galéria megtekintése

Szabad a csok a határ mentén

5 komment


M. László Ferenc

Kapkodhatják a fejüket a bankárok: a családi otthonteremtési kedvezményről szóló kormányrendelet szerint a külföldi kérelmezőket nem utasíthatják el csípőből, akár ők is részesülhetnek a 10+10 milliós otthonteremtési támogatásból. Márpedig a lendületesen fejlődő román és szlovák határ menti városok már kiterjesztették vonzáskörzetüket Magyarországra, és sokan költöznek ki az „agglomerációba".

Rajka kis falu 4-5 percre a szlovák és az osztrák határtól, óránként indul közvetlen buszjárat egyenesen a pozsonyi nemzeti színházig. A település lakosságának több mint fele szlovákiai, a falu lényegében Pozsony agglomerációjához tartozik. A két ország uniós csatlakozása után tömegesen költöztek a térségbe a szomszédos főváros lakói, mert jóval olcsóbban és kellemesebb környezetben tudtak ingatlant venni.

A trend a közeljövőben erősödni fog, az építési vállalkozók sok munkára számítanak – mondta a Népszabadságnak Kiss Vince polgármester, aki szerint a faluban most is 12 telekre terveznek új lakásokat. A Szlovákia felől érkező keresletet a csok is tovább növelheti, elvégre külföldi állampolgároknak is jár a támogatás, feltéve, hogy hazánkban van a bejelentett lakóhelyük.

A 10+10 milliós otthonteremtési kedvezmény híre már el is jutott a külföldiekhez

 

– számolt be lapunknak egy ingatlanban is utazó budapesti ügyvéd.

A pozsonyi kitelepülés 2004 után futott fel, és idővel olyan mértéket öltött, hogy még a Magyar Tudományos Akadémia érdeklődését is felkeltette, ezért 220 oldalas esettanulmányt készítettek. Ebből kiderül, hogy a határ magyar oldaláról elsősorban Rajka, Dunakiliti, Dunasziget és Feketeerdő került be Pozsony és Dunaszerdahely vonzáskörzetébe, ahol meglehetősen elszálltak az ingatlan­árak, mára félmillió forint fölé kúsztak a négyzetméterárak.

A megkérdezettek négyötöde szlovák nemzetiségű volt, 66 százalékuk gondolta, hogy magyar nyelvtudás nélkül is elboldogul lakhelyén, megszerette a környezetét. Kovalcsik Zsuzsa, a dunaszerdahelyi Remax ingatlanközvetítő vezetője lapunknak azt mondta, a pozsonyiak nettó átlagkeresete 1100-1200 euró (370 ezer forint) körül mozog, tehát van elég jövedelmük akár a maximális, tízmilliós hitel felvételéhez, amit kedvezményes kamattal kaphatnak meg. Az érdeklődés továbbra is nagy Rajka és Mosonmagyaróvár iránt, a Remaxnál külön közvetítő foglalkozik a kitelepülőkkel.

Készülnek a kivitelezők, a határ mentén élénkül a külföldi kereslet
Teknős Miklós / Népszabadság

Szlová­kiában nincs állami támogatás, csak kamattámogatás az új építésű ingatlanra 35 éves korhatárral. Ennél a magyar csok sokkal kedvezőbb. Hidasnémeti Kassa közelségéből profitál, Nagyváradról pedig sokan költöztek ki Ártándra, Bedőre, Biharkeresztesre, mert a romániai városban felmentek az árak.

Volt olyan magyarországi település, ahol a romániai lakók aránya elérte a 20-30 százalékot. A csok bevezetése és az áfacsökkentés újra meglódíthatja ezt a folyamatot. Az egyik leglendületesebben fejlődő romániai régióban, Bánátban más a helyzet. A Hitch & ­Mosher ügynökség munkatársai szerint a térségben eleve magasabbak az árak, mint Nagyváradon, az új építésű lakások négyzetméterára 800-950 eurónál (260-300 ezer forintnál) kezdődik. Tehát errefelé még jobban megéri az áttelepülés, különösen hogy a román 133 ezer forintos nettó átlagfizetés már összemérhető a Csongrád megyei 135 ezerrel. Az olcsóbb magyar lakások felvásárlásának ebben a térségben korábban is erős hagyományai voltak, számos aradi lakos vett házat a 2000-es évek végén Battonyán.

Uniós szigor

Nem egy jogi kiskapunak vagy figyelmetlenségnek köszönhető, hogy külföldiek is igényelhetik majd a csokot – mondta a Népszabadságnak Kende Tamás. A nemzetközi jogász szerint az uniós jog köti ki, hogy az állami juttatásokat nem lehet állampolgársághoz kötni, általában tilos állampolgársági alapon diszkriminálni. Így a kormányrendelet csak azt várja el, hogy bejelentett lakóhellyel rendelkezzen Magyarországon. Egy EU-n kívüli ország polgárától pedig azt, hogy bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezzen, ha menekült, akkor menekült vagy oltalmazott jogállást szerezzen.

(Közreműködött: Hajba Ferenc)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.