galéria megtekintése

Palotát vettek – Ingatlanban utazik az MNB

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 18. számában
jelent meg.

Hírösszefoglalónk
Népszabadság

Tízmilliárd forint értékű budapesti luxusirodaházat vásárolt a jegybank. Az MNB az utóbbi időszakban több ingatlannal bővítette portfólióját, a budai várnegyedben az Akadémia üresen álló épületét vette meg, míg dolgozóinak pihenéséhez a tiszaroffi kastélyszálló tűnt a legalkalmasabbnak.

A tiszaroffi kastély megvásárlásával pár napja már nagy feltűnést keltő Magyar Nemzeti Bank (MNB) most újabb ingatlanszerzéssel hívta fel magára figyelmet. Az Index hírportál információja szerint a jegybank nemrég megszerezte a főváros V. kerületében, a Nyugati térnél álló Eiffel Palace irodaházat. Az ingatlan tulajdoni lapján az MNB augusztus elsejével váltotta a korábbi tulajdonost, a beruházó Eiffel Palace Kft.-t.

A tavasszal átadott Eiffel Palace belülről
A tavasszal átadott Eiffel Palace belülről
Földi Imre

A cég ügyvezető igazgatója, Kovács Attila az Index kérdésére megerősítette, hogy az irodaházat az MNB vásárolta meg befektetési szándékkal. Az épület vételárát nem árulta el, annyit mondott, hogy szerinte a piaci árnak megfelelően értékesítették az ingatlant. Az Index által megkérdezett szakértők szerint az Eiffel Palace vételára 12 milliárd forint körül lehetett. A portál megkereste az MNB-t is, de tegnapig nem kapott választ kérdéseire.

 

A XIX. század végén épült irodaházat 2012-ben kezdte felújítani az Eiffel Palace Kft. A márciusban átadott nyolcszintes, több mint 14 ezer négyzetméteres ingatlan Budapest egyik legdrágább irodaháza. Itt bérel területet a többi között a PWC könyvvizsgáló cég és a Brit Kereskedelmi Kamara.

Az Eiffel Palace Kft. a nyilvános cégadatok szerint a ciprusi Qualmiston Limited és az EFPA Estate Ingatlankezelő és Hasznosító Kft. tulajdona. Az utóbbi társaság pedig a Saint Vincent és a Grenadine-szigetekre bejegyzett Stringston Limited kezében van.

Az MNB másik ingatlanvásárlásával, a tiszaroffi kastélyszálló megszerzésével még külföldi lapok is foglalkoztak a múlt héten, például a Financial Times is figyelmet szentelt neki véleményrovatában. A 680 millió forintért kínált, de végül 415 millióért megszerzett ingatlan megvételét azzal indokolta a jegybank, hogy az elmúlt évtizedekben a tulajdonában – időszaktól függően – csaknem két tucat ingatlan volt, és ezek közül általában ötöt-hetet rekreációs és üdülési célra használtak. Ezt az üdülőhálózatot 2009-ig teljes egészében felszámolták.

A tiszaroffi kastély

Az MNB társadalmi felelősségvállalási stratégiájának értelmében arra törekszik, hogy béren kívüli juttatással, támogatási és segélyezési rendszer működtetésével, valamint egyéb jóléti szolgáltatásokkal támogassa több mint ezer munkavállalóját, ezért döntött egy üdülő megvásárlása mellett.

Amint arról korábban beszámoltunk: az MNB felügyelőbizottságának áprilisban közzétett jelentéséből derült ki, hogy a jegybank grandiózus ingatlanfejlesztési programot indított. A következő években 50 milliárd forintot kíván fordítani ingatlanok vásárlására, további 40 milliárdot pedig azok felújítására költene.

A jegybank az említett Eiffel Palace irodaház és a tiszaroffi kastélyszállón kívül korábban már három ingatlant vásárolt összesen 4,2 milliárd forint értékben. Az egyik épület a Magyar Tudományos Akadémia 2011 óta üresen álló, a budai várnegyedben, a Szentháromság téren található ingatlana. A Collegium Budapest (Régi Városháza) épületéért 1,85 milliárd forintot fizetett az MNB.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.