatársainak tevékenységét készenléti rendőrök, de román, szlovák és osztrák rendőrök is segítik majd, továbbá lovas, kutyás és motoros rendőrök is szolgálatot teljesítenek – közölte Beluzsárné Belicza Andrea. Ideiglenes rendőrőrsöt is kialakítanak, amelyet egészen hétfő reggelig fel lehet keresni. Forgalmi korlátozásokra csütörtök délután kell számítani. Péntektől a pálya felé egyirányúsítják az utakat, a verseny vége után pedig kifelé. A szabálytalanul parkoló autókat elszállítják.

A magyar futamra érkező közönség összetétele évről évre változik, elsősorban a világbajnokság aktuális állásától függően. A legtöbben jellemzően Németországból, Nagy-Britanniából, Ausztriából és Olaszországból érkeznek. Idén az egyéni bajnokság állása szerint a tabella első 8 helyezettje között két finn versenyző is akad, ami megnövelheti az északi vendégek számát.

Arról, hogy a vendégek aktuálisan milyen közlekedési móddal közelítik meg a versenyt, a Magyar Turisztikai Ügynökségnek nincs információja. Mint kérdésünkre írták: megalapozottnak tűnik a következtetés, hogy ahogy Budapest légi úton történő elérhetősége egyre javul, úgy érkeznek egyre többen repülővel a futamra. Egy néhány éve készült kérdőíves felmérés adatai alapján a vendégek nagyjából ugyanakkora arányban érkeznek autóval és repülővel (40, illetve 37 százalékban). Ez az arány mára valószínűleg kissé elmozdult a légi út irányába.

Hatmilliárd csorog a kasszába

A futam közvetlenül és áttételesen is hasznot hajt az országnak, hívták fel lapunk figyelmét a Magyar Turisztikai Ügynökségnél. Ez elsősorban a turizmusban jelenik meg. A KPMG számításai alapján a futamhoz kötődő állami adóbevétel évente több mint hatmilliárd forint. Ennél is fontosabb, hogy a nagydíj a világ egyik legnézettebb sporteseményeként évről évre óriási hírverés az országnak. A közvetítések reklámértéke a becslések szerint szintén hatmilliárd forint. Igaz, jókora az ezzel szemben álló rendezői jogdíj összege is. (Lásd táblázatunkat.) Az egyenleg azonban – ha elfogadjuk a KPMG számításait, amelyeket a kormányzati szereplőkön kívül senki nem látott még – így is pozitív.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.