galéria megtekintése

Megszavazták, újra nyitva lehetnek a boltok vasárnap

13 komment

A T. Ház biztos többséggel, a kormány- és az ellenzéki pártok szinte teljes egyetértésében eltörölték a boltok vasárnapi zárva tartását. A kereskedelmi dolgozók vasárnapi pihenését kilobbizó kereszténydemokraták többsége a tartózkodás gomb megnyomásával protestált. A kormánytagok egy része színvallás helyett inkább a távolmaradást választotta.

Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást kedden a kormány javaslatára, mivel az a kabinet szerint megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben, és hasznosságáról az elért eredmények ellenére sem sikerült meggyőzniük az embereket.

A képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztését, amely alig több mint egy év után törli el a vasárnapi pihenőnapról szóló rendelkezéseket.

A parlament nyilvántartása szerint a zárást eredetileg kezdeményező kereszténydemokrata frakcióból kilencen tartózkodtak, hárman jelen voltak, de nem szavaztak. A KDNP-ből Hoffmann Rózsa igazoltan volt távol, két kereszténydemokrata kormánytag – Seszták Miklós és Simicskó István – megszavazta a módosítást.

 
A KDNP eredeti álláspontjának megfelelő nem gombot a pártból egyedül Harrach Péter frakcióvezető választotta véleménye kifejezésére.

A KDNP-seken kívül a fideszes Boldog István, illetve – meglepő módon – az ellenzéki Együtt politikusa, Szelényi Zsuzsanna tartózkodott.

Az előzmények tükrében néhány fideszes eljárása is figyelemre méltó. Pártjából nemmel egyedül Szatmáry Kristóf szavazott.

Négyen igazoltan tartózkodtak távol. Közülük hárman – Szijjártó Péter, Fazekas Sándor és Budai Gyula – kormánytagok. Lázár János és Balog Zoltán EMMI-tárcavezető neve mellett pedig az áll, hogy nem szavazott. A rendszer nem jelzi, hogy jelen lettek volna, ugyanakkor nem szerepelnek az igazoltan távol maradók sorában se. Pedig Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón még határozottan kiállt a vasárnapi zárva tartás fenntartása mellett, vagyis a mostani módosítások ellen. Hasonló megoldást választott Kövér László házelnök és Kubatov Gábor is. A javaslat mögé 104 fideszes állt be.

Az MSZP 15 képviselője hasonló álláspontra helyezkedett, négyen pedig nem szavaztak. 21 jobbikos szintén igent mondott és hárman nem szavaztak. Az LMP-ből hárman igent mondtak, ketten távol maradtak. A függetlenek – a DK, az Együtt, a PM politikusai és a tényleg függetlenek – szinte egy emberként támogatták a javaslatot. A már említett Szelényi Zsuzsanna tartózkodott, a PM-es Szabó Tímea pedig nem szavazott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.