galéria megtekintése

Százmilliárdba fájhat Orbánék diadalmenete

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 12. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

A kormányzati elképzelések szerint 2017 elejétől a főváros és térsége, valamint Észak-Magyarország már az államtól kaphatja az áramot. A jelenleg is zajló alkufolyamatban a német eladó engedhetett az áron, de még így sem filléres ügyről van szó.

A jelek szerint a német RWE irányítása alatt álló Elmű-Émász tényleg arra készül, hogy az év végével el-, illetve átadja több vagyonelemét, így a lakossági áramszolgáltatás jogát is a magyar államnak. A magyar állam és a német fél között májusban aláírt szándéknyilatkozat szerint az áramszolgáltató csoport átadja a lakosságot is magába foglaló úgynevezett egyetemes szolgáltatási jogot az állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatónak, több lépcsőben értékesíti ügyfélszolgálati leányvállalatát, valamint eladja hazai hálózatüzemeltető cégei 49-49 százalékát is.

Ez utóbbi hálózatos leánycég az Elmű Hálózati Kft. a minap tette közzé a cégközlönyben, hogy 261 milliárdról 228 milliárdra csökkenti jegyzett tőkéjét. A hivatalos indok veszteségrendezés, illetve a saját tőke más elemeinek emelése, amit a cégnél nem kívántak továbbiakkal kiegészíteni. Elképzelhető, hogy az indokok között szerepelt a hálózatos cégeket – az államiakat-önkormányzatiakat egyaránt – sújtó közművezeték-adó is.

Sokat fizet az állam, de az RWE még a spájzban marad
Sokat fizet az állam, de az RWE még a spájzban marad
Jászai Csaba / MTVA

 

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság pont emiatt indított Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárást, amely ügyben hírek szerint a magyar kormány vesztésre áll. Vagyis – a tarifák tetszőleges belső átrendezése mellett bár, de – a hálózatos cégek számára előbb-utóbb szinte bizonyosan meg kell téríteni a rájuk kirótt közművezeték-adót.

Számviteli szakemberek szerint a tőkevágás arra is utalhat, hogy az állammal folytatott alku során csökkent a hálózati cég 49 százalékának lehetséges vételára. Ha ugyanis a menedzsment a könyv szerinti érték alatt adná el a társaság 49 százalékát, ezért papíron akár bíróság előtt is felelhetne. Ám ha az eladás előtt lecsökkentik a nyilvántartott értéket, e felelősség alól máris mentesülnek.

Mindemellett nyilvánvaló, hogy a lépések az RWE teljes körű egyetértésével zajlanak: a német társaság nemcsak az Orbán-kabinet kiszorítósdija miatt mehet bele az eladásba, hanem az anyaországi pénzszűke okán is. Ráadásul annak ellenére, hogy a Fidesz-kommunikáció az adásvételt az 1995-ös magánosítás előtti állapot visszaállításaként igyekszik tálalni, az RWE valójában nem mond le nyereséggel kecsegtető magyarországi üzletágairól, így a hálózat irányítója marad, és a jól fizető üzleti ügyfelek kiszolgálását is megtartja.

Az Elmű hálózati cégének jegyzett tőkéjéből kiindulva ugyanakkor a 49 százalék vételára is közelítheti a százmilliárd forintot. Nem beszélve arról, hogy az Émász-hálózat teljes jegyzett tőkéje is 85 milliárd forint. (Ezt ismereteink szerint nem tervezik mérsékelni.) Arra, hogy a fővárost és térségét, valamint Észak-Magyarországot átszövő hálózatról az RWE hosszú távon se tervezhet lemondani, ismereteink szerint az is utal, hogy csak több lépcsőben adná át az államnak hazai ügyfélszolgálati kft.-jét.

A hálózat üzemeltetése ugyanis a „kereskedelemhez” hasonló szintű ügyfélszolgálat működtetését igényli. A hálózati cégek vagyonmozgása része a külföldi energiacégek számára továbbra is évi tízmilliárdos osztalékok kifizetését lehetővé tévő nagy számviteli varázslatnak. E vállalkozásokat 2006-ban hárommillió forint jegyzett tőkével alapították, és csak a vezetékrendszerek újbóli felértékelését követően tettek szert több százmilliárdos vagyonra.

A tőzsdén is jegyzett Elmű és Émász október 20-ra meghirdetett közgyűlései az eladás tárgyában szintén nem sokat bíznak a fantáziára. A nyilvános napirendi pontok szerint a megjelenteknek arról kell szavazniuk, hogy az Elmű és az Émász lemondjon-e a lakosság ellátási jogáról, és azt adja-e át az augusztusban alapított Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt.-nek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter eddigi bejelentéseiből az szűrhető le, hogy sikeres tárgyalások esetén január elsejei hatállyal üthetnék nyélbe a szerződést, az átadás-átvétel viszont – a tapasztalatok alapján – akár egy évet is igénybe vehet.

Ismereteink szerint elképzelhető, hogy a gázipartól eltérően a lakossági áramfogyasztókat nem az ENKSZ irányítása alá tartozó állami Főgáz, hanem egy új, állami áramszolgáltató veheti át (akár az újonnan alapított Elmű-Émász Energiaszolgáltató bázisán). Az érintett több mint kétmillió közép- és észak-magyarországi fogyasztó tehát 2017. január 1-jétől kaphatná az államtól az áramot úgy, hogy hálózata továbbra is német többségi tulajdonban maradna. Így tehát az ügyfélszolgálatokon továbbra is két ablakhoz kéne járulni, attól függően, hogy számlával, avagy leolvasással kapcsolatos gondunk akad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.