galéria megtekintése

Nem a plázákat zavarja a stoptábla

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 06. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A nagy alapterület csak a törvény szerint akadály az építkezés előtt, valójában a kormány átláthatatlanul dönt, milyen 300 négyzetméter feletti beruházást engedélyez. Azért vannak multik, amelyek rendre pórul járnak.

A „magyar kiskereskedőkről” szóló lózungok ellenére a nemzetgazdasági és a vidékfejlesztési tárcák közös plázastopbizottsága korábban a több tízezer négyzetméteres, zömében nemzetközi hátterű plázaberuházások többségét engedélyezésre javasolta. A jelek szerint egyes esetekben a kérelmező vállalkozások offshore háttere sem zavarta a döntéshozókat. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adatai szerint 2011 óta április végéig 211-en kértek felmentést a plázastop alól, ebből 117 beruházás kapta meg a zöld fényt, míg 78 kiskereskedelmi beruházás terve még jó darabig az asztalfiókban marad.

A döntéseket különösen érdekessé teszi, hogy a 300 négyzetméteresnél nagyobb kiskereskedelmi beruházások elé adminisztratív korlátot állító rendelkezéseket Brüsszel is élesen támadja. Mint arról korábban beszámoltunk, az unió a második fokozatba léptette a korábban elindult kötelezettségszegési eljárást, vagyis nem fogadta el a magyar indokokat.

Azt egyelőre nem tudjuk, miért – szakmai berkekben úgy vélik, hogy nem is önmagában a törvény lehet a problémás. A kormány ugyanis a plázastopot névleg a „helyi környezet védelmének érdekében” vezette be. Ez ellen az unió nem emelhet kifogást. Ugyanakkor az unió vizsgálhatja azt, hogy a törvény végrehajtása során érvényesül-e a versenysemlegesség elve. A döntések nem ezt mutatják.

 

Az újabb plázák építését korlátozó jogszabályt 2011 novemberében fogadta el az Országgyűlés többsége. A törvény tervezetét eredetileg a Lehet Más a Politika (LMP) nyújtotta be, ám teljesen más formában. A Fidesz az eredeti LMP-s javaslatot gyakorlatilag kisajátította, majd tökéletesen a saját ellentétébe fordította.

A végső szabályozás szerint 2014 végéig Magyarországon nem épülhet 300 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi létesítmény. Ez alól a vidékfejlesztési és a nemzetgazdasági tárca delegáltjaiból álló plázastopbizottság javaslatára adhat felmentést a nemzetgazdasági miniszter. (A jog mindeddig tehát Varga Mihályt illette meg.)

A Greenpeace aktivistáinak is több érvük van, mit a kormánynak
A Greenpeace aktivistáinak is több érvük van, mit a kormánynak
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A szaktárca a rendszert érdekes közleményben védte meg, amely szerint „az Európai Bizottság ismét a nemzetközi nagyvállalatok érdekeit helyezte előtérbe a magyar kisvállalkozásokkal szemben, amikor kötelezettségszegési eljárást indított a hatályos kereskedelmi szabályozás miatt hazánk ellen.”

Ezen túlmenően az NGM úgy látta, hogy „a korlátozásokat megelőző években az elszaporodó hipermarketek, plázák a piacgazdaság javát szolgáló gazdasági verseny helyett hátrányos következmények sorát hozták magukkal, magyar kiskereskedők ezreit tették tönkre, lehetetlenítették el.”

Valójában azonban a „magyar kiskereskedőkért” harcba szálló kormányzat egy éve még csont nélkül átengedte a lengyel Echo Investment Bosnyák téri beruházását, a 32 ezer négyzetméteres Mundót, a Carion 60 ezer négyzetméteres, XIII. kerületi fejlesztését, a City Development Győrbe tervezett, 44 ezer négyzetméteres multifunkcionális központját vagy az IKEA 37 ezer négyzetméteres áruházát.

Az engedélyt nem az óriásoknak tagadják meg
Az engedélyt nem az óriásoknak tagadják meg
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Meggyőzte a bizottságot a Futureal 42 ezer négyzetméteres, XI. kerületi vállalkozása is, valamint a német ECE-csoport aquincumi plázaberuházása, illetve az osztrák Swietelsky Dunakeszire tervezett, 18 ezer négyzetméteres kereskedelmi és szolgáltatóparkja.

A plázastoplistából inkább az körvonalazódik, hogy a kormány elsősorban a hazai láncokkal – CBA, Coop – szemben agresszív árversenyt támasztó diszkontokat próbálja kordában tartani. A Lidl–Aldi duónak eddig egyetlen beruházását sem engedélyezték, miközben a konkurensek üzletei sorra kapják a zöld fényt.

Igaz, mint arról korábban írtunk, ha elvétve is, de több CBA-s hátterű vállalkozás igényére is nemet mondott a bizottság. Hogy pontosan mikor mi alapján döntenek, az továbbra is rejtély.

A rendszer ma tökéletesen átláthatatlan – nincsenek nyilvános kritériumok, feltételek, előírások. Hogy az unió kifogásolja-e a transzparencia hiányát vagy sem, azt még nem tudni. Mindenesetre tény: a plázastopról szóló törvény csak elnagyoltan szól a helyi infrastruktúra védelméről. Úgy tudni, hogy az elutasító határozatokba is jobbára a törvénynek ezt a néhány szűkszavú passzusát másolgatják be a döntéshozó hivatalnokok.

Igaz, egyre kevesebbszer. Az utóbbi időben már nem tudni ugyanis nagy alapterületű beruházásról. Ennek részben az is oka, hogy az NGM egy ideje valamiért nem közli, hány négyzetméteres beruházásokra mondtak mégis igent. A másik ok viszont piaci: recesszióban kevesebben építkeznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.