galéria megtekintése

Ráfizethet a Csányihoz köthető vágóhíd, ha nem helyieket dolgoztat

1 komment


Ungár Tamás

Decemberben indul a Csányi Sándorhoz köthető mohácsi vágóhíd, amely komoly gondban lehet vállalásaival. Ha egy helybélivel kevesebbet foglalkoztat, mint amennyit vállalt a 180 milliós önkormányzati támogatásért cserébe, 600 ezer forintot fizet a városnak. Ha hatvaneggyel kevesebbet, 180 milliót. A támogatási szerződés garanciális passzu­sait az utóbbi időben enyhítették.

Szeptemberben kezdődik a vágás, s az év végén már csaknem teljes kapacitással dolgozik Mohácson az MCS Vágóhíd Zrt. A helybéliek és a szakma szerint Csányi Sándor érdekeltségének számító, 21 milliárd forintos beruházás eredményeként megvalósuló üzem évente egymillió sertést vág le és darabol majd fel. Az idehaza óriásinak számító egységet a húsipari szakma Csányi érdekkörébe sorolja, még annak ellenére is, hogy a bankár cége, a Pick Szeged tavaly kiszállt az MCS Zrt.-ből.

Ebben az épületben indul Magyarország legnagyobb vágóhídja
Ebben az épületben indul Magyarország legnagyobb vágóhídja
Laufer László

Ám a részvénytársaságot birtokló Ho-Me Vagyonkezelő 2000 Kft. gazdája, Nagy György szoros üzleti kapcsolatban áll Csányival, s nem mindig lehet tudni, hol húzódik a két topvállalkozó „birtokhatára". Az is Csányi-érdekeltségnek láttatja a mohácsi vágóhidat, hogy a hírek szerint az üzem indulását köve­tően bezár a Pick Szeged Zrt. 370 embernek munkát adó pécsi egy­sége, s akkortól a mohácsi vágóhíd látja el darabolt hússal a Pick szegedi, bajai és alsómocsoládi egységeit.

 

Mohács 180 millió forint kedvezménnyel adta el a beruházónak azt a 23 hektáros önkormányzati telket, amelyre a cég felépíti az üzemet. Cserébe vállalta, hogy az üzemben 2017-től 300, míg 2018-tól 2022-ig 350 helybélit foglalkoztat. Ha a vágóhíd saját hibájából eltér ettől, akkor – a megállapodás szerint –

vissza kell fizetnie a 180 milliós kedvezményt.

Ám a közelmúltban a cég kérésére módosult Mohács és az MCS Zrt. közti foglalkoztatási szerződés. Akkor kell visszafizetni a teljes kedvezményt, ha a foglalkoztatási vállalás több mint 20 százalékban nem teljesül (vagyis ha 2017-től 240-nél, 2018-tól pedig 280-nál kevesebb mohácsi kap munkát a vágóhídon).

Hány helyi vágja a sertést?
Hány helyi vágja a sertést?
Mediaworks

A 20 százalékos tűréshatáron belül ahány mohácsival kevesebb nyer alkalmazást a vágóhídon, annyiszor 600 ezer forintot kell visszafizetni az önkormányzatnak. Persze csak akkor, ha saját hibájából nem vesz fel elég helybélit. A beruházó által kezdeményezett szerződésmódosításra a legutóbbi ülésén mondott igent a Duna-parti város képviselő-testü­lete, a város nem indokolta meg a módosítást. Az MCS vezetői számunkra elérhetetlenek voltak.

A bezárásra ítélt pécsi Pick-üzem dolgozóinak felajánlották, hogy dolgozhatnak a mohácsi vágóhídon. Ám ez az ajánlat még nem konkretizálódott – tudtuk meg Bibók Istvántól, a Pick üzemeiben tevékenykedő Élelmiszer-ipari Munkavállalók Független Szakszervezetének (ÉMFSZ) elnökétől. A pécsi üzem henteseinek havi nettója 150-210 ezer forint, ezért a pénzért a szakmunkások vállalnák az ingázást, ha utóbbit a munkáltató finanszírozná. ­Erről még nem indult hivatalos tárgyalás.

Külföldön havi 1200 eurót keresnek, itthon beérnék ennek a kétharmadával, hisz így megúsznák a külön­élés anyagi terheit. Vagyis havi 250 ezer forintért hazajönnének – állítja felméréseire hivatkozva a szakszervezet. Eddig a cég nem szólt arról, hogy mennyi pénzt hajlandó áldozni a kintiek visszacsábítására, mondta az ÉMFSZ elnöke.

Van munkaerő, de nem elég képzett

A 17 ezer lelkes Mohácson 11,5 százalékos a munkanélküliség, 350-400 embernek csupán a közmunka ad megélhetést. Vagyis van bőven munkát kereső helybéli. Hentesből viszont nincs nagy túlkínálat. Mohácson két éve felszámoltak egy 120 embert foglalkoztató húsüzemet, ám az ott dolgozók kétharmada már külföldön dolgozik. Így a 700 fősre tervezett MCS Vágóhíd inkább csak betanított és segédmunkásokat szerződtethet Mohácsról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.