galéria megtekintése

Sok cég bukott a vasárnapi zárva tartással

16 komment


Batka Zoltán

Bár a piac túlélte a vasárnapi bezárás következményeit, az ágazat egyes cégei és a vásárlók is megsínylették a kormány mellényúlását. A legnagyobbat a hazai üzletek bukták. Éppen azok, amelyeknek a kabinet kedvezni akart.

Újra benépesülthetnek az üzletek
Újra benépesülhetnek az üzletek

Nem az a kérdés, hogy mekkora veszteséget szenvedett az ágazat a boltzártól, hanem az, hogy mekkora növekedéstől esett el – vélekednek elemzők a vasárnapi bezárás hatásairól. A kormány ugyanis tavaly akkor hajtotta végre az intézkedést, amikor a kiskereskedelem erősödőben volt a 2012-es mélypont után. A bezárást közvetlenül a kiskereskedelemben 15–18 százalékos forgalomnövekedést hozó húsvéti szezon előttre időzítették. Így a hatása csak annyiban volt érezhető, hogy a korábbi évekhez hasonlóan nem volt kiugró húsvéti élénkülés a forgalomban.

A nyár elejére a piac rendezte a sorait, az év végére összességében 5,5 százalékkal erősödött a kereskedelmi forgalom az előző évhez képest. Bár valójában a fogyasztás még mindig a 2008-as, válság előtti szint alatt van, a kormány kommentált, a vasárnapi bezárás gerjesztette a fogyasztást. A piacon azóta is él a sanda gyanú, hogy a KSH forgalmi becslései túl optimista képet mutatnak, a valóságban csak 2-3 százalék közötti a bővülés.

 

Az érezhető volt, hogy a kormány kezéből hamar kicsúszott az irányítás. Részint azért, mert a kormány szándékaival ellenkező gazdasági folyamatok indultak el a piacon. A bezárás indokai között sokszor emlegették, hogy a kormány a „hazai tulajdonú”, illetve „családi” kisboltoknak kedvez, s ezt a multik rovására teszi. A Gfk Hungária Piackutató becslése szerint a legkisebb boltokhoz 100 és 260 milliárd forint közötti forgalom csoportosult át. Ugyanakkor ezek drágább üzletek, így a háztartások ugyanannyi pénzért kevesebbet kaptak.

Ráadásul a szabályok miatt csak a kisboltok egy része tudott kinyitni. Vasárnap csak a tulajdonosok vagy a családtagok lehettek az üzletben, ám nem mindenkinek volt hadra fogható rokona. Így viszont a boltzár valójában felgyorsította a már korábban elindult kisbolt-leépülési hullámot. Erre utal, hogy a Nielsen legfrissebb adatai szerint a kisboltok körében jelentősen, hét százalékkal nőtt a forgalom, ugyanakkor a boltok öt százaléka tűnt el egy év alatt.

Ennél is nagyobb gondot okozott, hogy a törvény 200 négyzetméterben limitálta a vasárnap nyitva tartható boltok körét. Ám ezzel a hazai boltláncok üzleteinek egy részét is bezárásra ítélte. Így viszont e láncok nagyobb versenyre kényszerültek a multikkal. A hétvégi bevásárlás lehetőségeinek beszűkülésével a vásárlók kénytelenek voltak rövidebb idő alatt jóval több terméket vásárolni, ami automatikusan az ilyen bevásárlásokra kitalált hipermarketeknek és diszkontoknak kedvezett.

A hatalmas hipermarketeknek korábban éppen az volt a problémájuk, hogy többségüket a kilencvenes évek végi növekedésre jellemző óriási eladótérrel és nagy kasszasorral építették. A forgalom csökkenése miatt évek óta küzdöttek azzal, hogy nem tudtak mit kezdeni a méretükkel. De a vasárnapi bezárás hirtelen előny lett, elvégre szombaton náluk volt a legkisebb a zsúfoltság.

A GfK tavaly nyári felmérése már mutatta, hogy komoly a baj: a vasárnapi bezárás bevezetése óta a hipermarketek és a diszkontok ­piacrészesedése is dinamikusan erősödött, a hazai boltláncok pozíciója ellenben 6,8 százalékkal esett. Piaci pletykák szerint éppen a kormányközeli kapcsolataival gyakran a sajtóba került CBA sínylette meg nagyon a bezárást.
A plázák zöme a vasárnapi bezárással együtt is hozta a forgalmi elvárásait, de a vasárnap kongó üzletsoron a vendéglátósok egy idő után már ki sem nyitottak, és vaskos mínuszokat könyveltek el.

A lapunk által korábban megszerzett – és a kormány által letagadott – 2011-es NGM-hatástanulmány azt rögzítette: a vasárnapi bezárás akár 50 milliárdos terhet is róhat a büdzsére, továbbá tízezres elbocsátás várható az ágazatban. A jövendölések csak részben teljesültek, noha a 2011-es tanulmány recessziótól szenvedő pia­con készült. Míg az országban nőtt a teljes munkaidős dolgozók száma, addig tavaly összességében kilencezerrel csökkent a kereskedelemben foglalkoztatottaké, aminek vaskos része a boltzárnak tudható be.

Mennyire gyorsan lehet kinyitni?

- Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke: „Hiába ígérte még pénteken a miniszterelnök úr, nem lett semmiféle egyeztetés.”

- Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke: „Abban bíztunk, hogy az elmúlt év eredményei alapján egy népszavazásig eljut a vasárnapi zárva tartás.”

- Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára: „A hátsó szándékokat nem firtatom. Nemcsak a vasárnapi bezárást törli el a kormány, hanem visszaállítja az éjjel-nappal nyitva tartó közérteket is.”

- Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára: „Elképesztőnek tartom, hogy miért kellett ennek eltörlésére valamivel több mint egy évet várni.”

- Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége főtitkára: „Most a kérdés, hogy mennyire gyorsan lehet újra kinyitni.” (Á. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.