galéria megtekintése

Sesztákozni csak pontosan, szépen

2 komment

A szerk.

Akár megtiszteltetésnek is vehetnénk, hogy a Magyar Nemzet a fideszes visszásságokat feltáró írásaink közül a Seszták Miklósról szólóknak kiemelt figyelmet szentel.

Míg más kormánypárti politikusok kínos ügyei a lapot rendre hidegen hagyják, addig a nemzeti fejlesztési miniszterről szóló tudósításainkat láthatólag velünk együttérezve idézi.

Mindezzel a Magyar Nemzet több legyet üt egy csapásra. Hisz mostantól akárki megláthatja, hogy a lap a) nem kritikátlanul kormánypárti b) elismeri a kormánnyal kritikus orgánumok munkáját c) a magyar sajtó szabadabb, mint valaha. A Seszták Miklósról szóló Magyar Nemzet-cikkeknek a média szabadságát bizonygató következő kormányjelentések élén a helyük.

 

A mindenkori hatalom ellenőreiként örülhetnénk is a nem várt sikernek. Mégis vegyes érzéseink vannak. Van egy olyan olvasat is, hogy valójában csak arról van szó: a Magyar Nemzet mögött álló vállalkozók valami miatt összekaphattak a Seszták mögött állókkal.

Míg a baloldali (vagy annak tartott) figurák közéleti kilövésére a Magyar Nemzet-Hír TV-tandem tényleg irigylésre méltó szellemi erőket képes felvonultatni, addig a Seszták elleni taktikai hadműveletben egyelőre botladozni látszik. Ma ugyan selyemzsinórral felérő publicisztikában adták ki a tárcavezető útját, de egyelőre önálló oknyomozásra nem tellett. (Igaz, a Hír TV karakterlövészei már akcióba lendültek.)

Ha ránk hivatkoznak, kénytelenek vagyunk megjegyezni néhány apróságot. Seszták Miklós ugyanis szereti összezavarni a hallgatóságot, hogy aztán a másik fél által félreértett szavait cáfolva győztesen kerüljön ki a vitából.

A Magyar Nemzet állításával szemben például lapunk kérdésére a miniszter nem tagadta, hogy a Haváz Bt.-n kívül más cégben is tulajdonos lett volna. Miniszteri meghallgatásain ülve azt olvashatta, hogy szerintünk a Balla Tibor és Bandi (korábbi nevén Nagy és Társa) Bt. kültagja volt. Rapid válasza úgy hangzott, hogy ilyen bt.-ről "még nem tud", de várja a bizonyítékokat.

Pontosabban többször azt a nekünk tulajdonított állítást cáfolta, hogy jelenleg is bt.-tag lenne. Ilyet viszont nem állítottuk. Az el nem hangzó állítás cáfolata tehát formálisan igaz. Utólag úgy tűnhet, hogy a tényleges állításra valójában nem reagált.

Habár cikkünk nem szorult bizonyításra - az állítás forrásául szolgáló elektronikus adatbázisok közhitelesek -, a miniszter óhajára mégis beszereztük a részletesebb akták másolatait. Így bukkantunk a másik, szintén felszámolt egykori bt.-jére, a Havázra. Amikor papírkötegekkel felszerelkezve a miniszternek szegeztük a kérdést, hogy akkor kültag volt-e a Balla Tibor és Bandi, illetve Haváz Bt.-ben, sajtóosztálya már mindkettőre igennel felelt. Összefoglalva: míg meghallgatásain a miniszter bt.-tulajdonlása kapcsán elkente a választ, addig másfél hónappal később már mindkettőt elismerte.

Az offshore-ozással szintén csínján kell bánni. A Magyar Nemzet mai publicisztikája - a ránk hivatkozó tudósítások alapján is - arra a következtetésre jut: "kiderült", hogy a miniszternek vannak külföldi vállalkozásai. Ez nem igaz. Ezzel a lap - vélhetőleg szándékai ellenében - csak a tárcavezetőnek ad muníciót a kezébe. Hisz ha valamit, akkor ezt Seszták eddig tételesen cáfolta. Igaz, mint arra korábban rávilágítottunk, ez a vád - bizonyítékok híján - eddig komoly lapban meg sem jelent. Eddig a miniszter (a bt.-ügyhöz hasonlóan) azt cáfolta, amivel senki nem vádolta.

E helyt tehát Seszták Miklóshoz hasonló határozottsággal szögezzük le: a tárcavezető nem volt és most sem tulajdonosa semmiféle külföldi, így "offshore-jellegű" társaságnak sem. Persze a magunk részéről tegyük hozzá: a jelenleg ismert adatok alapján. Az offshore-gyanú ugyanis sűrűn körbelengi a minisztert. Rendszeresen offshore-jellegű cégekhez társult, azok cégeinél, tisztségviselői megbízásából ügyvédkedett. Ráadásul, míg egyrészt tagadta, hogy ezekhez a cégekhez az ügyvédkedésen túl bármi köze lett volna, addig másrészt igencsak a szívére veszi, ha bárki le meri offshore-ozni e társaságokat. Álláspontja alátámasztásául az offshore fogalmának meghatározásába is erősen belebonyolódott, amiből végül az a definíció bontakozik ki, hogy ha egy cégnek van tulajdonosa, akkor az már nem lehet offshore. Mindazonáltal abban a karaktergyilkolászási fogásban nem tudunk a jobboldali sajtóval tartani, hogy ha egy cég tulajdonosai ismeretlenek, akkor biztos az épp célkeresztben lévő személy áll mögötte.

Mindennapi munkánk ezúttal egy fideszes belső hatalmi harc muníciójává lett. Ami, ha majd a nagy háttéremberek kiegyeznek, úgy ülhet el, mintha sohasem lett volna. Hisz a Magyar Nemzetet sosem zavarták kormánytagok, vezető fideszes politikusok offshore haverjai vagy konkrét offshore cégei. Az igazi kérdés tehát az, hogy a jövőben is ilyen harcias marad-e, érzékeny lesz-e a Fidesz hajóját rendszeresen megkoccantó offshore-zátonyokra, vagy ha fönt megkötik a békét, onnantól Seszták (vagy a következő Seszták) ismét csak egy őszinte, úgy nemzetileg, mint szakmailag mélyen elkötelezett, a baloldal által méltatlanul támadott harcostárs lesz-e.

De addig is: karaktergyilkolni csak pontosan, szépen. Főleg saját térfélen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.